Leeftijd overgang, wat is nu de leeftijd om in de overgang te komen?

Leeftijd overgangBenieuwd naar rond welke leeftijd de overgang plaatsvindt? Elke vrouw krijgt in haar leven met de overgang te maken. Het is een fase waarvan je simpelweg weet dat deze nog voor de deur te wachten staat. Maar, wanneer begint de overgang en hoe lang duurt de overgang? Op die vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Mede daarom hebben we besloten om dit uitgebreide artikel te schrijven. In onderstaand artikel kan je alles vinden over de leeftijden die horen bij de overgang.

Bij de overgang gaat een vrouw door een proces waarbij ze onvruchtbaar wordt. Dit betekent met andere woorden dat de vrouw niet zwanger meer kan worden. Maar, op welke leeftijd begint dit traject? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, is het van belang om eerst te kijken naar de overgang. Want, weet jij exact wat de overgang inhoudt?

 

Wat is de overgang?

 

De overgang is dus een proces waarbij een vrouw haar laatste menstruatie mee maakt. Na deze laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, is een vrouw niet meer vruchtbaar. Het gevolg is dat de vrouw niet meer zwanger kan worden. Bij de overgang vindt er namelijk een proces plaats binnen de hormoonhuishouding plaats. De hormoonhuishouding van een vrouw gaat veranderen, waarbij bepaalde hormonen niet meer aangemaakt worden. Het gevolg hiervan is dat een vrouw te kampen kan krijgen met lichamelijke- en geestelijke klachten.

Deze klachten kunnen als behoorlijk vervelend ervaren worden. Mede daarom is het voor een vrouw prettig als zij weet wanneer een overgang voor de deur staat te wachten. Helaas is dat dus niet zo makkelijk in te zien. Integendeel zelfs; de overgang begint bij elke vrouw op een andere leeftijd. Er is niet één leeftijd waarop een vrouw per definitie in de overgang komt.

 

Leeftijd overgang, rond welke leeftijd begint de overgang?

 

Het is dus niet mogelijk om bovenstaande vraag te beantwoorden. Maar, het is wel mogelijk om naar de gemiddelde cijfers te kijken. Een vrouw komt gemiddeld rond haar 45e levensjaar in aanraking met de eerste veranderingen in het menstruatiepatroon. Dit is in feite de eerste fase van de overgang, waarbij dus de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Deze verandering zorgt op den duur voor de menopauze; de laatste menstruatie.

Als we naar de menopauze kijken, zien we ook dat daar een gemiddelde leeftijd aan gekoppeld kan worden. We hebben het hierbij over een leeftijd van ongeveer 52 jaar. Een vrouw beleeft rond haar 52e levensjaar dus haar laatste menstruatie. Als een vrouw hierna een jaar lang geen menstruatie heeft, is ze officieel niet meer vruchtbaar. Je weet dus eigenlijk achteraf pas wanneer de menopauze plaatsgevonden heeft.

Het is dus geen feit dat je rond je 52e levensjaar je laatste menstruatie hebt. Integendeel zelfs. Er zijn meerdere elementen die een belangrijke rol spelen bij de uiteindelijke leeftijd waarop de overgang begint of wanneer de menopauze plaats vindt.

 

leeftijd overgang 3

Leeftijd overgang en hoe lang duurt de overgang?

 

Een veel gestelde vraag is ook hoe lang de overgang duurt. Met andere woorden: op welke leeftijden heb je last van de overgang? Ook hierbij is het niet mogelijk om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Ook dit heeft te maken met het feit dat elke vrouw hier op een andere manier op reageert.

Als we hierbij ook naar de gemiddelden kijken, zien we dat er gemiddeld een jaar of vijf zit tussen de eerste onregelmatige menstruatie en de menopauze. Dit betekent dat je vijf jaar lang last kunt hebben van de overgang, inclusief alle geestelijke- en lichamelijke klachten.

Overigens is het goed mogelijk dat je na die vijf jaar nog langer last hebt van overgangsklachten. Dit is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam min of meer moet wennen aan de nieuwe situatie. Dit kan gepaard gaan met bepaalde lichamelijke- dan wel geestelijke klachten. In uitzonderlijke gevallen, ongeveer 7 tot 10%, blijft een vrouw nog tien jaar lang last houden van de gevolgen van de overgang.

Leeftijd overgang kan ook vervroegd beginnen

 

Het is echter ook mogelijk dat vrouwen in een vervroegde overgang terecht komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vrouwen die al voor hun 40e levensjaar voor het laatst ongesteld zijn. Dit kan optreden bij vrouwen waarbij de eierstokken operatief verwijderd zijn. De eierstokken spelen een belangrijke rol in de hormoonhuishouding van de vrouw. Indien deze rol weg valt, verandert de gehele hormoonhuishouding van een vrouw. Hierdoor kan dit een startsein zijn voor de vervroegde overgang.

Daarnaast is het ook mogelijk dat door erfelijke factoren een vrouw in de vervroegde overgang komt. Erfelijkheid heeft, volgens meerdere onderzoeken, een behoorlijke invloed op de overgang. Mocht er een bepaald patroon bij je moeder en oma zichtbaar zijn, is de kans aanwezig dat ook jij hier last van krijgt.

Overigens kan een vrouw ook door een bepaalde aandoening last krijgen van een vervroegde overgang. We hebben het hierbij bijvoorbeeld over de ziekte van Addison; een aandoening aan de bijnieren.

 

Leeftijd overgang 4

De symptomen van de overgang

 

Ben jij ondertussen op een leeftijd aanbeland waarop je in de overgang zou kunnen komen? In dat geval is het handig om op de hoogte te zijn van de eerste symptomen. Deze eerste symptomen kunnen namelijk de eerste aanleiding zijn om te denken dat je in de overgang bent. In onderstaande lijst kan je een deel van de symptomen vinden die bij een overgang om de hoek komen kijken:

  • Een vermoeid gevoel
  • Slapeloosheid
  • Last van opvliegers
  • Last van een depressief gevoel
  • Afname van het libido
  • Moeite om dingen te onthouden
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Last van bovengemiddelde hoofdpijn
  • Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
  • Tandvlees kan meer gaan bloeden
  • Slechte smaak in de mond
  • Last van misselijkheid en/of winderigheid
  • Dunner worden van het haar
  • Angstgevoelens
  • Jeuk
  • Incontinentie

 

Het is hierbij niet zo dat je per sé van alle symptomen last moet hebben. Nee, ook dit verschilt weer per vrouw. Uit alles blijkt dat de overgang behoorlijk persoonsgebonden is. Sommige vrouwen hebben op een relatief vroege leeftijd al last van de overgang, terwijl andere vrouwen na hun 50e levensjaar pas in de overgang komen. Moraal van het verhaal: er is geen bepaalde leeftijd waarop de overgang van start gaat. Dit is afhankelijk van meerdere factoren en is volledig persoonsgebonden.

 

Plaats een reactie