Last van opvliegers tijdens de overgang?

Last van opvliegers tijdens de overgang? Tijdens de overgang gebeurt er veel met je lichaam. Zo krijg je ook te maken met veel verschillende overgangsklachten. Een van die klachten zijn opvliegers.

Hoewel niet alle vrouwen last ervaren van opvliegers tijdens de overgang, hebben sommige vrouwen regelmatig een opvlieger en komt dat vaak op de meest onhandige momenten.

In dit blogbericht lees je alles over opvliegers. Ook vertellen we je wat je ertegen kunt doen en wat een opvlieger nou precies is. Lees verder.

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn niets anders dan tijdelijke warmte aanvallen. Ineens krijg je het super warm en begin je aan alle kanten te transpireren. Als je last krijgt van opvliegers merk je dat vaak direct. Je krijgt dan een warm gevoel in je gezicht en nek. Vervolgens merk je al dat je begint te zweten.

Ook krijg je vaak ook te maken met een verhoogd hartritme. Opvliegers zijn ook een van de meest voorkomende overgangsverschijnselen. Gelukkig is het niet zo dat als je in de overgang bent, je ook standaard te maken krijgt met opvliegers.

Daarnaast hebben sommige vrouwen ook heel veel last van de opvliegers tijdens de overgang en andere vrouwen slechts een enkele keer of helemaal niet.

 

Waar komen opvliegers vandaan?

Zoals we al gezegd hadden komen opvliegers vaak voor tijdens de overgang. Tijdens de overgang verandert er veel in je hormoonbalans. Hierdoor kunnen je hormonen onregelmatig zijn. Dat betekent dat je vaak een grote schommeling hebt in je oestrogeen en progesteron balans. Hierdoor worden bij de overgang opvliegers veroorzaakt.

Omdat de thermostaat van je lichaam ook voor een gedeelte beïnvloedbaar is door oestrogeen, kunnen hormoonschommelingen er dus voor zorgen dat je temperatuurmeter van slag raakt. Als bijvoorbeeld je je oestrogeen in het bloed daalt, denkt je lichaam dat je lichaamstemperatuur verlaagt.

Ondanks dat dat niet het geval is, maar een vals signaal wordt veroorzaakt door een daling in oestrogeen, doet je lichaam er direct alles aan om je lichaamstemperatuur te verhogen. Hierdoor krijg jij last van opvliegers.

Hoe lang duurt een opvlieger gemiddeld?

Hoe lang een opvlieger over het algemeen duurt en hoe vaak het gemiddeld voorkomt bij vrouwen in de overgang is lastig te zeggen. In de meeste gevallen duurt een opvlieger ergens tussen de 1 en 4 minuten. Maar bij sommige vrouwen kunnen opvliegers ook veel langer aanhouden. Daarnaast hebben sommige vrouwen meerdere keren per dag last van opvliegers en andere vrouwen een keer of twee per week.

Vanaf het moment dat de eerste opvliegers opkomen, kun je als vrouw in de overgang tot wel een jaar last blijven ervaren van opvliegers.

De symptomen

Opvliegers zijn vooral te herkennen aan een plotseling gevoel van warmte. Dit worden ook wel warmte aanvallen genoemd. Hierbij voel je de temperatuur van je lichaam vooral stijgen in je gezicht, nek en borst. Daarnaast hebben sommige vrouwen ook last van transparantie al voordat de opvliegers zijn begonnen. Ook kunnen opvliegers gepaard gaan met hartkloppingen  en rillingen.

Niet altijd hoeven deze symptomen aanwezig te zijn om een opvlieger te herkennen. Als je het alleen al heel warm hebt ineens kun je al spreken van een opvlieger.

Wat kun je doen aan opvliegers?

Nu je weet wat opvliegers precies zijn en hoe je ze kunt herkennen, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt doen aan een opvlieger zodat je sneller van dat vervelende gevoel af bent. Om minder last te ervaren van opvliegers kun je een aantal dingen doen.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om opvliegers te verminderen is ervoor zorgen dat je zo min mogelijk stress hebt. Stress en emoties versterken opvliegers. Dat komt omdat er adrenaline vrijkomt als je stress ervaart. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Vooral je voeding heeft daarbij een grote invloed. Als je minder last wilt ervaren van opvliegers tijdens de overgang is het belangrijk dat je zo veel mogelijk gezonde voeding eet. Ook zijn er een aantal producten die extra goed voor je zijn tijdens de overgang zoals:

 • Fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen)
  • Soja producten
  • Sommige noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Tarwe

Daarnaast is het vooral tijdens de overgang een goed idee om veel groenten en fruit te eten. Hierbij zijn vooral tijdens de overgang de volgende soorten groente en fruit goed voor je:

 • Appels
 • Perziken
 • Mango
 • Broccoli
 • Paprika
 • Rabarber
 • Aardappelen
 • Gezonde vetten
 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Vis

Om ervoor te zorgen dat je geen steentje bijdraagt aan het opwekken van opvliegers is het een goed idee om uit te kijken met pittig eten. Zelfs als je niet in de overgang bent, kun je hierdoor al last krijgen opvliegers. Daarnaast is ook Alcohol een No-G0 tijdens de overgang.

Overwin je overgang

Als je in de overgang bent, zijn opvliegers slechts één van de vele overgangsklachten die je kunt ervaren. De kans is groot dat jij tijdens de overgang nog meer overgangsklachten zal tegenkomen. Wil jij precies Overwin je overgangweten wat je moet doen voor alle overgangsklachten die er zijn? Kijk dan eens naar het boek Overwin je overgang van Ria Kamelle.

Ria Kamelle heeft tijdens haar overgangsperiode te maken gehad met veel verschillende overgangsklachten. Omdat ze destijds niet goed wist hoe ze bepaalde overgangsklachten kon overwinnen heeft ze allerlei dingen geprobeerd.

Uiteindelijk heeft ze alle tips die haar hebben geholpen tijdens de overgang verwerkt in het boek Overwin je overgang.

Dit heeft ze gedaan om andere vrouwen in de overgang te helpen de overgang beter door te komen. Als jij precies wilt weten hoe je de overgang doorkomt zonder te veel last te ervaren van de vele overgangsklachten die er zijn, raad ik je zeker aan het boek overwin je overgang eens te lezen.

Er zijn al veel vrouwen die dit boek hebben gekocht en er zijn eigenlijk alleen maar positieve reacties uit gekomen. Ria Kamelle is inmiddels overgangsconsulente. Ze weet dus waar ze over praat.

Ben jij benieuwd wat je allemaal kunt lezen in het boek van Ria Kamelle? Klik dan hier om eens een kijkje te nemen op de pagina van het Overwin je overgang boek.

 

 

 

Plaats een reactie