Last van je darmen tijdens de overgang?

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang darmklachten. Van opspelend maagzuur, een opgeblazen gevoel tot verstoppingen. Ontzettend vervelend wanneer je er last van hebt. Maar je kunt er wel wat doen om de klachten te verminderen of zelfs te stoppen.

Het ervaren van maag- en darmklachten komt bij veel vrouwen in de overgang voor. Welke worden veroorzaakt door hormonale schommelingen door de verminderde aanmaak van oestrogenen. Vaak zorgt dit ervoor dat de maag en darmen langzamer zullen werken. Dit gaat vaak samen met buikpijn en winderigheid.

Wat zijn nu de meest voorkomende symptomen van de klachten, wat kun je er aan doen en hoe kun je nog meer informatie vinden over overgangsklachten? Daarover vertel ik je graag meer over.

In dit artikel vertel ik je meer over de klachten en hoe je deze kunt aanpakken.

Zodat je er wat aan kunt doen waardoor je er vanaf kunt komen.

De meest voorkomende maag- en darmklachten?

De overgang zorgt voor ontzettend veel verschillende klachten. Waarvan maag- en darmklachten het meest voorkomend zijn. Deze klachten gaan gepaard met verschillende symptomen. Waarbij je kunt denken aan:

  • Last hebben van verstoppingen.
  • Je vaak en langdurig misselijk voelen.
  • Vaak last hebben van brandend maagzuur
  • Een opgeblazen gevoel gedurende de dag
  • Vaak last van Maag- en buikpijn hebben
  • Last van winderigheid

Last hebben van verstoppingen.

Een van de meest voorkomende ongemakken is last hebben van verstoppingen. Een verstopping kan je behoorlijk in de weg zitten en invloed hebben op andere klachten. Je kunt denken aan veel maag- en buikpijn, misselijkheid en winderigheid. Een verstopping kan dan ook reden zijn dat veel van de andere klachten aanwezig zijn.

Je vaak en langdurig misselijk voelen.

Je vaak misselijk voelen is een van de klachten die langdurig kan aanhouden. De oorzaak hiervan is vaak een verstopping of maag- en buikpijn. Waarbij medicatie tegen de misselijkheid vaak niet helpt tijdens de overgang.

Vaak last hebben van brandend maagzuur

Een veel voorkomende klacht is brandend maagzuur. Dit komt omdat maag- en darmen een veel minder snel gaan werken. Er ontstaat ook een andere voedingsbehoefte dan je had. Vaak stopt het brandend maagzuur als je de voeding aanpast.

Een opgeblazen gevoel gedurende de dag

Omdat je minder of andere voedingsbehoeften hebt kan dit zorgen voor een opgeblazen gevoel. Je kunt dit tegengaan door gedurende de dag meerdere keren te eten. Daardoor pas je het voeding en eetpatroon aan op wat je lichaam vraagt. Natuurlijk is gevarieerde voeding ook belangrijk.

Vaak last van Maag- en buikpijn hebben

Natuurlijk zorgen verstoppingen, dat opgeblazen gevoel of misselijkheid bij het beeld van maag- en darmklachten. In bijna alle gevallen ervaren vrouwen deze klachten en ongemakken voorafgaand maar ook tijdens de overgang.

Last van winderigheid

De reden van winderigheid is dat het lichaam gedurende de overgang minder snel voedsel verteerd en opneemt. Dit zorgt ervoor dat winderigheid een van de ongemakken is die je zal ervaren. Ook hier is gezonde en gevarieerde voeding belangrijk.

Zo houden veel klachten en symptomen elkaar in stand.

Maag- en darmklachten tijdens de overgang voorkomen?

Er zijn verschillende manieren waarop je maag- en darmklachten tijdens de overgang kunt verminderen of voorkomen. Waarbij vooral door het aanpassen van de voedingsbehoefte vaak ontzettend veel winst te behalen is.

Het lichaam verteert voeding tijdens de overgang nu eenmaal op een andere manier. Maar daarbij ook nog eens een stuk langzamer. De voedingsmomenten beter over de dag spreiden is daarom een goede oplossing.

Ook het voorkomen van stress tijdens de overgang zal klachten verminderen. Het lichaam reageert tijdens de overgang namelijk sterker op stress dat klachten versterkt of zelfs zal veroorzaken.

Je hebt nu over eten en stress gelezen. Maar ook voldoende water drinken is heel belangrijk. Door het drinken van ruim voldoende water verbeter je de spijsvertering van voeding waardoor deze beter in het lichaam zal worden opgenomen.

Overgangsklachten bij vrouwen

Beperk medicatiegebruik tijdens de overgang.

Het gebruik van medicatie tijdens de overgang kan klachten ook behoorlijk verergeren. Je kunt hier ook maag- en darmklachten door krijgen. Vooral het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen als ibuprofen en diclofenac.

Wanneer je niet zonder bepaalde ontstekingsremmende medicatie kunt is het verstandig om er een maagbeschermer bij te nemen. Maar er zijn vaak ook goede alternatieven waarmee een huisarts je kan helpen.

Bij forse klachten is het verstandig om direct de huisarts te bellen voor advies over medicatie. Een huisarts kan je andere medicatie voorschrijven maar ook een voorstel doen om af te bouwen. Zo zullen sommige medicatie niet meer nodig zijn gedurende de overgang.

Maak een voedingsdagboek

Er kunnen tijdens de overgang veel producten zijn waarvoor je ineens overgevoelig bent. Door het bijhouden van een voedingsdagboek kun je onderzoeken welke voedingen wel en welke je beter niet kunt nemen. Er zijn bovendien ook verschillende handige telefoon applicaties voor te downloaden. Dat maakt het bijhouden een stuk makkelijker.

Door te onderzoeken welke voedingen je beter kunt vermijden zullen de klachten ook verminderen. Samen met de voorgaand genoemde informatie kun je een groot deel van alle klachten die je ervaart dus verminderen of zelfs stoppen.

Het bijhouden van een voedingsdagboek heeft ook een andere belangrijke functie. Je krijgt inzicht in de calorieën die je binnen krijgt. Wat zeker gedurende de overgang belangrijk is. Omdat er een toename in gewicht op de loer ligt.

Overwin je overgang van Ria Kamelle boek!

Het boek Overwin je overgang van Ria Kamelle boek is een absolute aanrader. Je krijgt toegang tot ontzettend veel praktische informatie over de overgang. Het ebook telt meer dan 200 pagina’s waar je mee aan de slag kunt gaan en je overgangsklachten kunt overwinnen.

Overwin je overgangWat vooral heel prettig is aan dit boek, het is geschreven vanuit ervaring en oplossingen. Je gaat dus echt aan de slag met het vinden van oplossingen zonder eerst nog onderzoek te hoeven doen. Het is al voor je gedaan. Daarbij krijg je bij dit boek ook nog eens leuke extra’s:

  • De praktische kruidengids voor overgangsklachten
  • 17 gezonde recepten voor minder overgangsklachten
  • Praktische meditatieoefeningen voor innerlijke rust
  • Gratis updates en ondersteuning tijdens de overgang

Naast praktische informatie krijg je ook nog eens veel extra’s waar je echt iets aan hebt. Zodat jij de overgang makkelijker doorkomt en klachten kunt verminderen.

2 gedachten over “Last van je darmen tijdens de overgang?”

  1. Beste Wilma,

    Ik heb net het artikel gelezen en er staat veel in wat ik herken, alleen waar ik enorm veel last en pijn van heb is boeren. Ik heb geen last van zuur. Zo erg zelfs dat mijn hartritmestoornis erdoor getriggerd wordt. Dit kom ik niet tegen in je artkel.
    Heb jij hier vaker van gehoord?

    Beantwoorden
    • Boeren is natuurlijk een vervelend kwaaltje en er is zeker wel bekend dat tijdens de overgang zuur en zwaar op de maag een klacht is van de overgang. Alleen heb ik nog niet veel vrouwen gehoord die het echt over overmatig boeren hebben tijdens de overgang. Ik kan je er dan ook niet zo veel informatie over geven, echter ben ik wel van mening dat wanneer je hart ritme stoornissen er erger door worden dat een bezoek aan de huisarts wel op zijn plaats is. Ik probeer jullie uiteraard van informatie te voorzien maar ben uiteraard geen doktor. Ik wil je dan ook aanraden om een afspraak te maken bij de doktor en dit probleem voor te leggen.

      Groet wilma

      Beantwoorden

Plaats een reactie