Langer ongesteld tijdens de overgang? | Zo zit dat!

Heb je onverklaarbare klachten? Is je menstruatie van de één op de andere dag plotseling veranderd. Zodra je hormoonhuishouding veranderd, is de overgang bezig om haar intreden te maken. Zo kan je lichaam veranderen, maar kun je ook klachten ervaren die je niet herkent. Nu komt langer ongesteld zijn tijdens de overgang vaak voor.

Waarom heb je tijdens de overgang een langere menstruatie? Hoe zit dat precies met je hormoonhuishouding? In dit artikel proberen we deze vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden. Lees je verder? Alleen op die manier, krijg je meer informatie!

Waarom ben ik tijdens de overgang langer ongesteld?

Je kunt vrij duidelijk vaststellen wanneer de overgang is begonnen. Hoewel testen niet de normale gang van zaken zijn, zijn de klachten vaak alleszeggend. Het allereerste begin van de overgang, staat in het teken van een veranderende menstruatiecyclus. De meeste vrouwen kunnen hieraan merken dat er veranderingen plaatsvinden.

Zo kunnen je bijvoorbeeld heftiger gaan bloeden dan je gewend bent, vaker bloeden of ben je langer ongesteld tijdens de overgang. De bloedingen kunnen langer duren. Dit levert vast vraagtekens op, zeker als dit normaliter niet gebeurd. Nu kan dit te maken hebben met een veranderende hormoonhuishouding.

De productie van oestrogeen en progesteron neemt tijdens deze periode geleidelijk af. Door deze afname raakt je lichaam als het ware in de war. De hormoonhuishouding veranderd en je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Hier kunnen vervolgens klachten door ontstaan, waardoor tijdens de overgang een langere menstruatie niet vreemd is.

Langer ongesteld zijn is niet de enige klacht. Omdat oestrogeen meer belangrijke processen in je lichaam regelt dan het regelen van eisprongen en je menstruatiecyclus, kun je ook andere klachten krijgen. Zo komt bijvoorbeeld een blaasontsteking tijdens de overgang vaker voor, omdat het slijmvlies van je blaas dunner wordt, waardoor bacteriën eerder en sneller je blaas bereiken.

Waarom ben ik tijdens de overgang langer ongsteld?

Wat is menstruatie spotting tijdens de overgang?

Goed, je weet nu waarom je langer ongesteld kunt zijn tijdens de overgang. Afgezien daarvan, kunnen er ook andere veranderingen plaatsvinden. Zo kun je ook last krijgen van menstruatie spotting tijdens de overgang. Wat is dit precies?

Dit zijn kleine en lichte druppels bloed, die je tussen de menstruaties door kunt verliezen. Ook dit kan met de hormoonhuishouding te maken hebben. Deze is immers aan het veranderen. Nu kan dit ook met andere zaken dan met de overgang te maken hebben:

  • Stress
  • Overmatig sporten
  • Seksuele gemeenschap
  • Medische oorzaken

Menstruatie spotting komt niet alleen tijdens de overgang voor, maar ook in de jaren daarna. Zo word je vagina bijvoorbeeld droger, waardoor er eerder wondjes kunnen ontstaan. Ook vrouwen die nog lang niet in de overgang zitten, hebben hier last van. Bij hevig bloeden, worden dit doorbraakbloedingen genoemd.

Om medische oorzaken uit te sluiten, kan het verstandig zijn om je huisarts te raadplegen. De arts kan aan de hand van vragen en aanvullende onderzoeken uitsluiten of het om iets medisch gaat. Bij hem of haar kun je ook altijd terecht voor verdere vragen of voor andere geruststellingen. Twijfel je nog? Schroom niet om contact op te nemen met een arts.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang is afgelopen, wanneer je een jaar lang niet ongesteld bent geweest. Kun je dat van tevoren voorspelen? Nee, dat is niet mogelijk. Je kunt dit pas achteraf vaststellen. Ook is het niet te voorspellen hoe lang de overgang duurt.

De productie van de geslachtshormonen neemt geleidelijk aan af en dit kan enkele jaren duren. In het algemeen zitten de meeste vrouwen tussen de 4 en 5 jaar in de overgang. Dit zijn de jaren voor je allerlaatste menstruatie. Voor de meeste vrouwen staan deze jaren in het teken van klachten en veranderingen.

Wat kan ik doen aan een langere menstruatie tijdens de overgang?

Eigenlijk is hier vrij weinig aan te doen. Je lichaam regelt de overgang zelfstandig. Als je tijdens de overgang langer ongesteld bent, kun je niets anders doen dan afwachten. Bij twijfel kun je, zoals je eerder kon lezen, contact opnemen met je huisarts.

Nu kunnen je menstruatieklachten of andere overgangsklachten verergeren tijdens deze periode. Denk aan buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, opvliegers of stemmingswisselingen. Bij hevige klachten, kun je in overleg met je huisarts of gynaecoloog afspreken om een behandeling te starten of om medicijnen te gebruiken. Dit kun je niet zelf beslissen.

Zo worden hormoonbehandelingen vaker ingezet om de heftigste klachten te verzachten. Hier zitten echter altijd risico’s aan verbonden. De arts neemt deze altijd met je door.

Langere menstruatie tijdens de overgang

Wat kan ik doen aan mijn overgangsklachten?

Zie je medicijnen of andere behandelingen niet zitten? Overgangsklachten zijn niet permanent te stoppen, maar deze kun je wel aanzienlijk verminderen. Comfort tijdens de overgang is al erg prettig. Je kunt het volgende doen om je overgangsklachten leefbaar te maken:

  • Gebruik warmte. Heb je last van pijnklachten, bijvoorbeeld van heftige menstruatie- of gewrichtspijn? Warmte kan je helpen om te ontspannen en werkt als een pijnstiller. Je kunt een warme kruik gebruiken, een douche nemen of je warm aankleden.
  • Drink en eet zuivel. Osteoporose komt tijdens de overgang vaak voor. Dit kan erg pijnlijk zijn. Eet en drink extra zuivel, om dit te voorkomen. Hier zit kalk in die je botten nodig hebben om aan te sterken. Denk aan melk, kaas en kwark. Hier kun je vast iets lekkers mee maken.
  • Blijf bewegen. Zorg ervoor dat je botten en gewrichten soepel blijven, door voldoende te blijven bewegen. Het is wel belangrijk om overbelasting te voorkomen, want dit kan extra pijnlijk zijn. Je kunt een wandeling maken, fietsen, zwemmen, dansen of naar de sportschool gaan.

Conclusie – Hier lees je meer over de overgang

Ben je langer ongesteld tijdens de overgang? Dit kan met je hormoonhuishouding te maken hebben. Je lichaam veranderd, waardoor je verschillende klachten kunt krijgen. We hebben enkele tips gegeven, om deze klachten te verminderen.

Overwin Je OvergangWil je nu meer weten over de overgang en de bijhorende klachten? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Hier lees je naast informatie óók ervaringsverhalen van andere vrouwen. Interessant, niet waar?

Plaats een reactie