Klachten rondom menstruatie tijdens overgang? Dit is hoe het komt

Misschien voel je het al aankomen of je weet je inmiddels zeker dat het je is overkomen: de overgang. Erg vervelend, zeker als je dagelijkse klachten hebt van de overgang en je simpelweg niet weet hoe dit komt of hoe je hiermee om moet gaan. Een veelvoorkomende overgangsklacht, is verandering van de menstruatie. Menstruatie klachten!

 

Dit kan misschien voor heel veel vraagtekens zorgen. In dat geval is het een goede zaak dat je bij dit artikel terecht bent gekomen.

 

In dit artikel ga ik je namelijk meer vertellen over de klachten rondom de menstruatie tijdens de overgang en vertel ik je hoe dat komt. Ben je benieuwd? Lees het artikel dan helemaal tot het einde.

Wat is de overgang?

Voordat we het over de overgang en over de menstruatie gaan hebben, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat de overgang precies is. Je zult het misschien wel kunnen uitleggen, maar weet je ook welke processen in het lichaam plaatsvinden tijdens de overgang? Mocht dat niet het geval zijn, dan ga ik dat nog even kort voor je uitleggen.

 

Wanneer je in de overgang zit? Dat is niet te voorspellen van tevoren. Hoewel we de leeftijd wel kunnen schatten (tussen de 47 en 51) is het nooit helemaal te zeggen wanneer het gaat gebeuren. Je bent namelijk in de overgang wanneer je je laatste menstruatie hebt gehad en je weet natuurlijk niet van tevoren dat het je laatste menstruatie was.

 

Tijdens de overgang dalen de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Wanneer je nog niet in de overgang bent zorgen deze geslachtshormonen ervoor dat je een eisprong krijgt en ongesteld word als deze niet bevrucht word. Je kan het misschien al raden, maar tijdens de overgang daalt de productie van geslachtshormonen en ga je dus verandering merken in je menstruatie. Waar je van tevoren nog onregelmatig, heftiger of minder heftig ongesteld word, zul je uiteindelijk helemaal niet meer menstrueren.

 

Dit is hoe de overgang werkt en welk proces er plaatsvind in het vrouwelijk lichaam. Zoals je waarschijnlijk al ziet, kan de daling van deze geslachtshormonen heel wat teweeg brengen.

 

Klachten rondom menstruatie tijdens voergang? Dit is hoe het komt

Laat ik je antwoord geven op de vraag waarom je op dit artikel terecht bent gekomen. Hoe ontstaan die klachten rondom de menstruatie tijdens de overgang? Dat heeft voornamelijk te maken met de daling van oestrogeen.

menstruatie klachten

Zoals ik je hierboven al heb uitgelegd, daalt de productie van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Met name de daling van oestrogeen kan voor veel klachten zorgen. Dit zijn de welbekende overgangsklachten. De klachten rondom je menstruatie horen daar dus ook bij. Je zult dus duidelijk een verschil in je menstruatie gaan merken, al hoeft dat natuurlijk niet altijd zo te zijn. Misschien word hij heftiger, minder of onregelmatiger ongesteld dan je gewend bent. Hieraan kan je merken dat je lichaam al in het proces van de overgang zit.

 

Is je menstruatie helemaal gestopt en is hij een heel jaar lang volledig weggebleven? Dan kan je zeggen dat je in de overgang zit.

 

Wat zijn de overgangsklachten?

Ik weet zeker dat je wel een aantal overgangsklachten voor jezelf kan benoemen. Om je hier een duidelijker beeld van te geven, heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

 

  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Stemmingswisselingen
  • Een onzuivere of juist droge huid
  • Hoofdpijn
  • Droogheid rondom de vagina
  • Gewichtstoename
  • Verandering van de menstruatie
  • Uitblijven van de menstruatie

menstruatie klachten

Wat kan ik zelf doen tegen de overgangsklachten?

Is er dan helemaal niks te doen aan die overgangsklachten? Gelukkig wel. Hoewel de overgangsklachten niet helemaal weggenomen kunnen worden, kan je wel een aantal dingen ondernemen die de klachten kunnen verminderen of leefbaarder maken. Hieronder vind je een aantal tips daarvoor.

 

  • Heb jij last van een onzuivere of droge huid? Verzorg deze goed en smeer deze dagelijks in met zonnebrand of crème met een SPF erin verwerkt.
  • Drink genoeg water om je gewichtstoename onder controle te houden en om even af te koelen na een opvlieger.
  • Probeer genoeg te bewegen. Niet alleen is het goed voor de gewichtstoename, maar ook voel je je een stuk beter wanneer je even hebt gewandeld, gesport of gefietst.
  • Probeer gezond te eten. Dit houd je gewicht onder controle en het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel gaat zitten.
  • Draag laagjes kleding. Op deze manier kan je makkelijker iets uitdoen als je last krijgt van een opvlieger.

 

Ik wil mijn overgang graag begrijpen

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, vinden er veel lichamelijke processen plaats in het vrouwelijk lichaam tijdens of vooraf van de overgang. Ik kan me heel erg goed voorstellen dat jij als vrouw graag meer zou willen weten en begrijpen van de overgang. Naast dat het heel erg interessant is, kan het je ook helpen om je overgang beter te begrijpen.

 

menstruatie tijdens de overgang

Zou jij graag meer willen begrijpen van de overgang? Dan is het e-book van Ria Kamelle ‘Overwin Je Overgang’ een goede tip voor jou. In het e-book beschrijft Ria haar eigen overgang, vertelt ze je hoe ze het heeft leren accepteren en geeft ze je veel handige tips wat betreft de overgangsklachten.

 

Mocht jij je overgang graag willen begrijpen of op zoek zijn naar herkenning in het proces van acceptatie, dan is het een grote aanrader om vandaag nog het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle te gaan aanschaffen. Misschien gaat het een heel erg groot verschil voor jou maken.

 

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en ik heb je antwoord gegeven op de vraag hoe de klachten rondom de menstruatie tijdens de overgang ontstaan. Je weet inmiddels dat dit voornamelijk heeft te maken met de daling van oestrogeen en dat deze de welbekende overgangsklachten kan veroorzaken.

 

Wil jij graag iets tegen die overgangsklachten doen om ze te kunnen verminderen of om ermee om te gaan? Lees in het artikel de tips die ik je heb gegeven.

 

Wil jij na het lezen van dit artikel meer te weten komen over de overgang of wil jij je overgang graag leren begrijpen? Download het e-book van Ria Kamelle; Overwin Je Overgang en leer meer over de overgang.

 

 

 

 

Plaats een reactie