Kenmerken van de overgang

kenmerken van de overgang 1Ongeveer tachtig procent van alle vrouwen die de menopauze naderen, hebben klachten die bij de overgangsperiode horen. Typische overgang kenmerken zijn de bekendste zoals opvliegers, en nachtelijk zweten.

Deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die bijna alle vrouwen in de overgang meemaken. Maar weet je dat er heel veel kenmerken zijn voor vrouwen die in de overgang zitten? Vrouwen praten niet graag over deze klachten, maar de symptomen zijn heel normaal tijdens de overgang.

Ga er maar eens lekker voor zitten en lees maar eens met me mee wat de kenmerken zijn voor vrouwen in de overgang.

 

Opvliegers

 

De schatting is dat tussen de 60 en 80 procent van de vrouwen opvliegers krijgt als ze in de overgang zitten. Bij deze opvliegers krijg je een plotseling, tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het hele lichaam.

Bij veel vrouwen uit het zich vooral door blozen op het gezicht en een duidelijke verhoogde temperatuur van het bovenlichaam. Wees gerust als je een opvlieger ervaart, want dit is volstrekt normaal. Wist je dat je ook ’s nachts last krijgen van opvliegers?

Dit staat beter bekend als nachtelijk zweten, en is een belangrijk kenmerk van de overgang.

 

Gewichtstoename

 

De weegschaal is misschien wel de grootste vijand voor vrouwen tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren een pittige gewichtstoename terwijl ze hetzelfde eten. En als dat nog niet erg genoeg is, ons Westers voedsel slaat tijdens de overgang bij vrouwen nog sneller op de heupen.

Het is daarom belangrijk om goed op je voeding te letten tijdens de overgang. Uit onderzoek blijkt dat je met juiste dieet niet hoeft te lijnen maar je zult sommige dingen wel moeten laten staan om simpelweg niet teveel aan te komen.

 

Stemmingswisselingen

 

Wat ook een belangrijk kenmerk is van vrouwen die in de overgang zijn is het hebben van stemmingswisselingen. Een persoon met stemmingswisselingen is als een mens die een ritje in de achtbaan maakt. Je gemoedstoestand kan tijdens de overgang flink heen en weer schieten.

Uitstappen is er niet bij en er lijkt soms geen einde aan te komen aan de stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen kunnen heel intens zijn en het effect van stemmingswisselingen wordt dan ook vaak onderschat.

Begrip van de omgeving maakt deze fase een stuk makkelijker voor vrouwen in de overgang, maar daar kan helaas niet iedere vrouw op rekenen.

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of plotseling in tranen uitbarsten, het is allemaal niet gemakkelijk voor een vrouw. Stemmingswisselingen kunnen zelfs tot huiselijke ruzies leiden, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig kan het probleem, net als een lichamelijk probleem, wel worden behandeld. Je kunt contact opnemen met je huisarts om meer advies te krijgen over de stemmingswisselingen, en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

 

Haaruitval

 

Vind je dagelijks veel haar in het douche putje en merk je dat je haar duidelijk dunner wordt? Haaruitval en dunner haar is een duidelijk kenmerk van de overgang. De vermindering van de productie van oestrogeen zorgt voor een strijd met de haarwortels.

Haren kunnen plotseling of geleidelijk dunner worden, zowel op je hoofd als op andere delen van je lichaam. Je zult meer haar in je borstel vinden en merkt een verlies van schaamhaar.

Als de haaruitval ook gepaard gaat met een slechtere algemene gezondheid dan kan het verstandig zijn om je huisarts te raadplegen.

 

Geheugenverlies

 

Verjaardagen vergeten, autosleutels kwijtraken en boodschappenlijstjes niet meer kunnen onthouden? Geheugenverlies is heel vervelend. Gelukkig is geheugenverlies als gevolg van de overgang slechts tijdelijk, maar het is wel een belangrijk kenmerk van de overgang.

Het geheugenverlies heeft over het algemeen niets te maken met een slecht basisgeheugen. Bij veel vrouwen die last ondervinden van geheugenverlies komt dit vooral door een lager concentratievermogen.

Wist je dat je het geheugenverlies kunt verminderen door te werken aan je algehele fitheid en door stress te verminderen? Zorg er daarom voor dat je tijdens de overgang voldoende rust neemt voor jezelf.

 

kkenmerken van de overgang 2

Slaapstoornissen

 

Hier hebben we nog een heel vervelend kenmerk die typerend is voor vrouwen in de overgang: het hebben van een slaapstoornis. Als je wakker bent ’s nachts en veel aan het woelen en draaien bent, of lijdt aan slapeloosheid dan kan dit door de overgang worden veroorzaakt.

In het verleden dachten artsen dat een onrustige slaap het gevolg is nachtelijk zweten, maar recente studies tonen aan ook vrouwen zonder opvliegers slechter slapen in de overgang.

Bij sommige vrouwen kan dit al zes jaar voor de menopauze beginnen. Veranderingen in de hormoonspiegel zijn de oorzaak van de slaapproblemen. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kunt doen als je lijdt aan een slaapstoornis tijdens de overgang.

 

Je moeilijk kunnen concentreren

 

Tijdens de vroege menopauze ervaren veel vrouwen problemen met hun concentratievermogen. Slaaptekort en onrustige nachten kunnen bijdragen aan geheugen- en concentratieproblemen.

Ook dit is weer een heel typerend kenmerk voor vrouwen die in de overgang zitten. Tijdens de overgang is het echt belangrijk om voldoende ontspanning te zoeken. Het reduceren van stress kan ook helpen om de concentratie te vergroten.

Sommige vrouwen behalen goede resultaten met ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie. Regelmatig sporten kan ook helpen bij het verminderen van concentratieproblemen.

 

Een opgeblazen gevoel

 

Een gezwollen opgeblazen gevoel tijdens de overgang is natuurlijk ook een belangrijk kenmerk van de overgang. Soms lijkt het vanuit het niets te komen, het plotseling merkbaar vasthouden van vocht en een opgezette buik krijgen.

Ook winderigheid kan een hiermee samenhangende klacht zijn tijdens de overgang. Dit kan allemaal veroorzaakt worden door het eten van zuivel (lactose). Wist je dat ook op jonge leeftijd veel mensen maar beperkte hoeveelheden zuivel eenvoudig kunnen verteren?

Maar naarmate mensen ouder worden kunnen we lactose steeds minder goed verteren. De onverteerde melksuiker gaat gisten en zal gas veroorzaken. Artsen noemen de winderigheid, een opgeblazen gevoel en ongemak die zich voordoen na het eten van zuivel lactose-intolerantie. Let op: dit is een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Dit kun je ontdekken door goed naar je eetgewoonten en klachten te kijken.

 

Oplossing voor deze kenmerken in de overgang

 

Wil je minder last hebben van de bovenstaande kenmerken van de overgang? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het boek “overwin je overgang”. Dit boek geeft je praktische tips om de overgang zonder te veel klachten door te komen. Alle bovenstaande kenmerken van de overgang staan daar uitgebreid beschreven, en er staan veel praktische oplossingen in.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie