Is er een verschil tussen de menopauze en de overgang?

De menopauze en de overgang worden steeds vaker door elkaar gehaald. Veel mensen denken dat deze twee hetzelfde zijn. Toch is dat niet helemaal zo. Er zit wel degelijk een verschil tussen de menopauze en de overgang. Ik weet zeker dat ook jij benieuwd bent welke verschillen dit zijn.

 Veel vrouwen hebben heel erg veel last van de overgang. Jij misschien ook wel. In dit artikel vertel ik je wat of er een verschil is tussen de menopauze en de overgang én vertel ik je nog veel meer over de overgang.

 

Is er een verschil tussen de menopauze en de overgang?

Je hebt het hierboven in de introductie al in het kort kunnen lezen. Er zit wel degelijk een verschil tussen de menopauze en de overgang. Ik moet toegeven, dat ze wellicht wel iets op elkaar lijken. Waar het verschil dan precies in zit? Dat ga ik je allemaal vertellen in dit artikel.

 

Wat houdt de menopauze in?

Om je duidelijk het verschil te laten zien tussen de menopauze en de overgang, is het handig om uit te leggen wat deze twee aspecten precies betekenen. Om te beginnen met de menopauze. Wat houdt de menopauze precies in?

 

De menopauze kan ik eigenlijk heel erg kort en simpel voor je samenvatten. Dit is namelijk de laatste menstruatie die je hebt als vrouw. Wanneer je de menopauze hebt, dat is van tevoren niet te voorspellen. Je weet namelijk nooit wanneer je voor het laatst ongesteld bent geworden.

 

Als je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest, dan pas kan je officieel zeggen dat de overgang is begonnen.

 

Wat houdt de overgang in?

Nu we de menopauze hebben gehad, gaan we door naar de overgang. Wat houdt je overgang precies is?

 

Goed, je hebt je laatste menstruatie gehad en deze is een heel jaar uitgebleven. De overgang is begonnen. Vooral tijdens de overgang vinden er heel veel veranderingen plaats in het vrouwelijk lichaam. De grootste verandering is, dat de eierstokken stoppen met het produceren van het geslachtsorgaan oestrogeen.

menopauze

Oestrogeen zorgt er normaliter voor dat er een eisprong plaats kan vinden. Wordt deze niet bevrucht, dan word je ongesteld. Doordat de productie van oestrogeen afneemt, vinden er hormoonschommelingen plaats in het lichaam. Je lichaam is op zoek naar een nieuwe balans en daardoor kunnen de welbekende overgangsklachten ontstaan. Op deze klachten kom ik later terug.

 

Je ziet dus dat er een duidelijk verschil is tussen de menopauze en de overgang. Je weet nu wat deze aspecten precies inhouden.

 

Wat zijn overgangsklachten

Ik heb je verteld dat de daling van oestrogeen kan zorgen voor de welbekende overgangsklachten. Iedere vrouw is anders en het hoeft dus niet te betekenen dat je veel last krijgt van de overgang. Toch ondervinden veel vrouwen hier dagelijkse hinder van.

 

Je lichaam zoekt naar een nieuwe balans en dan kan veel klachten veroorzaken. Welke overgangsklachten er zoal zijn? Dat lees je in het onderstaande overzicht.

 

  •         Opvliegers (een veelvoorkomende overgangsklacht)
  •         Hoofdpijn
  •         Stemmingswisselingen
  •         Gewichtstoename
  •         Nachtzweten
  •         Droogheid rondom de vagina
  •         Onzuivere/droge huid 

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je alle bovengenoemde klachten zal gaan ervaren. De opvliegers zijn toch wel de meest voorkomende overgangsklachten. Deze zal je wellicht wel herkennen.

menopauze

Kan ik de klachten zelf onder controle houden?

Het is absoluut mogelijk om je klachten zelf onder controle te houden. Om je daarbij te helpen, heb ik een aantal tips voor je samengesteld die je daar wellicht bij zouden kunnen helpen.

 

  •        Laagjes kleding: Mocht jij veel last hebben van opvliegers, dan is het liefste wat je wil snel afkoelen. Draag daarom laagjes kleding die je tijdens een opvlieger lekker kan uitgooien. Afkoelen maar!
  •         Bewegen: Zorg iedere dag voor voldoende beweging, het liefst in de frisse lucht. Het zorgt voor ontspanning, gaat de hoofdpijn tegen én houdt de gewichtstoename onder controle.
  •         Genoeg drinken: Met name voor de droge huid is het goed om voldoende gehydrateerd te blijven. Vooral water zorgt voor een stralende en gezonde huid. Water is laag in calorieën, wat er dus ook voor zorgt dat je gewicht onder controle blijft.
  •         Huisarts: Ondervind jij dagelijkse hinder van je overgangsklachten en zit je met de handen in het haar? Ook met overgangsklachten kan en mag jij altijd bij de huisarts terecht. Je zal echt niet de eerste zijn. Praat over je klachten en maak samen een plan. Daarnaast lucht het praten hierover ook enorm op.

menopauze

 

Meer weten over de overgang?

Je hebt tot nu toe heel veel inhoudelijke informatie gekregen wat betreft de overgang en de menopauze. Je weet wat deze twee aspecten inhouden en wat het verschil is tussen deze twee.

 

Toch kan ik me voorstellen dat je graag meer zou willen weten over de overgang én dat het wellicht zou kunnen helpen om ervaringsverhalen te lezen van vrouwen die zelf in de overgang zitten. In dat geval verwijs ik je graag door naar het e-boek ‘Overwin je overgang’, geschreven door Ria Kamelle.

menopauze

Ria Kamelle schreef haar e-book naar aanleiding van haar eigen overgang en de daarbij horende overgangsklachten. Ze voelde zich totaal niet begrepen en zocht naar een oplossing. Ze besloot haar eigen zoektocht te gaan beginnen naar wat de overgang precies inhoudt en hoe ze de klachten onder controle kon krijgen. En dat is gelukt.

 

Worstel jij met de overgang, de overgangsklachten of zou je hier gewoon wat meer informatie over willen hebben? Schaf vandaag nog Overwin je overgang aan en ga op ontdekkingstocht.

 

Conclusie

Is er een verschil tussen de menopauze en de overgang? Die is er zeker. Je hebt in het artikel precies kunnen lezen welk verschil er tussen deze twee zit. Nog even nalezen? Scrol dan even terug naar boven en lees het nog even goed door. Ook vind je in het artikel informatie over de overgangsklachten en geef ik je een aantal tips hoe je hiermee om kan gaan.

 

Wil jij graag meer weten over de overgang? Dan is het e-boek ‘Overwin je overgang’ echt iets voor jou. Hierin vind jij meer informatie wat betreft de overgang en vind je een aantal ervaringsverhalen. Het e-book kan jou zeker weten gaan helpen.

Plaats een reactie