Is de overgang uitstellen mogelijk? Lees het hier.

Overgang uitstellen?  De overgang is één van de levensfases van een vrouw. Deze levensfase staat niet te boek als ‘de meest leuke’. Dit alles heeft te maken met de klachten die bij een vrouw op kunnen spelen gedurende de overgang. Deze klachten zijn zowel terug te vinden in mentale- als in lichamelijke ongemakken. Ben je benieuwd naar alle symptomen/klachten die bij de overgang ‘horen’? Lees dan zeker dit artikel even door.

We weten daarnaast dat veel vrouwen de overgang als iets zeer onprettig ervaren. Het is een levensfase waar je niet om heen kan, maar toch is het prettig als je de overgang uit kan stellen. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Maar, is het mogelijk om de overgang uit te stellen? Naar die vraag kijken we óók in dit artikel.

Waarom bestaat de overgang?

Een vrouw heeft in het leven met meerdere fases te maken. Sowieso heeft een vrouw maandelijks met menstruatie te maken. Deze menstruatie heeft, als het goed is, een regelmatige cyclus. Uiteindelijk is er sprake van de menopauze; dat is de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Deze menopauze maakt al onderdeel uit van de overgang. De overgang is een fase waarin de hormoonhuishouding van het lichaam gaat veranderen. Het lichaam gaat bepaalde hormonen niet meer aanmaken, waardoor je ook niet meer ongesteld kan/gaat worden.

Wanneer je in de overgang komt, verschilt van vrouw tot vrouw. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 52 jaar, maar er bestaan ook voldoende verhalen van vrouwen die al veel eerder in de overgang kwamen. Is het voor dergelijke vrouwen mogelijk om de overgang uit te stellen? Als je in de overgang komt, kan je namelijk geen kinderen meer krijgen. Je bent onvruchtbaar, waardoor het niet meer mogelijk is om zwanger te raken. Voor sommige vrouwen is het dan ook wenselijk om de overgang uit te stellen. In hoeverre is dat mogelijk?

Is de overgang uitstellen mogelijk?

In Engeland hebben artsen enige tijd geleden een unieke operatie uitgevoerd. Wij deze operatie wordt een deel van de eierstokken weggehaald en ingevroren. Op het moment dat de vrouw in de overgang raakt, wordt het deel van de eierstokken weer terug geplaatst. Op die manier heeft het lichaam het idee dat de overgang nog lang niet plaats hoeft te vinden. In feite wordt op deze manier het lichaam voor de gek gehouden.

Deze operatie is echter pas enkele keren uitgevoerd. Dat heeft met name te maken met het feit dat het onbekend is wat de (lange) termijn gevolgen van deze operatie zijn. Vooralsnog is deze operatie in Nederland ook (nog) niet uit te voeren. Op dat gebied is het dus (nog) niet mogelijk om de overgang uit te stellen. Maar, door een gezonde leefwijze kan je mogelijk de overgang wel uit stellen.

Uit recente onderzoeken uit Engeland is gebleken dat bepaalde voeding de overgang uit kan stellen. Hierbij bleek dat vrouwen die meer groente en/of meer vette vis nuttigden pas enkele jaren later in de overgang kwamen. Oftewel: de overgang werd simpelweg uitgesteld door een gezonde leefstijl er op na te houden.

symptomen tijdens de overgang

Uit weer een ander onderzoek is gebleken dat vrouwen eerder in de overgang komen indien zij roken. Het is dus absoluut aan te raden om te stoppen met roken. Als je stopt met roken, is de kans namelijk groter dat je pas later in de overgang komt. Sowieso is het voor het menselijk lichaam beter als je de sigaretten links laat liggen, maar dat is een andere discussie.

Zoals je kan lezen, is het nog niet zo dat je de overgang uit kunt stellen. Nee, je hebt altijd te maken met de natuurlijke werking van het vrouwelijk lichaam. Door een gezonde leefstijl er op na te houden, is het (volgens onderzoeken) wel mogelijk om de overgang uit te stellen. Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat deze onderzoeken niet heel overtuigend zijn. Bij deze onderzoeken is bijvoorbeeld niet al te veel rekening gehouden met overige factoren die mogelijk invloed op het tijdstip van de overgang hebben.

De klachten bij de overgang

In dit artikel heb je al meerdere keren kunnen lezen dat vrouwen behoorlijk veel klachten gedurende de overgang kunnen hebben. Deze klachten variëren van geestelijke- tot aan lichamelijke klachten. Daarnaast variëren deze klachten ook van vrouw tot vrouw. Het is goed mogelijk dat jij vrij weinig last van de klachten hebt, terwijl bijvoorbeeld een vriendin van je ontzettend veel last van de klachten heeft. Dit heeft te maken met het feit dat elk vrouwelijk lichaam uniek is. Daardoor reageert ook elke vrouw anders op de verandering binnen de hormoonhuishouding.

Maar, welke klachten komen zoal bij de overgang om de hoek kijken? In onderstaande lijst hebben wij een selectie van de meest voorkomende klachten uiteengezet:

  • Een vermoeid gevoel
  • Slapeloosheid
  • Last van opvliegers
  • Last van een depressief gevoel
  • Afname van het libido
  • Moeite om dingen te onthouden
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Last van bovengemiddelde hoofdpijn
  • Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
  • Tandvlees kan meer gaan bloeden
  • Slechte smaak in de mond
  • Last van misselijkheid en/of winderigheid
  • Dunner worden van het haar
  • Angstgevoelens
  • Jeuk
  • Incontinentie

Overwin je overgangUit deze lijst blijkt duidelijk dat de klachten behoorlijk variëren. Het is dan ook lastig om een bepaalde klacht direct te koppelen aan de overgang. Klachten als opvliegers en stemmingswisselingen spreken echter wel tot de verbeelding. Dit zijn voorbeelden van klachten die min of meer bij de overgang ‘horen’.

Feit is dat je ontzettend veel last van de overgang kunt hebben. Helaas is het vooralsnog niet mogelijk om de overgang echt uit te stellen. Meerdere onderzoeken beweren dat ze een mogelijkheid hebben gevonden, maar deze mogelijkheden zijn nog niet heel overtuigend. De enige tip die wij mee kunnen geven, is om een gezonde leefstijl na te streven. Een leefstijl waarin je niet rookt en waarin je een gezond voedingspatroon hebt.

Dan rest ons alleen nog om je veel sterkte te wensen gedurende de overgang. Het is zeker niet de leukste fase uit het leven van een vrouw, maar het is gelukkig wel een fase met een eind. Hopelijk komt dan einde er spoedig aan; op dat moment ben je namelijk uit de overgang en heb je geen last meer van de klachten.

Minder last van overgangsklachten ervaren en de overgang makkelijker doorkomen? Bekijk dan eens het boek Overwin je overgang van Ria Kamelle..

Plaats een reactie