Is alcohol drinken tijdens de overgang verstandig?

Is alcohol drinken tijdens de overgang verstandig? Tijdens de overgang moet je met vele zaken rekening houden. Inwendig verandert er namelijk ontzettend veel in je lichaam. Dat heeft met name met de hormoonhuishouding te maken en de veranderingen in de productie van bepaalde hormonen. Een veelgestelde vraag bij vrouwen in de overgang heeft betrekking op alcohol. Is het mogelijk om alcohol tijdens de overgang te nuttigen? En is het verstandig om dit te doen? Of kan je de wijntjes en andere alcoholische versnaperingen beter links laten liggen? We kunnen stellen dat het beter is om alcohol te minderen tijdens de overgang.

Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat alcohol een negatieve invloed op het menselijk lichaam heeft. Ongeacht of je in de overgang zit of niet: alcohol is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Als je in de overgang zit, wordt dat nog eens versterkt. Je hormoonhuishouding verandert, waardoor je ook een stuk gevoeliger wordt voor factoren van buitenaf. Door alcohol te drinken, kan je daardoor dan ook last van bepaalde klachten krijgen. Wat deze klachten zijn, bespreken we verderop in dit artikel. Aan het einde van dit artikel noemen we ook nog een handig e-book. In dit e-book staat werkelijk waar alle informatie omtrent de overgang. Je kunt onder andere allerlei handige tips in dit e-book vinden.

Wat is de overgang?

Het mag duidelijk zijn dat alcohol in de overgang geen handig idee is. Maar, wat is nou eigenlijk de overgang? We kunnen de overgang bestempelen als één van de natuurlijke fases van een vrouw. Het is een fase waarin de vrouw last krijgt van een verandering in de hormoonhuishouding. Bepaalde hormonen worden niet meer aangemaakt, waardoor deze functie door bijvoorbeeld het vetweefsel overgenomen moet worden. Een gevolg is dan ook dat je snel(ler) kans hebt op overgewicht tijdens de overgang.

Dat is echter niet het belangrijkste van de overgang. Nee, tijdens de overgang vindt ook de menopauze plaats. Dat is de allerlaatste menstruatie. Na de menopauze is het niet meer mogelijk om zwanger te worden. Je bent namelijk niet meer vruchtbaar door de verandering in je hormoonhuishouding. Overigens is het lastig om aan te duiden wanneer de menopauze is. Dit kan je pas 12 maanden na dato weten. Als je 12 maanden lang niet meer ongesteld bent geweest, weet je zeker dat je niet meer zwanger kunt worden.

Tijdens de overgang veranderen een hoop aspecten in het vrouwelijk lichaam. Het gevolg is dat je last kunt krijgen van zowel lichamelijke- als geestelijke klachten. Wat deze klachten en in welke mate je deze klachten voelt, is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben ongelooflijk last van de overgang, terwijl andere vrouwen juist probleemloos door het leven gaan tijdens de overgang. Feit is wel dat klachten altijd op de loer liggen. Deze klachten kan je enigszins beperken door een gezonde leefstijl er op na te houden. Daaronder vallen onder andere een gevarieerd voedingspatroon, geen alcohol nuttigen en voldoende bewegen. Het nuttigen van alcohol heeft absoluut een slechte invloed op je mentale- en lichamelijke staat tijdens de overgang. Hieronder kan je enkele redenen vinden waarom het onverstandig is om tijdens de overgang alcohol te nuttigen.

Waarom is alcohol drinken tijdens de overgang een slecht idee?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat de overgang is. Ook heb je daar kunnen lezen dat je last kunt krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. Als je die lichamelijke en geestelijke klachten tot een minimum wilt beperken, moet je gezond leven. Daaronder valt onder andere dat je geen alcohol nuttigt. Alcohol zorgt namelijk voor meerdere klachten tijdens de overgang.

Zo is het bewezen dat de kans op opvliegers door alcohol groter is. Als je alcohol drinkt, loop je simpelweg meer kans op opvliegers. Bovendien krijg je vaker last van opvliegers. Een vrouw in de overgang weet hoe ongelooflijk vervelend een opvlieger is. Door geen alcohol te drinken, kan je hopelijk de opvliegers beperken.

alcohol drinken tijdens de overgangDat geldt eveneens voor je slaappatroon. Tijdens de overgang gebeurt er ontzettend veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor heb je vaak een vermoeid gevoel, waardoor je vaak veel wilt slapen. Door alcohol krijg je echter juist een minder slaappatroon. Je valt minder snel in slaap, je slaapt minder diep en minder lang. Alcohol heeft dus absoluut een negatieve uitwerking op je slaappatroon. Des te meer reden om alcohol te vermijden gedurende de overgang.

Dat zijn echter niet de enige redenen. Nee, alcohol kan ook voor hormoonschommelingen zorgen. Tijdens de overgang verandert ontzettend veel in de hormoonhuishouding. Na verloop van tijd ben je dan ook toe aan de situatie waarin alle hormonen stabiel zijn. Door alcohol te nuttigen, breng je deze balans juist weer in gevaar. Je loopt namelijk groot risico op hormoonschommelingen. Dergelijke schommelingen brengen ook weer de nodige klachten met zich mee.

Overgangsklachten verminderen

Veel vrouwen vragen zich af of er iets aan de overgang te doen is. Nee, dat is niet het geval. De overgang is een natuurlijk proces. Een proces dat je moet accepteren en gelukkig een einde heeft. Tot die tijd is het wel mogelijk om de overgangsklachten enigszins te verminderen. Ons advies is om te allen tijde een gezonde leefstijl er op na te houden.

Dat betekent kort samengevat: een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Onder een gezond voedingspatroon valt dus ook het vermijden van alcohol. Onder voldoende beweging verstaan we dagelijks minimaal een half uur beweging. Door een gezonde leefstijl er op na te houden, kan je de klachten enigszins beperken. Dat is ook het geval als je geen stress hebt. Probeer daarom stress tijdens de overgang absoluut te voorkomen.

Overwin je overgang e-book

Overwin je overgangBen je nog op zoek naar andere handige tips? Wil je een leidraad hebben voor het overleven en overwinnen van de overgang?

Dan kunnen wij het e-book ‘Overwin je overgang’ absoluut aanraden.

Dit e-book bespreekt alle facetten van de overgang en geeft een hoop nuttige informatie. Na het lezen van dit boek weet je hoe je de overgangsklachten beperkt kunt houden. Een van de genoemde punten is dus het vermijden van alcohol! Daarnaast leef je nog heel veel andere praktische tips over de overgang en wordt je geholpen de overgang zo goed mogelijk door te komen.

Plaats een reactie