Je bent inmiddels 1 jaar niet ongesteld geworden en je hebt de leeftijd van de overgang inmiddels bereikt. En nu? Hoe moet dit nu verder? Je zult op dit moment vast met veel vragen zitten over de overgang.
Je zit bij dit artikel in dat geval helemaal goed. Hierin ga ik je namelijk vertellen wanneer je in de overgang zit en wat er gebeurt als je 1 jaar niet ongesteld bent geworden.
Voor informatie, feitjes en tips raad ik je aan om het artikel helemaal tot het einde te lezen.
Ik ben 1 jaar niet ongesteld geweest! Ben ik nu in de overgang?
Laat ik deze vraag om te beginnen voor je beantwoorden. Je bent tenslotte niet voor niks terecht gekomen bij dit artikel. Je bent 1 jaar niet ongesteld geweest. Ben je nu in de overgang? Of is deze overgang allang voorbij door het uitblijven van je menstruatie?
Ik zal je vertellen, je overgang is inmiddels voorbij. Het is zo dat bij een volledig jaar uitblijven van de menstruatie, je overgang voorbij is. Je kan dus nooit precies zeggen wanneer je daadwerkelijk in de overgang zit. Dat weet je eigenlijk pas na een jaar. Best vreemd eigenlijk, toch? Om het antwoord nog een keer voor je te herhalen, als je een heel jaar niet ongesteld bent geweest, is je overgang voorbij. De periode tussen je laatste ongesteldheid en nu, dat was je overgang om precies te zijn.
Wanneer begint de overgang?
Het is niet precies te zeggen wanneer je in de overgang komt. Iedere vrouw is daar gewoon anders in. Als we kijken naar het algemene plaatje, dan begint de overgang ongeveer tussen de 47 en 52 jaar. Dit kan een aantal jaar vroeger beginnen, maar ook later.
Tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwen die eerder in de overgang komen. Dat kan gebeuren. Pin je dus nooit helemaal op deze leeftijden vast. Iedereen is anders.
Wat gebeurt er tijdens de overgang?
Wat de overgang is, dat is waarschijnlijk een stuk duidelijker. Ook wat je menstruatie betreft. Misschien vraag je je op dit moment af wat er in je lichaam gebeurt tijdens de overgang. Welke lichamelijk processen vinden er in een vrouwelijk lichaam plaats?
De grootste verandering tijdens de overgang, is dat de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron gaan dalen. We noemen dit geslachtshormonen omdat alleen vrouwen deze hormonen hebben. Normaal gesproken zorgen deze geslachtshormonen ervoor dat je als vrouw een eisprong krijgt en dat je ongesteld word als het eitje niet bevrucht word. Nu kan je het misschien al raden. Tijdens de overgang word de daling ingezet van deze geslachtshormonen, stoppen de eisprongen en word je dus ook niet meer ongesteld.
Vooraf van de overgang zou je dus al verschil in je menstruatie kunnen merken. Deze kan minder worden, een stuk heftiger worden of zelfs langer uitblijven dan je normale cyclus. Dat is allemaal te linken aan de daling van oestrogeen en progesteron. Je ziet dus dat er in het vrouwelijk lichaam heel wat gebeurt tijdens de overgang. Wat deze daling nog meer teweeg brengt? Dat leg ik je later in dit artikel uit.
Wat zijn de overgangsklachten?
De overgangsklachten? Die moet je hoe dan ook kennen of misschien herken je ze wel bij jezelf. Ben je na de overgang af van deze klachten? Helaas niet. Zelfs na de overgang kunnen de overgangsklachten nog flink de kop opsteken. Een aantal overgangsklachten zijn:
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Stemmingswisselingen
- Droogheid rondom de vagina
- Gewichtstoename
- Hoofdpijn
- Verandering in menstruatie
Dat je in de overgang zit, hoeft niet per definitie te betekenen dat je de overgangsklachten hebt. Dat verschilt heel erg per vrouw. De meest bekende overgangsklacht zijn toch wel de opvliegers. Hoe deze overgangsklachten ontstaan tijdens de overgang? Daar zit wel degelijk een oorzaak achter en die ga ik je later in dit artikel vertellen en uitleggen.
Hoe ontstaan de overgangsklachten?
Dat er heel wat plaatsvindt in het vrouwelijk lichaam, dat is een ding wat zeker is. Ook tijdens de overgang vinden er wat processen plaats die je als vrouw zou kunnen merken. Die overgangsklachten, die ontstaan niet zomaar. Daar zit een duidelijke oorzaak achter.
De oorzaak is voornamelijk de daling van de geslachtshormonen. Met name de oestrogeen. Je zou kunnen zeggen dat je lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans, omdat de hormoonhuishouding flink in de war is door deze daling. Daar kan je je vast wel iets bij voorstellen. Door het zoeken naar deze nieuwe balans, kunnen de overgangsklachten naar de oppervlakte gaan komen. Nogmaals dat kan, dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Je weet nu dus dat de overgangsklachten niet zomaar ontstaan, maar dat de daling van oestrogeen hier een rol bij speelt.
Ik wil hulp bij de overgang
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij de overgang? Dat snap ik. Je gaat tenslotte een hele nieuwe levensfase in die je nog niet kent. Meer informatie krijgen, dat is in dit geval wel fijn. Hoe jij die hulp kan krijgen? Die krijg je met ‘Overwin Je Overgang’ van Ria Kamelle.
Overwin Je Overgang is een e-book dat geschreven is door Ria Kamelle zelf. Ook zij had behoefte aan meer hulp tijdens de overgang. Ze begreep er namelijk niks van. Haar huisarts kon niks voor haar beteken en dus besloot ze het zelf te gaan uitzoeken.
Het resultaat hiervan is Overwin Je Overgang geworden. Een e-book vol met handige weetjes, tips en ervaringsverhalen van Ria zelf. Mocht jij hiernaar op zoek zijn, dan is het e-book iets voor jou.
Conclusie
Na een heel jaar niet ongesteld te zijn geweest kan je vaststellen dat de overgang voorbij is. Dat je niet meer in de overgang zit hoeft niet te betekenen dat de overgangsklachten voorbij zijn, die kunnen nog de kop opsteken.
Zou jij graag meer willen begrijpen wat betreft de overgang of zoek jij gewoon naar een stukje herkenning? Dan is het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle een goede tip voor jou. Hier moet jij vast veel begrip en herkenning uit kunnen halen.