Ijzertekort tijdens de overgang?

Ben je in de overgang en heb je last van een ijzer tekort? Tijdens de overgang is de kans groter dat jij last hebt van ijzertekort. Hierdoor kan het voorkomen dat je last krijgt van een aantal klachten. Het is daarom belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen tijdens de overgang.

In dit blogbericht lees je meer over wat ijzertekort met je lichaam doet, waarom het sneller voorkomt tijdens de overgang en wat je eraan kunt doen.

Wat is ijzer tekort?

Ijzer in je lichaam helpt bij het aanmaken van hemoglobine, die weer een onderdeel zijn van je rode bloedcellen. Ijzer in je lichaam heeft dus een belangrijke functie omdat rode bloedcellen ervoor zorgen dat zuurstof door je lichaam kan worden vervoerd.

Ook heeft Ijzer een belangrijke functie voor je afweer systeem. We kunnen dus stellen dat het hebben van voldoende ijzer in je lichaam ontzettend belangrijk is.

Als je een ijzer tekort hebt, werkt je lichaam minder goed en zal je daarom last krijgen van een aantal klachten.

Wat zijn de symptomen van ijzer tekort?

Om erachter te komen of jij ijzer tekort hebt in je lichaam zijn er een aantal symptomen waaraan je dat kunt herkennen. Hoewel veel van deze klachten ook typische overgangsklachten zijn, hoeven deze klachten dus niet direct te maken hebben met de overgang.

Lusteloosheid

Een van de meest voorkomende klachten door een ijzertekort is lusteloosheid. Je hebt dan het gevoel dat je nergens toe in staat bent en je hele lichaam geeft aan dat je beter niet van de bank af kunt komen. Hoewel lusteloosheid ook een typische overgangsklacht is, kan het dus ook te maken hebben met dat jij te weinig ijzer in je lichaam hebt.

ijzertekort overgang

Weinig energie

Ook is het mogelijk dat jij door ijzertekort weinig energie hebt. Je kunt dat merken doordat je snel moe wordt als je bezig bent met je dagelijkse bezigheden. Weinig energie hoeft ook niet direct te komen doordat je weinig ijzer in je lichaam hebt, maar kan ook komen doordat je last hebt van slecht slapen door de overgang.

Hoofdpijn en duizeligheid

Een van de meest voorkomende symptomen van ijzer tekort in je lichaam is het hebben van hoofdpijn en je duizelig voelen. Dat heeft alles te maken met dat er door een te kort aan ijzer minder zuurstof vervoerd kan worden via je rode bloedcellen.

Wat kun je eraan doen?

Nu je weet wat de symptomen zijn voor het hebben van ijzertekort in je lichaam, wil je natuurlijk ook graag weten wat je eraan kunt doen om de klachten te verminderen. Als je snel wilt zorgen voor meer ijzers in je lichaam kun je de volgende twee dingen doen.

Gezonde voeding met ijzers

Hoewel het altijd belangrijk is om een gezonde leefstijl te hanteren, is het tijdens de overgang nog belangrijker om een gezonde leefstijl te hebben. Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam en is je lichaam over het algemeen niet in balans.

Door gezond te eten help je je lichaam makkelijker een balans te vinden en zal je minder klachten ervaren. Om direct je ijzertekort aan te vullen is het belangrijk om gezonde voeding te eten die veel ijzer bevatten. Hierbij kun je denken aan de volgende voeding:

  • Rood vlees
  • Oesters
  • Bonen en peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Groenten zoals Spinazie en Brocolli
  • Fruit

Ijzer tabletten

Een andere manier die je kunt toepassen om snel je ijzers aan te vullen is door ijzer tabletten aan te schaffen. Ijzer tabletten zijn net als vitamine tabletten gewoon te verkrijgen bij een plaatselijke drogist. Je hebt er dus geen recept voor nodig.

Het is wel belangrijk om te weten dat je de twee manieren beter niet met elkaar kunt combineren, omdat je zo ook een teveel aan ijzers in je lichaam kunt krijgen. Zelf raad ik je vooral aan om gezonde voeding te eten. Dit is in de meeste gevallen voldoende om aan je ijzers te komen.

Werken geen van beide oplossingen? Dan is het raadzaam om eens contact op te nemen met je huisarts voor een onderzoek.

 

Typische overgangsklachten

Hoewel alle bovengenoemde overgangsklachten ook typische overgangsklachten zijn, kunnen de klachten ook ontstaan doordat je ijzer tekort hebt. Het is dus aan jou om aan de slag te gaan met hanteren van een gezond dieet om erachter te komen of er ijzer tekort in je lichaam was, of dat de klachten worden veroorzaakt door de overgang.

Naast de bovengenoemde overgangsklachten zijn er natuurlijk nog veel meer klachten die je kunt ervaren tijdens de overgang. Een gezonde leefstijl helpt je al die klachten te verminderen.

Overwin je overgang boek

Wil je minder last ervaren van overgangsklachten en wil je graag weten wat je kunt doen als bepaalde klachten zich voordoen? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het boek overwin je overgang van Ria Kamelle. Zij heeft een boek samengesteld die jou en andere vrouwen in de overgang helpt de overgang beter door te komen.

In het boek lees je handige en praktische tips om minder last te ervaren van overgangsklachten. Wat vooral mooi is aan het boek, is dat je ook een heleboel lekkere recepten krijgt die ideaal zijn tijdens de overgang.

Overwin je overgangVeel van deze recepten bevatten veel ijzer, omdat je tijdens de overgang juist meer nodig hebt van een aantal voedingsstoffen.

Door dit boek te lezen, weet je precies wat je kunt eten als je in de overgang bent en kun je de meest voorkomende overgangsklachten oplossen met de tips die Ria Kamelle heeft beschreven. Het boek is volledig gebaseerd op haar overgangsperiode en de kans is groot dat jij er ook veel aan zal hebben.

Ook is dit boek uiterst geschikt om te laten lezen aan je partner. Hierdoor weet je partner precies wat jij doormaakt en kan je partner je helpen de overgang te overwinnen.

Wil je meer weten over het boek overwin je overgang? Dan raad ik je aan om eens op de pagina van Ria Kamelle te kijken.

Klik hier voor meer informatie over het Overwin Je Overgang boek. 

Plaats een reactie