Huiduitslag door de overgang? Mogelijke oorzaken

Ben je momenteel in de overgang of denk je dat je in de overgang bent? Heb je mogelijk daardoor huiduitslag gekregen? Dat zou heel goed kunnen. In dit blogbericht vertel ik je wat mogelijke oorzaken kunnen zijn voor de huiduitslag en wat je eraan kunt doen.

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Dit zorgt voor allerlei overgangsklachten. Zo kan ook huiduitslag een van die klachten zijn. Gelukkig zijn deze klachten vaak maar tijdelijk. In dit blogbericht gaan we dieper in op het krijgen van huiduitslag tijdens de overgang.

Huiduitslag tijdens de overgang?

Tijdens de overgang gebeurt er veel met je lichaam. Een van de grote veranderingen in je lichaam is de verandering in je hormoonhuishouding. Tijdens de overgang maak je namelijk steeds minder oestrogeen aan (vrouwelijke hormonen), waardoor overgangsklachten kunnen ontstaan. Een van de grootste overgangsklachten die daaruit voort komt is het krijgen van opvliegers. Maar daarnaast zijn er nog een heleboel andere overgangsklachten die je zou kunnen ervaren. Een van die klachten is droge huid of huiduitslag.

Een van de grootste redenen waardoor jij sneller een droge huid krijgt of huiduitslag is doordat je lichaam een lager Ceramide niveau heeft. Dat komt overigens niet specifiek doordat je in de overgang bent, maar is heel normaal na mate je ouder wordt.

Dat in combinatie met je lichamelijke veranderingen tijdens de overgang kan ervoor zorgen dat huid irritatie ontstaat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om huidirritatie te voorkomen of te verminderen.

Wat kun je doen om huidirritaties te verminderen tijdens de overgang?

Als je last hebt van huidirritaties of huiduitslag zorgt dat natuurlijk voor de nodige belemmeringen in je dagelijkse leven. Je wilt er graag zo snel mogelijk van af. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen die het herstel van je huid bevorderen.

Om ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft is het belangrijk om voldoende water te drinken. Alleen door het drinken van voldoende water zal je merken dat de klachten vaak al in veel mindere mate voorkomen.

Als je nu al huiduitslag hebt, zorgt het drinken van water er natuurlijk niet voor dat je huiduitslag op magische wijze verdwijnt. Wel helpt het je op lange termijn en zullen de klachten dankzij het drinken van voldoende water afnemen of mogelijk zelfs verdwijnen.

Ook helpt het om meer fruit te eten. Je lichaam heeft de stoffen van verschillende fruitsoorten vooral tijdens de overgang hard nodig. Probeer daarom minimaal één stuk fruit per dag te eten. Je zal merken dat je huid in de loop van tijd beter aanvoelt en direct al minder droog is.

O het verstandig om vooral tijdens de overgang koffie drinken te beperken. Koffie heeft namelijk een uitdrogend effect op je lichaam waardoor je mogelijk de klachten verergert. Nu hoef je natuurlijk niet helemaal te stoppen met koffie drinken, maar beperk het wel tot 1 of 2 kopjes koffie per dag.

Als laatste zijn er natuurlijk ook nog een heleboel andere hulpmiddelen die je huidirritatie kunnen verminderen. Hierbij kun je denken aan een verzorgende producten die je op je huid kunt smeren.

Hoe lang duren de overgangsklachten?

Ben je al een tijdje in de overgang? Dan is de kans groot dat je al aardig wat overgangsklachten hebt ervaren. Het is belangrijk om te weten dat de overgang een behoorlijke tijd in beslag kan nemen en dat je ook een tijdje last kunt blijven hebben van overgangsklachten.

Wel is het goed om te weten dat je een heel groot gedeelte van de overgangsklachten kunt beperken door vooral gezond te leven.

Hoewel een gezonde leefstijl op korte termijn niet het verschil lijkt te maken, maakt het op lange termijn wel degelijk een verschil. Zorg er daarom voor dat ie iedere dag de juiste voedingsstoffen tot je neemt en dat je voldoende water blijft drinken.

Door gezond te eten krijgt je lichaam het wat makkelijker om met de verandering van je lichaam om te gaan. Door alleen al gezond te eten, zal je veel minder overgangsklachten ervaren dan wanneer je niet gezond eet.

Daarnaast is het vooral tijdens de overgang heel belangrijk om ook voldoende te bewegen. Probeer daarom minimaal één keer per dag een half uur intensief te bewegen. Ook dit behoord in de basis tot een gezonde leefstijl en zal ervoor zorgen dat je overgangsklachten snel verminderen.

Afspraak maken bij de dokter?

Het kan natuurlijk zijn dat de huiduitslag je zodanig belemmerd in het dagelijkse leven, dat je nu even niet moet denken aan gezond eten en dagelijks bewegen. Als je veel last hebt van huidirritatie of huiduitslag raad ik je aan om eens contact op te nemen met je huisarts. Het zou natuurlijk kunnen dat de huiduitslag onschuldig is en dat het binnen aanzienlijke tijd weer verdwijnt, maar als de klachten blijven aanhouden is het altijd verstandig om eens naar de huisarts te gaan.

Zo kan de huisarts de ernst van de situatie beoordelen en je indien nodig medicijnen voorschrijven.

Toch raad ik je aan om ook als nog aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Dat maakt het doorkomen van de overgangsperiode een stuk makkelijker.

Overgangsklachten overwinnen met Ria Kamelle

Overwin je overgangHeb je veel last van overgangsklachten, maar heb je geen idee wat je ermee aan moet? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het boek Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Zij heeft namelijk een boek geschreven waarin zij de meest voorkomende overgangsklachten uitlegt en praktische oplossingen voor geeft.

Mochten zich dan weer overgangsklachten voordoen, dan hoef je alleen maar het boek te openen en de overgangsklachten op te zoeken die je ervaart. Je krijgt dan in het boek direct verschillende mogelijke oplossingen die je kunt toepassen.

Wil je meer weten over het boek Overwin je Overgang? Dan raad ik je aan om eens op de pagina van Ria Kamelle te kijken. Daar vertelt ze precies wat je van het boek kunt verwachten.

Klik hier om naar de pagina van Overwin je overgang te gaan >> 

Plaats een reactie