Huidproblemen tijdens de overgang; wat doe je ertegen?

Tijdens de overgang daalt het hormoon oestrogeen. Doordat de hoeveelheid flink daalt kan je vervelende klachten ervaren, waaronder ook huidproblemen.

Zo kan je een extreem droge huid of jeuk ervaren.

In dit artikel vertel ik hoe huidproblemen ontstaan, wat je zelf kan doen en welke producten er verkrijgbaar zijn om jouw huid weer te laten stralen.

Hoe ontstaan huidproblemen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang gebeurt er van alles in je lichaam. Zo kan je last krijgen van opvliegers, heb je veel hoofdpijn en blijft je menstruatie uit. Allemaal herkenbare kwaaltjes die horen bij het proces van de overgang. Een van die kwaaltjes kunnen ook huidproblemen zijn.

Dit komt door de daling van oestrogeen.

Wanneer het hormoon oestrogeen afneemt wordt de huid droger of kan het zelfs gaan schilferen of jeuken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit te verminderen.

Acne, Puistjes, Vlekken, Zits, Huid, Vrouwelijke

Wat kan je er (zelf) aan doen?

Om huidproblemen tijdens de overgang te verminderen, is er genoeg dat je zelf kan doen. Dit geldt niet alleen voor huidproblemen, maar ook voor overgangsklachten in het algemeen. Hieronder lees je een overzicht met dingen die jij kan doen tegen huidproblemen en tegen de algemene klachten tijdens de overgang:

  • Beweeg voldoende: Door de beweging krijgt je huid meer zuurstof en voedingstoffen. Ook helpt beweging mee aan een gezondere levensstijl die overgangsklachten doet verminderen.
  • Stoppen met roken: Roken is sowieso niet erg goed voor je. Zeker voor je huid is het echt funest. Daarnaast kan stoppen met roken de overige klachten van de overgang flink verminderen.
  • Gebruik zonbescherming: Door het uv-licht dat de zon met zich meebrengt, is de kans groter dat er pigmentvlekjes op je huid ontstaan. Ook wanneer het bewolkt is kan het uv-licht gehalte erg hoog zijn. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème óf een dagcrème met SPF.
  • Huidverzorging: Gebruik na het douchen of het nemen van een bad een lekkere crème of olie. Zeker wanneer je last hebt van een extreem droge huid, is een vette olie of basiszalf aan te raden. Deze zijn namelijk vetter dan andere zalven en zijn dus goed voor de droge huid. Welke huidverzorging aan te raden is? Daar kom ik straks op terug.
  • Drink genoeg water: Je hebt per dag ongeveer 2 liter water nodig. Voldoende drinken is voor zowel overgangsklachten als een droge huid aan te raden.
  • Douche niet te heet of te lang: Hierdoor spoel je veel natuurlijke vetten in je huid weg. Ook is je gezicht afspoelen met koud water niet aan te raden. Door het enorme temperatuurverschil wordt je huid sneller rood of droog.
  • Hormoontherapie: Wanneer je dagelijks veel klachten ondervindt door de overgang en je dit belemmert, is hormoontherapie iets om te overwegen. Bij hormoontherapie wordt het hormoon oestrogeen aangevuld, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Mocht je dit aanspreken, is het verstandig dit te bespreken met je huisarts.

Top 3 huid producten

Goede huidverzorging is essentieel wanneer je huidproblemen ervaart tijdens de overgang. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel crèmes of zalfjes die prima werken. Lees verder voor de top 3 in huidproducten.

1.      Vichy Neovadiol Magistral Serum Elixir

Dit huidserum is absoluut mijn nummer 1. Dit huidserum van Vichy is speciaal ontwikkeld voor vrouwen in- en na de overgang. Vichy heeft 14 jaar onderzoek gedaan naar de overgang en naar de huidproblemen die hierdoor ontstaan. Door al deze jaren van onderzoek, is er uiteindelijk een perfect gedoseerd serum uitgekomen met de juiste ingrediënten om de droge huid tegen te gaan.

Vichy Neovadiol Magistral Serum Elixir -30ml- na de overgang

Zoals ik hierboven al aangaf is een vettige olie het beste wanneer je last hebt van huidproblemen. Een olie is vaak vetter dan een crème en voed de huid dus optimaal. Hoewel dit een serum is (die vaak erg vet zijn), voelt hij totaal niet vettig of plakkerig aan. Door het handige pompje is hij gemakkelijk te doseren en is het een prima aanvulling op je dag- of nachtcrème. Dit serum is speciaal gemaakt voor dagelijks gebruik.

Zeker een aanrader wanneer je op zoek bent naar een lekker huidserum.

2.      NIVEA Naturally Good Micellair Wasgel

Naast het voeden van de huid, is reiniging net zo belangrijk. Het reinigen is een van de belangrijkste stappen om een gezonde huid te krijgen. Je komt overdag in aanraking met veel vervuilende stoffen. Aan het einde van de dag kunnen deze vervuilende stoffen een vieze laag achterlaten op je gezicht. Zeker wanneer je als last hebt van je huid, is dit niet prettig.

NIVEA Naturally Good Micellair Washgel met biologische aloë vera - 140ml

Vandaar dat ik heb gekozen voor deze NIVEA Micellair Wasgel die speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van de huid. Deze wasgel bevat biologische aloë vera die de huid effectief reinigt. Ook is hij erg geschikt voor het verwijderen van make-up, zonder de huid nóg meer uit te drogen.

Masseer de wasgel in cirkelende bewegingen aan op de huid en spoel deze af met lauw water.

3.      Olaz Total Effects – Anti-Veroudering 7in1 SPF15 Dagcrème

Als laatste heb ik voor deze dagcrème van Olaz gekozen. Dit is niet zomaar een dagcrème, deze dagcrème bevat SPF die je huid beschermt tegen uv-licht en de zon. Door het uv-licht dat de zon met zich meebrengt, is de kans groter dat er pigmentvlekjes op je huid ontstaan. Ook wanneer de zon niet schijnt, kan het uv-licht gehalte erg hoog zijn en kan het alsnog je huid beschadigen. Wanneer je gebruik maakt van een dagcrème met SPF, ben je daar optimaal tegen beschermt.

Olaz Total Effects - 7in1 Anti-Veroudering SPF15 - Dagcrème

Helaas horen rimpels ook bij het ouder worden. Rimpels zijn absoluut niks om je voor te schamen, het is heel erg menselijk. Toch kan ik me voorstellen dat je dit als lastig ervaart en je hier graag wat aan wil doen. Naast de SPF, gaat deze dagcrème de veroudering van de huid tegen. Dit verkleint de kans op rimpels. Dus mocht je ook op zoek zijn naar een lekkere, hydraterende crème met SPF die ook nog is de kans op rimpels verkleint, dan is dit een goede keus voor jou.

Conclusie

Overwin je overgangHuidproblemen of algemene klachten tijdens de overgang zijn heel erg normaal en niks om je voor te schamen. Door de daling van het hormoon oestrogeen ontstaan deze klachten, waaronder ook huidproblemen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan ondernemen zoals het drinken van voldoende water, genoeg beweging en eventueel hormoontherapie. Voor het aanpakken van de huidproblemen zijn er veel verzorgingsproducten beschikbaar om jouw huid weer te doen stralen. Die producten vind je terug in de bovenstaande top 3.

Je bent zeker niet de enige die moeite heeft met de overgang of veel klachten ervaart. Dat hebben meerdere vrouwen. Hoe ga je met deze klachten en emoties om? Ria Kamelle schreef daarover het e-book ‘Overwin je overgang. In dit boek beschrijft ze haar ervaringen met de overgang, vertelt ze over haar klachten en geeft ze je tips hoe je daar mee om kan gaan. Het e-book is absoluut een aanrader wanneer jij ook worstelt met de overgang.

Plaats een reactie