Hormonen tijdens de overgang

.

Hormonen tijdens de overgang

 

Tijdens de overgang zijn je hormonen volop aan het veranderen. Vrouwen komen vroeg of laat in de overgang en dan hebben de hormoonveranderingen invloed op je lichaam en geest. Je kunt last krijgen van opvliegers, je kunt je onzeker voelen en het gevoel hebben dat je de controle kwijt bent.

Dit is echter een fase waar je doorheen komt en na een tijdje is het weer over. Dit heeft allemaal te maken met je hormonen. Als er schommelingen gaande zijn in het oestrogeen, dan kunnen vrouwen last krijgen van innerlijke stress. Daardoor zichzelf niet goed meer in de hand hebben of kennen.

Sommige mensen in je omgeving vragen misschien wel aan je wat er gaande is of waarom je zo negatief of neerslachtig bent. Dit wijst er op dat je de laatste tijd anders bent dan voorheen, je uit je misschien anders.

Misschien is dat niet bewust, maar het valt anderen wel op. Dit zou voor jou een duidelijk signaal kunnen zijn dat dit met de overgang heeft te maken. Anderen merken niet zomaar wat aan je, ze kennen je door en door en merken dat je nu anders reageert. Tijd om te bekijken of je in de overgang bent.

 

De hormonen zorgen voor schommelingen

 

Als je in de overgang aan bent gekomen, dan kunnen de hormonen hierin een grote rol spelen over hoe je je voelt. Misschien was je voorheen iemand die altijd vrolijk was, veel werk kon verzetten en niet stil kon zitten.

Dit kan ineens 180 graden draaien. Je hebt geen zin om wat te doen, je ligt liever de hele dag in je bed, alles maakt je onzeker en je komt nergens toe. Je bent futloos.

In je hoofd ben je continu aan het malen van wat er fout kan gaan. Dat zorgt er voor dat je geen zin hebt om wat te ondernemen. Je bent ineens, zo lijkt het, een ander mens geworden.

Maar dit heeft te maken met je hormonen en daar kun je niet altijd invloed op uitoefenen. Daarom is het ook goed om vrienden e.d. te informeren dat je in de overgang bent en veel last hebt van de hormonen schommelingen. Daardoor kunnen ze het ook beter plaatsen als je ineens anders reageert dan voorheen.

Praat erover, dat lucht enorm op en vrienden begrijpen je beter, waardoor vriendschappen niet onnodig stuk gaan.

 

Positief en negatief denken

 

Je kunt positief en negatief denken, maar tijdens de overgang kan dat door de schommelingen van de hormonen ineens heel anders worden.

Misschien word je overal negatief over, anderen zullen dat opmerken en wellicht ook zeggen. Je zult dit ontkennen, maar ben eens eerlijk, kijk eens naar hoe je vroeger reageerde en hoe dat het nu gaat. Welk verschil merk je op?

Misschien denk je momenteel inderdaad overal negatief over, toon je geen initiatief en ben je nooit meer vrolijk! Wees gerust, het is een periode die voorbij gaat. Je hebt niet altijd invloed op je hormonen, maar je kunt het wel aangenamer maken voor jezelf door erover te praten en er even bij stil te staan.

Plaats een reactie