Hormonen tijdens de overgang

hormonen overgang 2Meer weten over hormonen en de overgang? Een vrouw krijgt in haar leven met meerdere fases te maken. Deze fases hebben een bepaalde invloed op het menselijk lichaam, maar ook op de geest. Een belangrijke factor hierbij zijn de hormonen.

De hormoonhuishouding van een vrouw wilt, gedurende een leven, nog wel eens veranderen. Dit heeft vergaande gevolgen. Zo kan een vrouw last van lichamelijke klachten krijgen, maar ook geestelijke klachten behoren tot de orde van de dag. Dit heeft alles te maken met de veranderingen van de hormonen. Deze hormonen hebben een ontzettende invloed op het lichaam en op de gemoedstoestand van een vrouw.

 

Hormonen overgang

 

Voor vrouwen is het lastig om met deze veranderingen om te gaan. Dit heeft puur te maken met het feit dat hormonen oncontroleerbaar zijn. De hormonen gaan simpelweg hun eigen gang en zijn niet bij te sturen. De invloed van deze hormonen op het lichaam en op de geest is echter immens. Hierdoor kunnen vrouwen zich af en toe machteloos voelen.

Dat geldt overigens ook deels voor mannen. Als je partner last van een verandering in de hormoonhuishouding heeft, kan dit ook gevolgen voor jullie relatie hebben. Voor een man kan het ook moeilijk zijn om met bijvoorbeeld de stemmingswisselingen van een vrouw om te gaan. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit een natuurlijk proces is. Dit hoort erbij en niemand heeft er verder invloed op. Het is daarom aan te raden om het te accepteren en er het beste van te maken.

Na regen komt zonneschijn; onthoud die uitspraak goed.

 

De overgang

 

De welbekende overgang is één van de meest lastige fases voor een vrouw. Gedurende een hormonen overgang verandert het vrouwelijk lichaam namelijk significant. Dit heeft allemaal betrekking op de vruchtbaarheid van een vrouw. Als een vrouw in de overgang komt, vervalt de vruchtbaarheid namelijk.

Hierbij kan een vrouw last van meerdere klachten krijgen, zowel lichamelijk als geestelijk.

De verandering in een overgang vindt plaats in de eierstokken van de vrouw. De eierstokken gaan minder oestrogeen produceren, waardoor het lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans. Dit heeft alles te maken met de oestrogeen; dit is een belangrijk hormoon binnen het vrouwelijk lichaam. Daar komen we later in dit artikel nog even op terug.

Doordat het lichaam op zoek naar de juiste nieuwe balans gaat, krijgt een vrouw te maken met klachten. Deze klachten kunnen zich uiten in lichamelijke klachten, maar ook in geestelijke klachten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere pijn in de buik, menstruatiepijn gedurende de laatste menstruatie, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

 

hormonen overgang 3

Oestrogeen en progesteron

 

We noemden hierboven al even de naam van een belangrijk hormoon: oestrogeen. Dit hormoon is van groot belang in het vrouwelijk lichaam. Gedurende de hormonen overgang wordt er minder oestrogeen geproduceerd. Dit is voor het vrouwelijk lichaam wennen, aangezien dit eerder nog op de juiste schaal geproduceerd werd. Door deze vermindering van de productie van oestrogeen gaat het vrouwelijk lichaam veranderen.

Maar, wat is oestrogeen nou eigenlijk?

Om op die vraag een antwoord te kunnen geven, kijken we eerst even naar de aanmaak van oestrogeen. In het lichaam wordt namelijk oestrogeen en progesteron aangemaakt. Deze twee hormonen zijn met elkaar in evenwicht. Dat wil zeggen: deze twee verschillende hormonen houden elkaar in evenwicht. Vanaf het 40e levensjaar van een vrouw gaat hier iets in veranderen; het vrouwelijk lichaam gaat steeds minder oestrogeen en progesteron aanmaken. Dit merk je niet direct.

Bij de meeste vrouwen wordt dit pas merkbaar vanaf een jaar of 55 á 60. Op dat moment daalt de productie van progesteron tot een nulpunt. Hierbij komt er dus een grote verschuiving in de hormoonhuishouding. Dat wordt nog eens versterkt doordat oestrogeen ook 60% minder aangemaakt wordt. Dit alles is een natuurlijke reactie van het lichaam. Uiteindelijk zorgt dit voor de fase waarin je als vrouw zijnde onvruchtbaar wordt: de overgang.

 

Oestrogeen na de overgang

 

Na de overgang ben je niet meer vruchtbaar. Dit komt door de veranderingen in het menselijk lichaam, waarbij de bovenstaande hormonen een grote rol spelen. Doordat het vrouwelijk lichaam geen progesteron meer maakt, verandert de hormoonhuishouding. Ook de aanmaak van oestrogeen neemt flink af: met ruim 60 procent.

Onder aan de streep heeft je lichaam wel te allen tijde een klein beetje oestrogeen nodig. Dat is dus ook het geval na de overgang. Deze hoeveelheid oestrogeen is namelijk van invloed op de vochtbalans van je intieme zone. Het speelt daarnaast ook een rol bij het behouden van een gezonde huid, het behouden van sterke botten en het behouden van je emotionele evenwicht.

Doordat je lichaam dit hormoon nodig heeft, gaat het een andere manier verzinnen. Een andere manier om alsnog oestrogeen te kunnen produceren op de juiste schaal. Deze taak was voorheen weggelegd door de eierstokken. Na de overgang is dit echter een functie van het vetweefsel. Dat is dan ook direct de reden hoezo een vrouw na de overgang meer vet vasthoudt dan voorheen.

 

 

 

Hormonen tijdens de overgang en therapie

 

Sommige vrouwen kijken naar alternatieve manieren om de overgang goed door te komen. Een van de voorbeelden daarvan is de zogeheten hormoontherapie. Deze hormoontherapie is wel eens in het nieuws geweest vanwege één van de bijwerkingen. Verschillende onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat een langdurige hormoontherapie ná de overgang zorgt voor een grotere kans op borstkanker.

Bij een hormoontherapie krijg je oestrogeen en progesteron toegediend in de vorm van een tablet. Dit tablet bevat de hormonen die het vrouwelijk lichaam nodig heeft. Doordat deze hormonen in het lichaam terecht komen, nemen de lichamelijke en geestelijk klachten tijdens de overgang af. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om de opvliegers in bedwang te houden. Keerzijde hiervan is dus wel de hierboven genoemde bijwerking.

Zit je in de overgang? Of staat de overgang al op de deur bij je te kloppen? Bedenk dat goed dat dit een natuurlijk proces is. Elke vrouw krijgt hier op den duur last van. Probeer het daarom te accepteren en er zo goed mogelijk mee om te gaan. Dat je hormonen gaan veranderen is een feit. Probeer er dan ook zo goed mogelijk mee om te gaan!

 

Plaats een reactie