Heb jij last van hoofdpijn tijdens de overgang? Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die je tijdens de overgang ervaart. Veel vrouwen hebben er last van maar weten niet precies wat ze eraan moeten doen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Hoe ontstaat hoofdpijn tijdens de overgang?
Hoofdpijn tijdens de overgang ontstaat vaak door hormonale schommelingen. Dit gebeurt niet alleen tijdens de overgang maar komt ook vaak bij vrouwen vlak voor de menstruatie. De voornaamste oorzaak van hoofdpijn tijdens de overgang wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen.
Deze schommelingen treden namelijk op tijdens de menstruatie maar ook tijdens de overgang. Deze schommelingen worden veroorzaakt door een daling in het hormoon oestrogeen. Hoofdpijn tijdens de overgang wordt ook wel hormonale migraine genoemd.
Daling oestrogeen en hoofdpijn
Tijdens de overgang gebeurt er veel in je lichaam. Zo heb je ook veel last van pieken en dalen in het hormoon oestrogeen. Tijdens de overgang zijn deze schommelingen het meest heftig waardoor vrouwen over het algemeen meer last krijgen van hoofdpijn.
Oestrogeen is het hormoon dat heel belangrijk is voor vrouwen. Oestrogeen zorgt namelijk voor de secundaire geslacht kenmerken zoals borstgroei, vrouwelijke vormen maar ook de ontwikkeling van de vagina en baarmoeder.
Gedurende je levensjaren neemt het oestrogeen in je lichaam af. Tijdens de overgang is de oestrogeen al flink verminderd in je lichaam en dit gaat door tot na de overgang.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om minder last te ervaren van de klachten.
Meest voorkomende klachten bij hormonale migraine
Om erachter te komen of jij last hebt van hormonale migraine kun je voor jezelf nagaan of je een van de onderstaande klachten herkend. Niet altijd is de hoofdpijn die je voelt, direct gelinkt aan de overgang. Het kan ook zijn dat je last hebt van stress, slapeloosheid of een slechte balans tussen werk en privé. Als de hoofdpijn klachten blijven aanhouden is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. De meest voorkomende klachten van hormonale migraine zijn:
- Bonzende hoofdpijn
- De hoofdpijn is zo erg dat het je dagelijks functioneren belemmerd
- De hoofdpijn wordt erger als je een drukke dag hebt
- Misselijkheid
- Overgevoelig voor licht en geluid
- De hoofdpijn houdt tussen de 4 en 72 uur aan.
Hormonale migraine voorkomen
Als je veel last hebt van hoofdpijn tijdens de overgang kan dat heel storend zijn. Hierdoor kun je je beperkt voelen in je dagelijkse leven, of gewoon geen energie hebben om de dag door te komen.
Dit zorgt er meestal voor dat de klachten alleen maar erger worden. Daarom geven we je een aantal tips om de klachten direct te verminderen.
Tip 1: Gezond eten
De basis voor vrijwel alle klachten tijdens de overgang begint met gezond eten. Tijdens de overgang heeft je lichaam het zwaar, en dan helpt het enorm als je goed voor je lichaam zorgt. Eet daarom veel groente, en zorg dat je alleen maar gezonde producten eet. Dit kan overgangsklachten snel verminderen.
Tip 2: Probeer stress te vermijden
Voor veel mensen is dit een moeilijke. We hebben over het algemeen veel stress in ons leven omdat we altijd druk zijn. Tijdens de overgang kan stress er voor zorgen dat de overgangsklachten erger worden. Daarom kun je het beste wat rustiger aan doen als je in de overgang bent. Luister altijd goed naar je lichaam.
Tip 3: Drink veel water
Als je veel water drinkt helpt dat afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Ook is water drinken vaak een goede oplossing om je hoofdpijn te verminderen.
Tip 4: Zorg voor voldoende slaap
Weinig slaap zorgt direct voor meer stress, een ongezond lichaam. Als je niet goed slaapt heeft je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen van de vorige dag. Als je dan niet uitgerust wakker wordt, is de kans dat je nog meer last krijgt van hoofdpijn groot.
Tip 5: Beperk cafeïne
Cafeïne verhoogt het cortisol gehalte in je lichaam. Hierdoor kan je meer last krijgen van de hoofdpijn. Je mag best een kopje koffie drinken maar probeer het wel te beperken tot maximaal twee koppen koffie per dag.
Tip 6: Eet meer vezels
Als je meer vezels eet binden deze vezels zich aan afgedankt oestrogeen. Deze worden dan afgevoerd samen met de vezels waardoor je een beter hormonaal balans hebt.
Tip 7: Voldoende beweging
Het lijkt waarschijnlijk tegenstrijdig als ik zeg dat je moet gaan bewegen als je last hebt van hoofdpijn tijdens de overgang. Maar voldoende beweging geeft je een beter hormonaal balans en houdt je lichaam gezond. Hoe beter het balans van je hormonen tijdens de overgang, hoe minder overgangsklachten je ervaart.
Tip 8: Mediteren
Als je heel veel last hebt van hoofdpijn hebt is het beste wat je kan doen je hoofd leeg maken. Dit doe je het beste met meditatie. Zoek een rustig plekje op en ga lekker zitten. Sluit vervolgens je ogen en focus je op je eigen ademhaling. Als je dit een kwartiertje doet zal je merken dat je hoofdpijn direct minder wordt.
Een ander bijkomend voordeel van mediteren is dat het ook je stressniveau en hartslag verlaagd. Als je ook last hebt van hartkloppingen en versnelde hartslag tijdens de overgang is dit de beste oefening voor jou.
In stappen minder last van overgangsklachten
Heb je naast hoofdpijn tijdens de overgang ook last van andere overgangsklachten? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het onderstaande e-book. Dit boek helpt je om zo veel mogelijk te leren over de overgang, maar ook hoe je bepaalde klachten kan verminderen.
Het doel van het boek is om jou te helpen zo min mogelijk hinder te ervaren van je periode in de overgang. Zodat je ondanks de overgang gewoon verder kan met je dagelijkse leven.
Al 3000 vrouwen hebben dit boek aangeschaft en het heeft ze echt geholpen om beter door de overgangsperiode heen te komen. Ook jij kan hiervan profiteren. Ben je benieuwd wat er allemaal in het boek staat over de overgang? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina. Het gaat je echt helpen.