De overgang is voor veel vrouwen niet de leukste periode in hun leven. Tijdens deze periode verandert een gedeelte van de hormoonhuishouding, waardoor je als vrouw zijnde met meerdere klachten te kampen kunt krijgen. Deze klachten vallen grofweg onder te verdelen in psychische klachten en lichamelijke klachten. Onder de lichamelijke klachten vallen onder andere pijn in de borst en last van een droge mond, ogen en neus. Onder de psychische klachten verstaan we onder meer stemmingswisselingen en een (onwijs) vermoeid gevoel.
Sommige overgangsklachten vallen echter tussen wal en schip; deze kunnen niet als psychische klachten gekwalificeerd worden maar ook niet direct als lichamelijke klachten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een bovengemiddeld hongerig gevoel. Sommige vrouwen hebben tijdens de overgang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat last van een honger gevoel. Waar komt deze honger vandaan? Is het mogelijk om iets tegen dit gevoel te doen? En kan je mogelijk het hongerige gevoel bij voorbaat al voorkomen? Uitgebreide antwoorden op deze vragen vind je in dit informatieve artikel.
Waar komt het hongerige gevoel vandaan?
Om antwoord op deze vraag te geven, is het sowieso goed om eerst naar ‘honger’ te kijken. Wat is honger nou precies? Honger is eigenlijk een biologisch signaal van jouw lichaam dat er behoefte is aan het eten. Dit signaal wordt naar je hersenen gestuurd, waarna jij bijvoorbeeld een knagend gevoel in de maag kunt krijgen. Dat is eigenlijk één van de belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op een hongerig gevoel.
Het hongerige gevoel kan ontstaan door simpelweg te weinig eten. Ook een schommeling van het glycogeen-gehalte in de lever is van invloed op dit hongerige gevoel. door deze schommeling is het mogelijk dat je nú honger hebt, maar dat je over een halfuur geen honger meer hebt. Het glycogeen-gehalte is simpelweg niet altijd volledig constant, waardoor je soms ten onrechte ook het hongerige gevoel kunt hebben.
Hoe komt het dan dat je tijdens de overgang bovengemiddeld veel honger hebt? Dat heeft te maken met het hormoon Ghreline. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het niveau van dit hormoon tijdens de overgang een stuk hoger is. Naarmate het niveau van dit hormoon hoger wordt, krijgt je lichaam meer en meer een hongerig gevoel. Gedurende het gehele overgangsproces kan het level continue hoog zitten of af en toe schommelen. Hoe dan ook zorgt een hoog niveau van het hormoon Ghreline voor het hongerige gevoel tijdens de overgang.
Daarnaast kan de overgang ook voor andere veranderingen in het vrouwelijk lichaam zorgen. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat het hongergevoel toeneemt, terwijl het verzadigingsgeval afneemt. Wat betekent dit concreet? Het betekent concreet dat de signalen naar je hersenen toe soms verstoort kunnen zijn. Je hersenen krijgt het signaal dat je honger hebt, maar dit signaal is soms ten onrechte gegeven als gevolg van de veranderende hormoonspiegel. Een hongerig gevoel tijdens de overgang berust dus niet altijd op de waarheid; regelmatig is dit het gevolg van een verkeerd signaal richting de hersenen.
Wat kan je tegen dit hongerige gevoel doen?
Eén van de andere overgangsklachten is dat veel vrouwen aankomen tijdens de overgang. Zit er een verband tussen het aankomen en het hongerige gevoel? Ja, zonder enige twijfel. Als je continue het hongerige gevoel hebt, ga je vanzelf meer en meer eten. Dat is tenslotte normaliter dé manier om van je honger af te komen. Tijdens de overgang werkt dat echter nét iets anders. Tijdens de overgang is het namelijk zo dat er nóg meer signalen in het vrouwelijk lichaam niet altijd goed opgevangen worden.
Een typerend voorbeeld daarvan is het zogeheten hyperinsulinemie. Hierbij krijgen je hersenen niet de signalen door dat er koolhydraten aanwezig zijn die verbrand kunnen worden. Aangezien je lichaam niet in actie komt, worden deze koolhydraten vanzelf omgezet in vet.
Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom veel vrouwen tijdens de overgang aankomen. Het is al met al een feit dat de signalen in het vrouwelijk lichaam tijdens de overgang niet altijd op elkaar aansluiten. De signalen worden verkeerd opgevangen, worden helemaal niet opgevangen of worden verkeerd verwerkt. Maar, kan je hier iets tegen doen?
Nou, het is algemeen bekend dat je tijdens de overgang een zo’n gezond mogelijk voedingspatroon aan moet houden. Daarmee voorkom je dat jouw lichaam te veel koolhydraten binnen krijgt. In het verlengde daarvan voorkom je dus ook dat de overtollige koolhydraten omgezet worden in vetten. Op deze manier kan je voorkomen dat je veel kilo’s aankomt. Daarnaast kan je met een juist voedingspatroon ook het hongerige gevoel zoveel mogelijk wegnemen c.q. voorkomen. Het is daarbij aan te raden om de volgende voedingsmiddelen te nuttigen:
- Eiwitten; ei, noten, zaden, pitten, vlees en vis
- Complexe koolhydraten: fruit, zoete aardappel en havermout
- Gezonde vetten: noten, zaden, lijnzaadolie, kokosolie en avocado
- Groenten: eigenlijk alle groenten met als uitschieters broccoli, groene bonen, spinazie en spruitjes
Door bovenstaande voedingsmiddelen te nuttigen, kan je het hongerige gevoel zoveel mogelijk wegnemen. Daarnaast kan het ook helpen om tijdens de overgang met andere dingen bezig te zijn. Probeer je gedachten te verzetten en op die manier het hongerige gevoel te blokkeren. Ga bijvoorbeeld een lang stuk wandleen; dat is sowieso verstandig tijdens de overgang. Door een gezonde leefstijl te hanteren, kan je de overgangsklachten zoveel mogelijk beperken.
Hongerige gevoel voorkomen
Is het mogelijk om het hongerige gevoel voor de volle 100% te voorkomen?
Nee, dat niet. Maar, door een gezonde leefstijl er op na te houden, kan je dit gevoel wel zoveel mogelijk indammen. Daarnaast zijn er nog meer handige tips voor het beperken van de overgangsklachten; al deze tips zijn te vinden in het Overwin je Overgang boek.
Dit boek is door een ervaringsdeskundige geschreven en bevat onwijs veel nuttige informatie over de overgang. Daarnaast bevat het boek ook meerdere handige tips, waarmee je onder meer het hongerige gevoel kunt voorkomen.
Klik hier voor meer informatie over het Boek Overwin Je Overgang.