Tijdens de overgang kan je te kampen krijgen met de welbekende overgangsklachten. Deze klachten zijn nogal gevarieerd, maar zijn veelal wel typerend voor de overgang. Welke klachten je voelt, is per vrouw weer afhankelijk. Dat geldt ook voor de mate waarin een vrouw last heeft van de klachten. Dit is puur afhankelijk van het vrouwelijke lichaam en hoe dat lichaam op de veranderende hormoonhuishouding reageert.
Tijdens de overgang is het namelijk zo dat de hormoonhuishouding van de vrouw aan het veranderen is. Bepaalde hormonen worden niet meer aangemaakt, waardoor de werking van die hormonen overgenomen moet worden. Dit dienen andere hormonen te gaan doen, maar dat vergt uiteraard wel enige aanpassingen van het vrouwelijk lichaam. Daarbij komt ook nog eens dat de vruchtbaarheid van de vrouw veranderd door deze veranderingen. Na de overgang is het namelijk voor een vrouw niet meer mogelijk om vruchtbaar te raken.
Gedurende de overgang is er ook sprake van de zogeheten menopauze. De menopauze is de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Hoe weet je wanneer de menopauze geweest is? Dat weet je pas 12 maanden later. Als je 12 maanden achter elkaar niet ongesteld bent geweest, is dat een teken dat je niet meer vruchtbaar bent. Je kunt dus geen zwanger meer raken én je kunt zelf uitrekenen wanneer de menopauze plaatsgevonden heeft.
Zoals gezegd kan je tijdens de overgang te kampen krijgen met verschillende klachten. Een van die klachten is een hoge bloeddruk met bijbehorende gevolgen. Graag willen we jou iets meer vertellen over de hoge bloeddruk door de overgang.
Hoge bloeddruk
Om het voor een ieder duidelijk te kunnen krijgen, is het eerst van belang om te weten wat een hoge bloeddruk nou eigenlijk is. Als we het over de bloeddruk hebben, hebben we het over de druk die op bloedvaten uitgevoerd wordt. Het bloed wordt door het gehele lichaam gepompt; dat is één van de functies van het hart. Bij het pompen van het bloed moeten alle spieren en organen van het lichaam voorzien worden. Dit betekent dat het bloed door meerdere bloedvaten moet stromen. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt er een druk op de bloedvaten uitgeoefend. Díe druk is de bloeddruk.
Tijdens een reguliere dag heb je te kampen met variaties van je bloeddruk. Het ene moment is de bloeddruk iets lager/hoger dan het volgende moment. Rondom de bloedvaten liggen allerlei spiertjes. Deze spiertjes kunnen zich aanspannen of juist minder samentrekken:
- De spiertjes spannen zich aan: de bloeddruk stijgt
- De spiertjes trekken minder samen: de bloeddruk daalt
Tijdens de overgang zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de bloeddruk. Deze factoren zorgen er in feite voor dat de spiertjes rondom de bloedvaten aangespannen worden. Als dit een langere tijd achter elkaar aan houdt, kunnen we met recht van een hoge bloeddruk spreken.
Factoren die de bloeddruk beïnvloeden
In de overgang kan je vanwege meerdere redenen te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Eén van die redenen is terug te vinden in de daling van oestrogeen. Oestrogeen is een bepaald hormoonsoort die tijdens de overgang minder door het vrouwelijk lichaam aangemaakt wordt. Op een begeven moment stopt zelfs de volledige productie van oestrogeen. Dit hormoon zorgt onder meer voor de elasticiteit van de aderen. Als het oestrogeenniveau in het lichaam daalt, worden de aderen minder elastisch. Dat kan één van de oorzaken van een hoge bloeddruk zijn.
Een andere oorzaak is terug te vinden in de menstruatie. De menstruatie zorgt er normaliter maandelijks voor dat de bloeddruk in het vrouwelijke lichaam ‘hersteld’ wordt. Dat is dan ook dé reden waarom meer mannen dan vrouwen last hebben van een hoge bloeddruk. Dat is althans de situatie bij mensen met een vruchtbare leeftijd. Op het moment dat je in de overgang komt, worden de menstruaties onregelmatiger. Ook kunnen de menstruaties op een begeven moment uit gaan blijven; als je in de menopauze geweest bent. Dit heeft tot gevolg dat het vrouwelijk lichaam niet meer maandelijks de bloeddruk kan herstellen. Het gevolg is dat je tijdens de overgang met een hoge bloeddruk te kampen kunt krijgen.
Genetische factoren
In veel situaties is de hoge bloeddruk niet per sé te wijten aan één van bovengenoemde factoren. Nee, het is namelijk ook mogelijk dat genetische factoren een grote rol spelen. Deze genetische factoren kunnen ervoor zorgen dat je tijdens de overgang last van een hoge bloeddruk krijgt:
- Als een dergelijke kwaal in de familie voorkomt
- Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad
- Als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebt gehad
Overige risicofactoren
Ook andere risicofactoren kunnen voor een hoge bloeddruk zorgen. Dat is bijvoorbeeld de situatie waarin je last van overgewicht hebt. Zoals je ongetwijfeld weet, is overgewicht behoorlijk schadelijk voor het menselijk (vrouwelijk) lichaam. Naast het overgewicht kan je ook een hoge bloeddruk krijgen vanwege te veel stress of doordat je rookt. Deze factoren zijn echter niet altijd één op één terug te leiden tot de overgang. Wel kunnen deze factoren juist in de overgang voor de hoge bloeddruk zorgen.
De symptomen van een hoge bloeddruk
Tijdens de overgang kunnen de overgangsklachten behoorlijk variëren. Je kunt last van opvliegers krijgen, maar ook stemmingswisselingen en lichamelijke pijn zijn veelgehoorde overgangsklachten. De hoge bloeddruk is dus ook één van de klachten waar menig vrouw mee te kampen krijgt. Een hoge bloeddruk kan je onder meer
herkennen aan hartkloppingen, aan het vasthouden van vocht, aan duizeligheid, aan een bovengemiddeld zware druk op de borst en aan hoofdpijn. Merk je nou één of meer van bovenstaande symptomen gedurende de overgang? Dan is het aan te raden om naar de mogelijkheden van medicatie te gaan kijken. Bespreek dit altijd met je huisarts.
Ook kan je met behulp van de volgende tips de hoge bloeddruk voorkomen of minder later worden:
- Probeer zoveel mogelijk kaliumrijk te eten. Onder andere spinazie en linzen zijn geschikte voedingsproducten.
- Probeer sowieso gezond en gevarieerd te eten.
- Probeer dagelijks minimaal een half uur te bewegen.
- Probeer voldoende te slapen en van voldoende ontspanning te genieten.
Heb je last van meerdere overgangsklachten? Dan raad ik je aan eens te kijken naar het boek overwin je overgang. In dit boek lees je allerlei handige tips en oplossingen om je overgangsklachten te verminderen.