Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang?

Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang? De opvlieger is met stipt de bekendste overgangsklacht die we kennen. Hoor je iets over de overgang, dan denk je al gauw aan een opvlieger. Veel vrouwen hebben er tijdens de overgang dan ook erg veel last van. Dat is ook niet zo gek. Echt een pretje, dat is zo’n opvlieger namelijk niet.

Je zult je dan ook wel afvragen hoelang die opvliegers eigenlijk duren tijdens de overgang. Je hebt in dat geval de goede keuze gemaakt door op dit artikel te klikken.

In dit artikel ga ik je antwoord geven op de vraag hoelang de opvliegers duren tijdens de overgang én vertel ik je nog veel meer feitjes en weetjes rondom de overgang zelf. Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van deze introductie? Scrol dan snel naar beneden en lees het artikel helemaal tot het einde.

Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang?

Zullen we dan maar beginnen met het beantwoorden van deze vraag? Tenslotte ben je hier niet voor niks terecht gekomen. Hoelang duren die opvliegers tijdens de overgang nu eigenlijk?

Eigenlijk kan ik je daar geen duidelijk antwoord op geven. Het is misschien een beetje eentonig dat ik iedere keer zeg dat ieder vrouwenlichaam anders is, maar toch is het echt zo. Sommige vrouwen hebben maar een korte periode last van opvliegers, terwijl andere vrouwen hier langere tijd last van hebben. De opvliegers kunnen zelfs tot ver na de overgang nog een beetje door sudderen.

Als we kijken naar het algemene plaatje, dan stoppen de opvliegers enkele maanden tot enkele jaren na de overgang. Dit kan makkelijk langer of korter zijn. Het enige wat ik je kan meegeven, is dat je dit zult moeten ervaren.

Wat voel je tijdens een opvlieger?

Dat een opvlieger geen prettig gevoel is, daar zijn veel vrouwen het mee eens. Er zijn betere dingen om te voelen en daar hoort een opvlieger niet bij. Maar, wat voel je eigenlijk?

Een opvlieger draait eigenlijk om warmte. Plotseling krijg je het ontzettend warm en breekt het zweet je letterlijk en figuurlijk uit. Alsof er een hittegolf door je lichaam stroomt. Het kan een benauwd of beklemmend gevoel geven. Veel vrouwen wapperen met de krant, gooien een kledingstuk uit of vliegen naar buiten. Alles om even af te koelen. Nu ervaart iedere vrouw een opvlieger anders, maar dat is eigenlijk kort samengevat hoe het voelt op een opvlieger te krijgen. Eigenlijk vat ‘ plotselinge hitte’ het overgangsfenomeen al samen.

Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang?

Hoe ontstaan die opvliegers tijdens de overgang?

Oestrogeen is een geslachtshormoon dat alleen vrouwen hebben. Tenslotte heet het niet voor niks een geslachtshormoon. Oestrogeen staat bekend als het hormoon dat betrokken is bij zwangerschappen en bij het regelen van de maandelijkse menstruatie.

Tijdens de overgang is de productie van oestrogeen aan het dalen. Hierdoor krijg je als vrouw geen eisprong meer en stopt de menstruatie op den duur. Je zou kunnen zeggen dat je langzaam onvruchtbaar word. Wat heeft dat met die opvliegers te maken? Nu, eigenlijk heel veel. Die oestrogeen daalt en dat maakt dat je lichaam te maken kan krijgen met flinke hormoonschommelingen, puur door die daling. Je begrijpt, daar reageert je lichaam op. Hierdoor ontstaan de opvliegers. Je lichaam is als het ware op zoek naar een hele nieuwe balans.

Niet alleen de opvliegers komen naar voren, ook andere overgangsklachten. Die andere overgangsklachten, die vindt je hieronder in een overzichtje.

Zijn er naast de opvliegers nog meer overgangsklachten bekend?

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn opvliegers redelijk bekend als het om de overgang gaat. Toch kunnen er nog veel meer klachten zijn die tijdens de overgang kunnen opspelen. Misschien wist je niet eens dat deze bij de overgang horen. In het overzicht die je hieronder vindt, vindt je andere overgangsklachten die kunnen opspelen tijdens de overgang.

 • Slecht slapen
 • Pijn in de gewrichten/spieren
 • Een droge of onzuivere huid
 • Droogheid rondom de vagina
 • Minder zin in seks
 • Voor de overgang een verandering in de menstruatie
 • Gewichtstoename
 • Meer vocht vasthouden
 • Snel moe of oververmoeid zijn
 • Nachtzweten

Die opvliegers, kan ik daar zelf iets aan doen?

Die opvliegers kunnen je natuurlijk gestolen worden en je wilt daar zo snel mogelijk vanaf. Helaas kunnen deze niet weggenomen worden. Zo werkt dat niet. Valt er dan helemaal niks aan te doen? Gelukkig wel.

De onderstaande tips helpen jou om hiermee om te gaan en om de overgang wat dragelijker te maken voor jezelf. Dat is al veel waard. Toch?

 • De gouden tip bij opvliegers, dat is wel het dragen van laagjes kleding. Misschien heb je hier al weleens van gehoord. Hoe lekker is het dat je iets uit kan doen op het moment dat je een opvlieger hebt? Draag bijvoorbeeld een vest, of een trui over je kleding heen. Ideaal.
 • Water koelt natuurlijk ook lekker af. Zeker als je opvliegers hebt, dan is genoeg water drinken erg belangrijk. Niet alleen is het goed voor de opvliegers, maar ook voor het afdrijven van vocht.
 • Alcohol en roken hebben wel degelijk een verband met het hebben van opvliegers. Mijn tip is dan ook om het gebruik hiervan te beperken of helemaal te stoppen. Het zal een hoop verschil maken voor je lichaam.

Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang?

Conclusie – Dit gaat jou helpen tijdens de overgang

Hoelang duren opvliegers tijdens de overgang? Zeker als jij daar veel last van hebt, is dat een brandende vraag geweest waar je zo snel mogelijk antwoord op wilde hebben.

Dat antwoord, dat heb je in dit artikel kunnen vinden. Behalve dat je nu meer weet over opvliegers, weet je nu ook welke overgangsklachten er nog meer zijn en je weet wat je hier tegen kan doen. Die opvliegers, die stellen straks niks meer voor.

Overwin Je Overgang

Zou jij nog iets willen wat jou helpt bij de overgang? Het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle kan jou op mentaal vlak ontzettend fijn ondersteunen. Het e-book staat namelijk vol met tips, informatie en ervaringsverhalen van andere vrouwen. Mocht jij de overgang nog moeilijk kunnen accepteren en je kan hier wel wat hulp bij gebruiken, dan is Overwin Je Overgang een aanrader.

Plaats een reactie