Hoe verloopt de overgang precies?

De overgang kan voor veel vrouwen redelijk onduidelijk zijn. Logisch ook, want we hebben er geen grip op en soms weten we ook niet precies hoe het in zijn werk gaat. Daarom dat we in dit artikel het antwoord gaan zoeken op de vraag hoe verloopt de overgang precies?

We verdelen de overgang in een aantal stapjes. Je kunt klachten krijgen voordat de overgang begint, de dag van je laatste menstruatie breekt aan, je bent een heel jaar lang niet meer ongesteld en je kunt daarnaast ook klachten ervaren ver na de overgang.

Klinkt dit voor jou nog als hogere wiskunde of wil jij je meer verdiepen in hoe de overgang precies verloopt? Lees dit artikel tot het laatste hoofdstuk goed door en ontdek alles wat je moet weten over hoe de overgang precies in zijn werk gaat.

Hoe verloopt de overgang precies?

De overgang verloopt vaak in een bepaalde volgorde. Hier zul je als vrouw doorheen moeten. Voor de ene vrouw is de overgang een lastige periode, terwijl de andere vrouw weer niks merkt van dit proces.

Om jou te kunnen laten zien hoe de overgang precies verloopt, vindt je hieronder hoe de overgang precies verloopt, verdeeld in een aantal stappen. Deze kun je voor jezelf rustig doornemen en wellicht brengt dit een hoop voor je aan het licht.

Klachten voordat de overgang begint

Een aantal jaar voordat de overgang begint kun je als vrouw al last krijgen van een aantal klachten. Je zou kunnen zeggen dat dat de eerste stap is voordat de officiële overgang intreed. Soms kun je hier al 5 of meerdere jaren van tevoren last van krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld al regelmatig last krijgen van opvliegers of merk je een duidelijke verandering in je menstruatie. Het lichaam is zich langzaam aan het voorbereiden op de overgang en de productie van oestrogeen en progesteron is langzaam al aan het afnemen.

De laatste menstruatie

De exacte dag waarop je officieel voor het laatst ongesteld word, die is van tevoren niet te voorspellen. Op het moment dat je je laatste menstruatie hebt gehad, zou je kunnen zeggen dat het proces officieel aan de gang is.

Waar de productie van oestrogeen en progesteron langzaam aan het afnemen was, is dat nu een stukje sneller aan de gang. Dat zou je ook goed kunnen merken, omdat de overgangsklachten flink de kop kunnen opsteken. Je lichaam is een beetje in de war.

En geef het eens ongelijk. Ineens worden verschillende hormonen in de war geschopt en die moeten weer terug in balans komen.

Hoe verloopt de overgang precies?

Een jaar lang geen menstruatie meer gehad

Inmiddels ben je bij het laatste stapje terecht gekomen. Je bent een heel jaar lang niet meer ongesteld geweest en dat betekent dat de overgang voorbij is. De productie van oestrogeen en progesteron is zo goed als helemaal afgenomen en je lichaam heeft, als het goed is, een nieuwe balans gevonden in de hormoonhuishouding.

Doordat de productie van oestrogeen en progesteron zo goed als afgenomen is, maken de eierstokken ook geen eicellen meer aan en zou je kunnen zeggen dat je hierdoor onvruchtbaar bent geworden.

Nog steeds overgangsklachten

De overgang is inmiddels voorbij, maar je hebt nog steeds last van overgangsklachten. Dat kan toch helemaal niet?

Niet iedere vrouw heeft er last van, maar toch kun je na de overgang nog regelmatig last hebben van klachten. Soms heeft het lichaam nog niet helemaal de juiste balans gevonden en blijven die klachten nog een beetje doorsukkelen. Het zou op den duur over kunnen gaan, maar er zijn ook vrouwen die er nog een langere periode last van kunnen houden.

Trek in dit geval altijd even aan de bel bij de huisarts. Niet alleen als je na de overgang last houd van de klachten, maar ook als het dagelijks leven hieronder gaat leiden. Er zijn altijd behandelingen of medicijnen die de klachten verminderen.

Last van overgangsklachten? Dat zou kunnen helpen

In de meeste gevallen gaat de overgang samen met bijhorende klachten. Dat zijn dus de overgangsklachten en je weet vast wel welke dit zijn. Zeker als je hier veel last van hebt, kan het soms een beetje uitzichtloos lijken. Hoe kun je deze onder controle krijgen? Dat zou je op de volgende manieren kunnen doen:

Hoe verloopt de overgang precies?

  • De sleutel die tot succes kan leiden als het om overgangsklachten gaat, dat is een gezond eetpatroon hanteren. Je voelt je hierdoor een stuk fitter en de overgangsklachten kunnen ook een stuk verminderen.
  • Hoewel kopjes koffie heerlijk zijn en de cafeïne je soms door de dag heen kan trekken, is het tijdens de overgang niet altijd handig. Opvliegers bijvoorbeeld kunnen versterkt worden door cafeïne en je nachtrust kan er ook onder lijden. Helemaal stoppen met koffie is niet nodig, maar probeer het aantal kopjes wel te beperken.
  • Vooral tijdens de overgang is het belangrijk om genoeg te bewegen. Het zorgt ervoor dat je je gewicht onder controle kunt houden en dat je ontspant. Of jij nu wilt sporten of wandelen, iedere vorm van beweging is natuurlijk goed.
  • Water drinken zorgt ervoor dat het lichaam gezuiverd word en dat het vocht afdrijft. Tijdens de overgang kun je namelijk aankomen in gewicht of juist veel vocht vasthouden. Water drinken, in combinatie met voldoende beweging en een gezond eetpatroon, kan kleine wondertjes verrichten. Alleen water is een beetje saai, dus dit kan je ook afwisselen met bijvoorbeeld kopjes thee.

Conclusie – Overwin Je Overgang

Hoe de overgang precies verloopt, dat kan een groot vraagteken zijn. Tenslotte gebeurt alles binnenin het lichaam en hebben we daar niet altijd zicht op.

Gelukkig ben je bij dit artikel terecht gekomen en weet je nu precies hoe de overgang in elkaar zit en wat er allemaal gebeurt in het lichaam. Misschien helpt dit je wel om de overgang beter te begrijpen en kun je nu beter verklaren waarom je je zo voelt.

Overwin Je OvergangZou jij meer over de overgang willen weten en zou jij deze als het ware willen overwinnen? Dat kun je gemakkelijk doen met het e-book van Ria Kamelle ‘Overwin Je Overgang’. Speciaal voor vrouwen die in de overgang zitten heeft Ria het e-book samengesteld vol met waardevolle informatie en tips. Overwin Je Overgang komt vast wel van pas.

Plaats een reactie