Voor bijna iedere vrouw is het onvermijdelijk dat op een bepaalde leeftijd de overgang gaat beginnen. Een heel aantal vrouwen kunnen hier dagelijkse klachten door ervaren. De meest bekende overgangsklachten zijn bijvoorbeeld opvliegers en stemmingswisselingen. Nog een bekende overgangsklacht die erg vaak voorkomt, is het aankomen in gewicht. Maar hoe ontstaat overgewicht tijdens de overgang? Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je dit als erg vervelend ervaart en je je afvraagt waar dat precies aan ligt. In dat geval komt het mooi uit dat je terecht bent gekomen op dit artikel over aankomen tijdens de overgang. In dit artikel leg je precies uit waar dit aan ligt en geef ik je tips hoe je hiermee om kan gaan.
Hoe ontstaat overgewicht tijdens de overgang?
De overgang kan voor veel vrouwen als erg vervelend worden ervaren. Met name aankomen tijdens de overgang is niet iets waar je als vrouw op zit te wachten. Dat kan ik me echt heel erg goed voorstellen. Maar de vraag is nu: waarom kom je aan tijdens de overgang? Dat ga ik je allemaal vertellen.
Bijna alle overgangsklachten staan in verband met de daling van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen is een hormoon dat ervoor zorgt dat je een eisprong krijgt. Tijdens de overgang word je natuurlijk niet meer ongesteld. Dat komt dus doordat het hormoon oestrogeen daalt en je geen eisprongen meer krijgt. Die daling kan ervoor zorgen dat je hormonen erg gaan schommelen. Deze schommeling van hormonen kan onder andere voor gewichtstoename zorgen.
Naast die hormoonschommeling, gaat ook de stofwisseling langzamer werken. Hierdoor verbrand je lichaam veel minder en is de kans op aankomen groter. Nu komt dat niet alleen door de overgang, maar ook doordat je wat ouder wordt. Dat is volledig normaal. Je weet nu wat de oorzaak van de gewichtstoename kan zijn.
Is overgewicht tijdens de overgang te voorkomen?
Je zal het misschien niet direct geloven, maar toch is mogelijk om aankomen tijdens de overgang te voorkomen. Voor een groot deel kan je dit doen door het aanpassen van je eetpatroon. Je stofwisseling werkt nu eenmaal niet zo snel meer en die hormoonschommeling werkt ook niet helemaal mee. Daarnaast is het heel erg belangrijk om voldoende te bewegen en genoeg water te drinken. Hiermee houd je niet alleen de kans op gewichtstoename klein, ook houd je je lichaam optimaal fit en gezond. Wat je verder allemaal kan ondernemen om gewichtstoename te voorkomen, dat lees je hieronder.
Tips om aankomen tijdens de overgang te voorkomen
Je hebt hierboven al kort kunnen lezen dat je een aantal dingen kan ondernemen om het aankomen tijdens de overgang te voorkomen. Laten we nu wat dieper ingaan op de materie:
Beweeg meer op een dag
Om gewicht te kunnen verliezen, is het belangrijk om te blijven bewegen of zelfs meer te gaan bewegen. Naast het feit dat bewegen ervoor zorgt dat je afvalt, kan het ook gewichtstoename voorkomen. Beweeg op een manier die jij leuk vindt en ook volhoudt. Ga lekker wandelen, zwemmen, fietsen, skeeleren of hardlopen, mocht je dit kunnen. Het maakt allemaal niet uit. Zolang jij het maar leuk vindt. Het is aan te raden om minimaal een halfuur per dag te gaan bewegen. Langer mag natuurlijk altijd. In plaats van met de auto naar je werk te gaan, kan het ook al enorm helpen om te gaan fietsen of lopen. Alleen als je dichtbij je werk woont natuurlijk.
Naast dat bewegen helpt bij de gewichtstoename, is het ook voor je mentale gesteldheid ontzettend goed en gezond. Dat is ook mooi meegenomen, toch?
Pas je eetpatroon aan
Het aanpassen van je eetpatroon kan ook bijdragen aan het verliezen van gewicht. Ook hierbij geldt dat je gewichtstoename kan voorkomen met een gezond eetpatroon. Vaak zijn dit al kleine aanpassingen. Zo is het belangrijk dat je uitkijkt met te veel suiker. Dit zit onder andere in frisdrank, sausjes en natuurlijk snoep. Ook zijn koolhydraten iets dat je beter kan vermijden. Koolhydraten zitten voornamelijk verwerkt in chips, koekjes en wit brood.
Uiteraard zijn er ook goede koolhydraten waar je uit kan kiezen. Goede koolhydraten zitten onder andere verwerkt in noten, fruit en groente. Natuurlijk is af en toe snoepen helemaal geen probleem en dit hoef je ook helemaal niet volledig af te gaan zweren. Maar houd het bij af en toe.
Drink veel water
Gewichtstoename bestaat voor een groot deel uit vocht. Door genoeg water te drinken, zorg je ervoor dat dit vocht afgedreven wordt. Daarnaast plas je hierdoor ook de afvalstoffen uit. Water bevat geen calorieën of suiker, en kan je dus onbeperkt drinken. Een aanrader is om minimaal 2 liter per dag te drinken. Dit kan ook afgewisseld worden door thee of een bakje koffie op z’n tijd. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.
Wist je bijvoorbeeld ook dat water bijdraagt aan een mooie en glanzende huid? Dat is geen verkeerde bijkomstigheid lijkt me.
Overwin je overgang
Je zal niet de enige vrouw zijn die moeite heeft met de overgang. Zo voelde Ria Kamelle zich ook. Toen zij in de overgang kwam en langs haar huisarts ging voor haar overgangsklachten, voelde ze zich totaal niet begrepen of gehoord. Daarom besloot ze het allemaal zelf te gaan uitzoeken en onderzoeken.
Dat heeft geresulteerd in haar e-book ‘Overwin je overgang’. In het e-book staan allerlei handige tips, goede informatie en hoe je om kan gaan met je overgangsklachten. Ook neemt zij je mee in haar persoonlijke verhaal over hoe zij de overgang ervaart. Mocht je worstelen met de overgang en de bijkomende klachten, dan raad ik je zeker aan om het e-book aan te gaan schaffen.
Conclusie
We begonnen dit artikel met de vraag waarom je aankomt tijdens de overgang. Als je het artikel helemaal hebt gelezen, dan weet je dat het komt door de daling van oestrogeen en een langzamere stofwisseling. Een bijkomend iets van het ouder worden. Mocht je tips willen over hoe je dit kan voorkomen of hoe je gewicht kan verliezen tijdens de overgang, dan raad ik je aan om de bovenstaande tips te lezen.
Wil jij meer weten over de overgang of worstel je met de bijkomende klachten? Dan verwijs ik je graag door naar het e-book van Ria Kamelle: Overwin je overgang. In het boek staan allerlei tips en handige informatie die je precies vertellen hoe je met overgangsklachten kan omgaan en lees je Ria’s persoonlijke verhaal over hoe zij de overgang ervaart.