Het leven loopt niet altijd zoals je dat graag zou willen. Dat durven we te stellen, aangezien vrouwen in dat geval geen last van de overgangsklachten zouden hebben. De overgangsklachten worden door veel vrouwen namelijk als behoorlijk vervelend ervaren. Als we naar deze klachten kijken, zien we dat ze zowel betrekking op het psychische- als op het lichamelijke vlak hebben. Die combinatie zorgt ervoor dat de klachten zich behoorlijk op kunnen stapelen.
Dit is niet alleen het geval tijdens de overgang, maar ook gedurende de menopauze. Tijdens de menopauze kan je ook behoorlijk last van bepaalde klachten krijgen. Wat is de menopauze exact? Welke klachten zijn typerend voor de menopauze? En op welke manier is het mogelijk om de menopauze te verlichten? Je leest het allemaal in dit artikel!
Wat is de menopauze?
De begrippen menopauze en overgang worden ten onrechte wel eens door elkaar gehaald. Het is goed om te weten dat de menopauze onderdeel van de overgang is. De overgang is een langdurig proces waarbij de hormoonhuishouding van de vrouw verandert. Een van de onderdelen van de overgang is de zogeheten menopauze. Dat is de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Je weet dit echter niet op het moment zelf, maar pas 12 maanden later. Als je 12 maanden later nog steeds niet ongesteld bent geweest, weet je zeker dat de ongesteldheid nooit meer gaat komen. In die situatie weet je dan dus ook wanneer de laatste overgang was; de menopauze.
Waar kan je last van krijgen tijdens de menopauze?
Om antwoord op deze vraag te kunnen geven, is het goed om naar het totaalplaatje te kijken. Je hebt hierboven gelezen dat de menopauze onderdeel van de overgang is. De gemiddelde periode tussen de eerste onregelmatige menstruatie en de laatste menstruatie (de menopauze) is ongeveer 4 jaar. Dit betekent dat je al 4 jaar lang in de overgang zit, voordat de menopauze daadwerkelijk plaatsvindt.
Gedurende deze 4 jaar kan je dan ook last van verscheidene overgangsklachten krijgen:
- Een vermoeid gevoel
- Slapeloosheid
- Last van opvliegers
- Last van een depressief gevoel
- Afname van het libido
- Moeite om dingen te onthouden
- Pijnlijke gewrichten en spieren
- Last van bovengemiddelde hoofdpijn
- Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
- Tandvlees kan meer gaan bloeden
- Slechte smaak in de mond
- Last van misselijkheid en/of winderigheid
- Dunner worden van het haar
- Angstgevoelens
- Jeuk
- Incontinentie
Zoals gezegd zijn deze klachten te verdelen tussen psychische klachten en lichamelijke klachten. Waar je als vrouw zijnde precies last van gaat krijgen, is van meerdere factoren afhankelijk. Elke vrouw reageert namelijk anders op de overgang. Sommige vrouwen zitten jarenlang in een dip, terwijl andere vrouwen relatief makkelijk de overgang overleven. Is het mogelijk om de overgang, en de menopauze, te verlichten?
De menopauze verlichten
Voor sommige vrouwen is de overgang ook een emotionele levensfase. Na de overgang ben je niet meer vruchtbaar en kan je dus geen kinderen meer krijgen. Die gedachte werkt bij sommige vrouwen emoties op en daardoor is de overgang ook niet altijd even leuk.
Dat geldt ook voor de menopauze. Je weet op het moment van de menopauze niet dat het je laatste menstruatie is. Zoals gezegd kan je dat pas na 12 maanden bepalen. Als je dat eenmaal kan bepalen, kan dit ook enigszins confronterend zijn. Na de menopauze weet je immers 100% zeker dat je geen zwanger meer kunt raken.
Is het mogelijk om de menopauze te verlichten? Kan je de bijbehorende klachten zoveel mogelijk naar de achtergrond verdrijven? Ja, het is mogelijk. Je kunt de menopauze verlichten, maar dat is met name door je hier goed op voor te bereiden.
Zorg voor voldoende beweging
Een belangrijk advies is om te allen tijde voor voldoende beweging te zorgen. Tijdens de overgang, en tijdens de menopauze, gaat je complete hormoonhuishouding veranderen. Die verandering kan verstrekkende gevolgen voor je lichaam hebben. Ook kan deze verandering voor psychische problemen zorgen. Door voldoende te bewegen, maakt je lichaam een bepaald geluk stofje aan: endorfine. Deze endorfine zorgt ervoor dat je je beter voelt en dat je de psychische overgangsklachten dus ook deels de baas kunt zijn.
Daarnaast is ook bewegen dat voldoende beweging een belangrijk middel tegen opvliegers is. Veel vrouwen die in de overgang zitten, hebben gedurende de overgang last van opvliegers. Daarbij heb je het op het ene moment ontzettend warm (tot aan zweten toe) en het volgende moment zit je te trillen. Dit is puur een reactie van het lichaam op de veranderingen in de hormoonhuishouding. Rondom de menopauze kunnen de opvliegers nóg erger zijn. Tijdens de menopauze ben je voor de laatste keer ongesteld; dat brengt ook weer enkele veranderingen in de hormoonhuishouding met zich mee.
Het is dan ook altijd goed om voldoende te bewegen. Door voldoende te bewegen, kan je enkele overgangsklachten beperken. Wat verstaan we onder voldoende beweging? Ongeveer een halfuurtje per dag bewegen. Dat kan zowel fietsen, wandelen als hardlopen zijn.
Zorg voor een gezond voedingspatroon
Het klinkt als een open deur, maar zorg te allen tijde voor een gezond voedingspatroon. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen. Die voedingsstoffen hebben een positieve werking op je lichaam en je gemoedstoestand.
Verschillende artsen raden aan om bijvoorbeeld extra vitamine D te slikken. Vitamine D zorgt onder meer voor het behoud van botten en tanden. Ook heeft vitamine D een positieve werking op de spieropbouw en je immuunsysteem.
Daarnaast adviseren enkele artsen ook om minder koolhydraten te gaan eten. de inname van koolhydraten is op jonge(re) leeftijd aan te raden omdat je hier veel energie door krijgt. Naarmate je ouder wordt, heb je steeds minder energie nodig. In de overgang is het daarom niet per sé meer noodzakelijk om veel koolhydraten te nuttigen.
Besluit
De menopauze, en de overgang, zijn geen leuke periodes. Toch kan je met behulp van bovenstaande tips de klachten ietwat verlichten. Als laatste willen we je nog het volgende meegeven: accepteer
de overgang, praat er met andere over en probeer je er door heen te slaan. Na de overgang schijnt de zon weer volledig! Daarnaast wil ik je ook nog laten weten dat er een mooi boek te krijgen is over de overgang. Het boek helpt je namelijk met het tegengaan van overgangsklachten.
Het boek waar het over gaat is overwin je overgang van Ria Kamelle. Bekijk het boek hier >>