Alle vrouwen krijgen er mee te maken in het leven, de overgang. Voor vrijwel elke vrouw begint de overgang rond hetzelfde levensjaar maar er kunnen wat uitzondering zijn. Maar wat is nou precies de overgang, hoe lang duurt de overgang en hoe herken je dat je in de overgang bent?
Veel vrouwen hebben niet direct door dat ze in de overgang zijn. Vaak kun je aan bepaalde overgangsklachten al merken dat je in de overgang bent. De meest voorkomende klacht is opvliegers. Ook over de meest voorkomende klachten lees je in dit blogbericht meer.
Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijk proces dat plaatsvindt bij vrouwen rond het 40ste levensjaar. Wanneer je voor het eerst in de overgang raakt is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen zijn eerder dan het 40ste levensjaar in de overgang en andere vrouwen later zo rond het 50ste levensjaar.
Tijdens de overgang vindt het proces plaats waarin de vruchtbaarheid van een vrouw stopt. Dat betekent dat als je de overgangsperiode door bent, je in de menopauze bent. Dat betekent dat je op dat moment niet meer vruchtbaar bent.
Tijdens de overgang kunnen allerlei vervelende overgangsklachten voorkomen. Het kan zijn dat je last hebt van veel van die klachten maar soms ervaar je vrijwel geen klachten.
Hoe lang duurt de overgang?
De overgangsperiode bestaat uit drie fases die allemaal hun eigen kenmerken hebben. De fasen van de overgang bestaan uit de volgende onderdelen:
- De premenopauze
- De menopauze
- Postmenopauze
De premenopauze
Tijdens de eerste fase van de overgang merk je steeds meer dat je hormonen gaan schommelen. Dat komt omdat je eierstokken steeds minder van hormoon oestrogeen aanmaken.
In deze fase wordt de menstruatie steeds meer onregelmatig en wordt het steeds moeilijker om zwanger te raken. Het verschilt per vrouw hoe lang deze fase van de overgang duurt. Wel komen de meeste overgangsklachten tijdens deze fase voor.
De menopauze
De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. Het is moeilijk te bepalen wanneer je in deze fase bent beland omdat je dan een jaar lang niet meer gemenstrueerd moet hebben. Tijdens deze fase van de overgang heb je vooral last van opvliegers en gewichtstoename.
Postmenopauze
De postmenopauze is de periode na dat je een jaar lang niet hebt gemenstrueerd. In deze periode zal je merken dat je hormoonspiegel weer wat meer stabiel wordt en dat de overgangsklachten zullen afnemen.
Hoe lang de overgang duurt is per vrouw verschillend. Alle fasen van de overgang samen kunnen ergens tussen de 6 en 15 jaar duren.
Hoe lang duurt de overgang en hoe herken je deze?
Je kunt de overgang vooral herkennen aan verandering in menstruatie en de overgangsklachten die ontstaan door hormoonschommelingen. De meest voorkomende overgangsklachten zijn:
- Opvliegers
- Gewichtstoename
- Onregelmatige menstruatie
- Verlies libido
- Vaginale droogheid
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Haaruitval
- Slaapstoornissen
- Moeilijk concentreren
- Geheugenverlies
- Duizeligheid
- Veranderende stembanden
- Incontinentie
- Opgeblazen gevoel
- Allergieën
- Broze nagels
- Verandering lichaamsgeur
- Onregelmatige hartslag
- Depressie
- Angst
- Prikkelbaarheid
- Paniekstoornis
- Pijn in de borst
- Hoofdpijn
- Pijnlijke gewrichten
- Brandende tong
- Elektrische schokken
- Klachten spijsvertering
- Klachten tandvlees
- Spierspanning
- Droge huid
- Misselijkheid
- Nachtelijk zweten
Niet elke vrouw heeft last van al deze overgangsklachten en sommige klachten kunnen bij jou meer voor komen dan bij iemand anders.
Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om overgangsklachten te verminderen. Toch kun je in veel gevallen niet voorkomen dat je last krijgt van overgangsklachten. Maar kun je er vooral voor zorgen dat klachten verminderen.
Tips om de overgang door te komen
Je weet nu hoe lang de overgang gemiddeld duurt, hoe je het kunt herkennen en welke klachten je daarbij kunt ervaren. Dan is het natuurlijk een fijn idee om te weten dat je er ook zelf wat aan kunt doen.
Gezond eten tijdens de overgang
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om overgangsklachten te beperken is ervoor zorgen dat je gezond leeft. Dit doe je vooral door gezonde voeding te eten.
Door zo veel mogelijk gezond te eten help je je lichaam je hormonen onder controle te houden waardoor je minder last zult ervaren van overgangsklachten.
Sporten tijdens de overgang
Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te bewegen en je lichaam in goede conditie te houden. Tijdens de overgang kan het voor sommige vrouwen lastig zijn om te gaan sporten omdat ze vermoeid of futloos zijn. Toch is het ook dan belangrijk om wel regelmatig te sporten.
Ook zijn er bepaalde voedingsstoffen die je juist tijdens de overgang extra goed kunt gebruiken zoals:
Goede vetten:
- ongebrande noten
- avocado
- vette vis; zalm, haring, makreel, sardines
- olijfolie
- kokosolie
- roomboter
- pompoenpitten
Groenten voor je hormoonbalans:
- broccoli
- bloemkool
- boerenkool
- radijsjes
- spruitjes
- Rucola
Maar een belangrijke regel bij gezond eten tijdens de overgang is dat je vooral kiest voor veel groenten en fruit. Daarnaast is het ook verstandig om op te passen met middelen zoals:
- Koffie
- Roken
Genotsmiddelen zijn heel slecht voor je hormoonhuishouding tijdens de overgang. Kies daarom zo veel mogelijk voor natuurlijke voeding en blijf voldoende bewegen.
Luisteren naar je lichaam
Tijdens de overgang zal je merken dat je lichaam vanzelf signalen geeft als je bijvoorbeeld vermoeid raakt. Het is dan belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en even een pauze inlast.
Natuurlijk gaat het leven gewoon door tijdens de overgang en moeten er ook gewoon dingen gedaan worden. Maar om andere overgangsklachten zo veel mogelijk te voorkomen is het een goed idee om naar je lichaam te luisteren.
Ga even rustig zitten of neem even een ontspanningsmomentje voor jezelf. Zo kom je de overgang een stuk beter door.
Overwin je overgang E-book
Als je deze tips waardevol vindt en je graag nog meer tips zou willen ontvangen, raad ik je aan om eens te kijken naar het e-book overwin je overgang. Dit boek is geschreven door een vrouw tijdens haar overgangsperiode waarin ze allerlei dingen heeft geprobeerd om overgangsklachten te verminderen en zo goed mogelijk de overgang door te komen.
In dit boek krijg je allerlei praktische tips die jou als vrouw helpt de overgang zo goed mogelijk door te komen. Zo kun je aan de hand van overgangsklachten die je ervaart, verschillende oplossingen lezen en uitproberen.