Ben jij als vrouw in de overgang of heb je het vermoeden dat het niet lang meer duurt dat je in de overgang zit? Dat kan een redelijk vervelend moment zijn. Zeker als je last hebt van overgangsklachten of als je het lastig vindt om de accepteren. Ik kan je nu al verklappen, je bent niet de enige vrouw die dat op deze manier ervaart.
Als je veel last hebt van de overgang, kan ik me erg goed voorstellen dat je je afvraagt hoe lang de overgang precies duurt. Je wilt tenslotte dat het snel voorbij is. Mocht je met deze vraag zitten, dan is het maar goed dat je bij dit artikel terecht bent gekomen.
In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag hoe lang de overgang precies duurt en vertel ik je nog veel meer algemene informatie over de overgang. Nieuwsgierig geworden? Begin dan snel met lezen en leer meer over de overgang.
Hoe lang duurt de overgang precies?
Hoe lang duurt de overgang precies? Dat je je dit afvraagt, dat kan ik me heel erg goed voorstellen. Laat ik daarom maar beginnen met het beantwoorden van deze vraag. Misschien heb je er wel iets aan.
Hoe lang de overgang precies duurt, dat is niet helemaal precies te zeggen natuurlijk. Tenslotte is ieder vrouwenlichaam anders en kan dat erg verschillen. Waar je wel rekening mee moet en kan houden, is dat dit een kwestie van jaren kan zijn. Je krijgt namelijk last van een onregelmatige menstruatie, van verschillende overgangsklachten én uiteindelijk van het uitblijven van je menstruatie. Je ziet het al, een flink proces. Het moment dat je overgangsklachten volledig verdwenen zijn en je menstruatie een heel jaar is uitgebleven, dat kan ongeveer tussen de 5 en maar liefst 10 jaar duren.
Hoe lang de overgang precies duurt, dat is een globale schatting van tussen de 5 en 10 jaar.
Wat gebeurt er tijdens de overgang?
Je weet nu hoe lang de overgang precies kan duren. Maar, wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam tijdens de overgang? Dat ga ik je uitleggen.
Dat er een proces plaatsvind in je lichaam tijdens de overgang, dat is een ding dat zeker is. Tijdens de overgang daalt de productie van oestrogeen en progesteron. Dit zijn de vrouwelijke geslachtshormonen die ervoor zorgen dat er een eisprong plaats kan vinden en de eicel bevrucht kan worden. Word de eicel niet bevrucht, dan word je ongesteld. Dat is hoe je cyclus ongeveer werkt. Word je ouder en ga je in de overgang komen, dan word de productie van oestrogeen en progesteron minder en zal deze op een gegeven moment zelfs helemaal stoppen. Je zult merken dat je onregelmatiger ongesteld gaat worden en dat je menstruatie uiteindelijk helemaal stopt. Je zou dus kunnen zeggen dat je langzaam onvruchtbaar word.
Dat je menstruatie onregelmatiger en uiteindelijk zal stoppen, dat is dus te wijden aan de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Je kan je voorstellen dat je lichaam hier last van kan krijgen. De welbekende overgangsklachten steken hierbij de kop op. Wil je hier meer van weten? Lees dan hieronder verder.
Hoe ontstaan de overgangsklachten?
Goed, de productie van oestrogeen en progesteron word een stuk minder en zal uiteindelijk stoppen als je in de overgang bent. Dat weet je nu. De overgangsklachten hebben hiermee te maken.
De overgangsklachten ontstaan voornamelijk door de daling van met name oestrogeen. De hormoonhuishouding van je lichaam word als het ware uit balans gebracht en is op zoek naar een nieuwe balans. Hierbij komen de overgangsklachten om de hoek kijken. Omdat je lichaam uit balans is wat de hormonen betreft, zoekt het naar een nieuwe balans. Je weet nu dus welke oorzaak de overgangsklachten kan hebben.
Welke overgangsklachten zijn er?
Welke overgangsklachten er zijn, je kunt er vast en zeker een paar opnoemen. Ze zijn redelijk bekend namelijk. Is het direct gezegd dat je tijdens de overgang last krijgt van klachten of van alle klachten? Nee, zeker niet. Ieder lichaam is anders. Het kan makkelijk zijn dat je geen enkele klacht krijgt, of juist veel klachten krijgt.
Om je een duidelijk beeld te geven van de overgangsklachten, heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet. Misschien zul je er wel een aantal van herkennen bij jezelf.
- Hoofdpijn
- Stemmingswisselingen
- Nachtzweten (lijkt op de opvliegers, maar dan ’s nachts. Je kan er zelfs wakker van worden)
- Gewichtstoename
- Een slechte of onzuivere huid
- Droogheid (bijvoorbeeld rondom de vagina, de huid of de ogen)
- Minder zin in seks
- Opvliegers
- Verandering in menstruatie (je word minder vaak ongesteld, je word heftiger ongesteld of je word juist minder ongesteld dan normaal)
De overgang overwinnen
De overgang overwinnen. Dat zal je vast al muziek in de oren klinken. De overgang laten verdwijnen, dan kan helaas niet. Dus helemaal overwinnen, dat gaat niet lukken. Wél kan je de overgang in je hoofd overwinnen. Je kan namelijk leren hoe je ermee om kan gaan en hoe je het kan accepteren voor jezelf, mocht je daar moeite mee hebben. Hoe je dat doet? Dan kan je doen met het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle.
Ria heeft het e-book geschreven omdat ze zelf erg aan het worstelen was met haar overgang. Ze kon het maar lastig accepteren, had veel last van overgangsklachten en had het gevoel dat niemand haar begreep. Nadat ze geen passende hulp kon vinden, besloot ze het maar zelf uit te gaan zoeken. Ze besloot er een boek over te gaan schrijven.
Dat proces heeft geresulteerd in Overwin Je Overgang. In het e-book beschrijft Ria haar eigen proces, hoe ze het heeft leren accepteren en geeft ze je veel handige tips hoe jij je eigen overgang kan gaan overwinnen. Worstel jij met je overgang en zou je deze graag willen overwinnen? Dan is het een aanrader om het e-boek van Ria Kamelle te gaan downloaden.
Conclusie
Hoe lang duurt de overgang precies? Je weet nu dat dit heel erg kan verschillen per vrouw. Kijken we globaal, dan is dat ongeveer tussen de 5 en 10 jaar. Dit kan korter, maar ook langer zijn.
Welke processen er plaatsvinden in het lichaam en welke overgangsklachten er zijn? Dat lees je allemaal in het artikel.
Wil jij je overgang graag overwinnen voor jezelf? Download dan het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en lees hoe je dit kan gaan doen.