Hoe kun je testen of je in de overgang bent?

Elke vrouw krijgt in haar leven met bepaalde fasen te maken. Deze fasen zijn het gevolg van veranderingen in het vrouwelijk lichaam. Dat is ook het geval bij de overgang. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, waardoor een vrouw ná de overgang niet meer vruchtbaar is. Maar, hoe kun je nou testen of je in de overgang bent? Zijn daar kant-en-klare testen voor beschikbaar? Of moet je langere tijd wachten om deze ‘diagnose’ definitief te kunnen stellen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben het antwoord in dit artikel verwerkt.

De overgang is voor veel vrouwen een tamelijk hectische en vervelende periode. Sommige vrouwen krijgen namelijk te maken met klachten waar ze nooit eerder last van hebben gehad. Ook herkennen sommige vrouwen zichzelf niet meer terug; dat kan een grote invloed op relaties en vriendschappen hebben.

Voor een ieder is het dan ook wenselijk dat elke vrouw op een aangename manier door de overgang heen kunt komen. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben wij aan het einde van dit artikel nog een handige tip verwerkt. Met deze tip is het mogelijk om de overgang te overwinnen. Maar, laten we eerst kijken naar de hoofdvraag van dit artikel.

Wanneer kom/zit je in de overgang?

Het is lastig om te zeggen wanneer een vrouw in de overgang. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Sommige vrouwen hebben last van een vroege overgang en zijn bijvoorbeeld al voor hun 40e levensjaar in de overgang gekomen. Bij andere vrouwen duurt het een paar jaar langer voordat zij in de overgang komen. Wanneer een vrouw exact in de overgang komt, is afhankelijk van haar lichaam. Pas als de hormoonhuishouding gaat veranderen, is er in principe sprake van de overgang. De verandering van de hormoonhuishouding is echter een natuurlijk proces waar je als vrouw zijnde helaas geen invloed op hebt.

Het is dus niet mogelijk om klinkklare cijfers op papier te zetten. Maar, als we naar de gemiddelden kijken, zien we dat de gemiddelde leeftijd tussen de 45 en 55 jaar ligt. Als je een fervente roker bent, is de kans groot dat je eerder in de overgang komt.

De eerste symptomen

In principe is het niet mogelijk om te testen of je in de overgang zit. Gelukkig zijn er wel bepaalde symptomen waar je de overgang aan kunt herkennen. Heb je last van één of meerdere van onderstaande symptomen? Dan zit je mogelijk in de overgang:

  • Een vermoeid gevoel
  • Slapeloosheid
  • Last van opvliegers
  • Last van een depressief gevoel
  • Afname van het libido
  • Moeite om dingen te onthouden
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Last van bovengemiddelde hoofdpijn
  • Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
  • Tandvlees kan meer gaan bloeden
  • Slechte smaak in de mond
  • Last van misselijkheid en/of winderigheid
  • Dunner worden van het haar
  • Angstgevoelens
  • Jeuk
  • Incontinentie

Sommige van deze symptomen zijn redelijk ‘standaard’. Als je meer van deze symptomen op gaat merken, wordt het echter al een stuk opvallender. Bekijk daarom regelmatig of je last van deze symptomen.

Onregelmatig menstruatie

Overigens is het zo dat de overgang begint met een menstruatiecyclus die steeds onregelmatiger wordt. Je bent onregelmatig ongesteld, de intensiteit van de menstruatie is verschillend of je bent soms voor een tijdje niet meer ongesteld. Dit zijn ook allemaal tekenen die kunnen wijzen op het begin van de overgang.

Het kan aan te raden zijn om met een onregelmatige menstruatiecyclus naar de huisarts te gaan. Jouw huisarts kan hierbij mogelijk direct vaststellen dat je in de overgang terecht bent gekomen.

Wat moet je doen als je in de overgang bent gekomen?

Weet je het zeker? Ben je in de overgang terecht gekomen? Dan is het helaas niet mogelijk om hier al te veel invloed op uit te oefenen. Je bent in feite overgeleverd aan de grille van jouw lichaam. De overgang is een natuurlijk proces waar je zelf helaas weinig invloed op hebt.

Het is dus veelal een kwestie van accepteren en hopen dat de overgangsklachten zoveel mogelijk mee gaan vallen. Sommige vrouwen hebben echt onwijs veel last van deze klachten, waardoor de hele levenslust gaat verwijderen.

Gelukkig is het mogelijk om de overgangsklachten toch enigszins te minimaliseren. Om dat te bereiken, is het aan te raden om een gezonde leefstijl er op na te houden. Hanteer een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voorkom stress, leg sigaretten aan de kant, minimaliseer de inname van alcohol en zorg voor voldoende beweging. Het advies daarbij is om elke dag zeker een half uur in beweging te komen.

Wat is de menopauze 1

Met een gezonde leefstijl is de kans aanwezig dat je minder last van de overgangsklachten gaat krijgen. Helaas is het wel zo dat dit nooit te garanderen valt. Je bent altijd afhankelijk van het menselijk lichaam en de manier waarop jouw lichaam op de verandering in de hormoonhuishouding reageert. Tijdens de overgang is het zo dat bepaalde hormonen niet meer aangemaakt worden. De functies van deze hormonen moeten vervolgens door andere hormonen ingenomen gaan worden. Deze omschakeling duurt enige tijd en gaat dus gepaard met de nodige overgangsklachten.

Aan de hand van bovenstaande symptomen kan je bepalen of je in de overgang zit. Wil je dit 100% zeker weten? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Jouw huisarts kan je uiteraard ook van perfect advies voorzien om de overgangsklachten zoveel mogelijk te minimaliseren. Daar hebben wij ook nog één onwijs handige tip voor.

Overwin je Overgang

Overwin je overgangRia Kamelle is een bekende auteur van meerdere boeken omtrent de overgang. Enige tijd geleden heeft zij het Overwin je Overgang programma ontwikkeld. Dit programma bestaat onder meer uit een e-book met daarin onwijs handige informatie met betrekking tot de overgang.

Na het lezen van dit boek weet je exact wat de overgang precies inhoudt. Bovendien vind je in dit boek meerdere tips met betrekking tot het minimaliseren van de klachten. Dankzij dit boek kan je de overgang op een aangename manier doorstaan.

Klinkt dat als muziek in de oren? Meld je dan direct aan voor het Overwin je Overgang programma!

Plaats een reactie