De meeste vrouwen kunnen duidelijk merken dat de overgang zich aan het aandienen is. De menstruatie blijft uit en de overgangsklachten steken flink de kop op. Toch is dat niet bij iedere vrouw het geval. Je kunt niet altijd direct voelen of je in de overgang zit of dat de overgang is begonnen. Hoe kun je testen of je in de overgang bent?
Een test die meet of je in de overgang zit klinkt op dit moment wellicht nog een beetje ongeloofwaardig. Zeker als je er nog nooit van gehoord hebt. Toch bestaan ze echt. Deze testen meten of je urine het hormoon FSH bevat en of je menopauze officieel is begonnen.
Wil jij na deze introductie meer weten over de test en hoe dit in zijn werk gaat? Dat en veel meer ga ik je in dit artikel vertellen. Na het lezen hiervan ben je helemaal op de hoogte gebracht en hopelijk geholpen met de gegeven informatie.
Hoe kun je testen of je in de overgang bent?
Een test die je verteld of je als vrouw in de overgang zit. Mocht je er nog nooit over gehoord hebben, dan zou het best wat ongeloofwaardig klinken. Ik snap heel goed dat je dat denkt en dat je dat voelt.
Bestaat zo’n overgangstest überhaupt wel? Ik kan je alvast verklappen dat die inderdaad bestaan. Sterker nog, je kunt ze bij vrijwel iedere drogist om de hoek vinden en ook aanschaffen. Het gaat dus niet om een test die je op internet kunt vinden.
Net als bij een zwangerschap meet een overgangstest een bepaald hormoon dat in je urine te vinden is. Tenminste, als je daadwerkelijk in de menopauze zit. Dit hormoon noemen we FSH (follikelstimulerend hormoon). Geeft de test aan dat het hormoon in je urine te vinden is? Dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je overgang officieel van start is gegaan. Hierbij is je twijfel weggenomen.
Is het verplicht om te testen of je in de overgang bent?
Verplicht is het natuurlijk nooit om een test te doen. Dat is helemaal aan jou om te beslissen. Mocht jij al wel last hebben van overgangsklachten en je twijfelt of de menopauze al begonnen is, dan zou zo’n test je natuurlijk meer inzicht kunnen geven en een hoop twijfel weg kunnen nemen.
Kun je ook voelen of je in de overgang bent?
De overgang is voor iedere vrouw anders. Niet alleen is deze anders, deze voelt ook anders. Grote kans dat jij uist wél last hebt van overgangsklachten. Deze klachten maken namelijk dat je kunt voelen dat je in de overgang bent.
Enkele overgangsklachten die je wellicht bekend voor zullen komen dat zijn de opvliegers, verandering van menstruatie, hoofdpijn, gewichtstoename en nachtzweten. Hieraan zou je een hoop kunnen herleiden.
Deze klachten staan duidelijk in verbinding met de overgang. Daar is eigenlijk geen twijfel over mogelijk. De afnemende productie van oestrogeen zorgt er niet alleen voor dat de eisprong en menstruatie uitblijven, maar ook dat deze klachten kunnen ontstaan. Een afnemende productie betekent namelijk een fikse hormoonschommeling, die je lichaam als het ware probeert te compenseren.
Hoe kunnen je de overgangsklachten onder controle krijgen?
Hoewel het voor iedereen anders zou kunnen zijn en sommige vrouwen zo door de overgang heen fietsen, is dat lang niet bij iedereen het geval. Misschien heb jij ook last van klachten en lijd jouw dagelijks leven er ook onder. Dat is ontzettend vervelend.
Met een dergelijke test kunnen de klachten niet weggenomen worden. Wat je wel zou kunnen proberen, is deze onder controle krijgen en dragelijker maken voor jezelf. Hoe je dat zou kunnen doen? Daar zijn wel een aantal manieren voor.
- Heb jij last van gewichtstoename? Dat zou op den duur voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Dit gewicht kun je onder controle krijgen door minimaal een half uur per dag te gaan bewegen en door een gezond eetpatroon te hanteren.
- Het krijgen van opvliegers is de meest bekende klacht. Deze kun je niet helemaal weg nemen, maar wel dragelijk maken. Bijvoorbeeld door luchtige kleding te dragen en door het huis dagelijks lekker door te laten waaien.
- Is slapen wat lastiger geworden voor jou? Draag tijdens de nacht luchtige kleding en zorg ervoor dat de slaapkamer lekker koel blijft.
- Is jouw dagelijks leven onder deze klachten aan het lijden? Klop in zo’n geval altijd aan bij de huisarts. De huisarts kan een aantal behandelingen voorschrijven die jou wellicht zouden kunnen helpen.
- Water is niet alleen verkoelend, maar ook erg gezond. Het zorgt ervoor dat vocht word afgedreven en je huid soepel blijft. Een droge huid is namelijk ook één van die klachten.
Op welke leeftijd begint de overgang?
De leeftijd waarop de menopauze begint kan erg wisselend zijn en is niet altijd bij iedereen hetzelfde. Toch is er een soort algemene leeftijd waarop de meeste vrouwen stoppen met menstrueren en last krijgen van de klachten.
De leeftijd van 51 jaar een algemene leeftijd waarop de meeste vrouwen in de overgang terecht komen. Houd er wel rekening mee dat dit voor iedereen anders zou kunnen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld ook eerder of zelfs later beginnen.
Wat je ook vaak ziet, is dat de overgangsklachten al kunnen beginnen voordat de daadwerkelijke menopauze van start gaat. Daarnaast kunnen deze klachten ook nog aanhouden nadat de menstruatie langer dan een jaar is uitgebleven.
Conclusie – Meer weten over de overgang?
Testen of je in de overgang bent. In dit artikel is duidelijk naar voren gekomen dat het niet alleen kan, maar ook hoe je deze test kunt doen. Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent en je er iets aan hebt gehad.
Is de overgang wat jou betreft hogere wiskunde en zijn die relateerde klachten een groot vraagteken voor jou? Geeft niks. Ria Kamelle schreef speciaal voor jou Overwin Je Overgang.
Haar e-book staat vol met handige informatie en goede tips die jou door de overgang helpen. Zo leer je snel hoe de overgang in elkaar zit. Schaf het e-book vandaag nog aan en download deze op ieder gewenst apparaat. Ik weet zeker dat je er veel aan zult hebben.