Aankomen tijdens de overgang. Het overkomt steeds meer vrouwen en het is dan ook een duidelijke overgangsklacht. Misschien is het jou ook overkomen en zou je graag wat gewicht willen verliezen. Dat snap ik heel goed.
Maar, hoe kun je afvallen tijdens de overgang? En hoe zit dat precies met die overgangsklachten? Je bent hier helemaal aan het juiste adres.
In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen én krijg je ook nog eens een aantal handige tips die jou kunnen helpen bij dit proces.
De overgang, wat is dat ook alweer?
Laten we eerst gaan kijken naar de overgang in het algemeen. Wat is de overgang ook alweer?
De overgang heeft voornamelijk te maken met de daling van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat er een eisprong geproduceerd word en je ongesteld kan worden, mocht deze niet bevrucht worden.
Voorafgaand van de overgang word de daling van deze hormonen ingezet. Dat betekent dus dat er geen eisprongen meer ontstaan en je niet meer ongesteld word. Je zit in de overgang zodra je je laatste menstruatie hebt gehad en je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest. Wanneer je in de overgang komt, dat is dus niet precies te zeggen.
Waarom kom je aan tijdens de overgang?
Ik vertelde je hierboven al in het kort dat de overgang te maken heeft met de daling van de geslachtshormonen oestrogeen progesteron. Deze zorgen ervoor dat je geen eisprongen meer produceert en je niet meer ongesteld word. Dat is het proces van de overgang, dat weet je nu. Maar, waarom kom je aan tijdens de overgang? Wat heeft dat met de overgang te maken? Laat ik je daar het antwoord op gaan geven.
Die daling van oestrogeen en progesteron, dat brengt heel wat teweeg. Voornamelijk de oestrogeen speelt een hoofdrol. Naast dat je lichaam hormoonschommelingen kan gaan ervaren door de daling van het geslachtshormoon, worden er ook veel meer vetcellen geproduceerd hierdoor. Om het antwoord nog een keer voor je te herhalen, de daling van het geslachtshormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je kan aankomen tijdens de overgang. Gewichtstoename is dan ook een bijhorende overgangsklacht.
Welke overgangsklachten zijn er nog meer?
Zijn er nog meer overgangsklachten dan het gewichtstoename? Die zijn er zeker. Dat zijn de welbekende overgangsklachten die je vast en zeker bekend voor zullen komen. Het is niet gezegd dat al deze klachten terug komen tijdens de overgang, maar er kunnen er wel een aantal tussen zitten die voor jou van toepassing zijn.
- Hoofdpijn
- Opvliegers
- Stemmingswisselingen
- Nachtzweten (hetzelfde als de opvliegers, maar dan ’s nachts)
- Droogheid rondom de vagina
- Slechte huid
- Verandering van menstruatie
- Volledig uitblijven van de menstruatie
Net als bij het gewichtstoename hebben ook de overige overgangsklachten te maken met de daling van met name oestrogeen. De hormoonschommelingen laten deze klachten naar voren komen.
Hoe kun je afvallen tijdens de overgang?
Kun je überhaupt afvallen tijdens de overgang? Dat kan zeker. Het is mogelijk om te kunnen afvallen én om je gewichtstoename onder controle te houden. Mocht het je niet lukken om af te vallen, dan is er in ieder geval een manier om je gewicht onder controle te houden.
Ik heb daarom speciaal voor jou een aantal tips samengesteld die jou helpen bij het afvallen tijdens de overgang. Houd er wel rekening mee dat ieder lichaam anders is en de tips niet altijd een garantie tot succes zijn.
- Probeer genoeg te drinken en dan met name water. Water zorgt ervoor dat je lichaam vocht verliest en je daardoor afvalt. Een bijkomend voordeel is, dat je van water drinken een glanzende huid krijgt. Dat is mooi mee genomen, toch? Water bevat geen calorieën en mag dus veel gedronken worden. Ben je het water even zat? Dan kan je dat afwisselen met bijvoorbeeld thee.
- Zorg voor genoeg beweging. Het mooie hierbij is, dat je zelf mag beslissen hoe je dit doet. Je kan gaan wandelen, fietsen, naar de sportschool gaan of lekker zwemmen. Zo lang jij het maar leuk vindt. Beweeg minimaal een half uur per dag.
- Pas je eetpatroon aan. Dat is een hele logische. Eet voldoende fruit, groente en laat de ongezonde snacks even achterwege. Voornamelijk de koolhydraten zorgen ervoor dat je snel aankomt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven en op z’n tijd iets lekkers, daar is helemaal niks mis mee!
- Vervang je snacks. Houd je van snacken? Dan kan je de ongezonde snacks heel erg makkelijk vervangen, want het snacken hoef je natuurlijk niet helemaal achterwege te laten. Voorbeelden van gezonde snacks zijn: komkommer, paprika, wortels of een handje met noten.
Leer meer van Ria Kamelle
Eén ding is zeker, je bent in dit artikel heel wat te weten gekomen over de overgang. Je weet hoe de overgangsklachten ontstaan, hoe de overgang werkt en je hebt handige tips gekregen. Tenminste, als je het artikel tot en met hier gelezen hebt.
Vond je het artikel interessant en zou je nog veel meer over de overgang willen lezen? Dat kan met het e-book ‘Overwin Je Overgang’ van Ria Kamelle. Ria worstelde zelf ook lange tijd met de overgang. Ze zat letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar. Ze voelde zich totaal niet begrepen, zelfs niet door haar huisarts. Ze besloot het zelf maar te gaan uitzoeken om te kijken hoe ze haar overgangsklachten onder controle kon kijken.
Haar zoektocht heeft geleid tot het e-book Overwin Je Overgang. Het e-book staat vol met tips, ervaringsverhalen en informatie over de overgang zelf. Heb jij behoefte aan deze tips of wil jij je graag begrepen voelen door een vrouw die ook in de overgang zit? Download vandaag nog Overwin Je Overgang en leer je overgang begrijpen.
Conclusie
Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over afvallen tijdens de overgang. Behalve de goede tips die je hebt gekregen, heb je ook veel informatie gekregen rondom de overgang.
Je weet nu precies hoe de overgang zit, wat er gebeurt in het lichaam en welke overgangsklachten er zijn. Met die tips, daar moet jij zeker iets mee kunnen.
Wil jij de overgang beter leren begrijpen of vindt je het gewoon interessant om er meer over te lezen? Download het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en krijg nog veel meer informatie dan dat je in dit artikel hebt gekregen.