Hoe kan het dat ik op latere leeftijd puistjes krijg? De overgang?

Puistjes horen bij pubers. Dat is wat veel mensen denken. En inderdaad zijn er tieners die tijdens de middelbare schooljaren veel last hebben van puistjes. Dit kan flinke impact hebben op het zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er middelen waarmee je de huid kunt verzorgen om het ontstaan van puistjes tegen te gaan. Maar er zijn vrouwen die last krijgen van deze vervelende huidaandoening als ze in de overgang komen. Naast bekendere overgangsklachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen is dit een minder vaak gehoorde klacht.

Wanneer komt een vrouw in de overgang?

De overgang begint doorgaans rond het 50e levensjaar. Sommige vrouwen komen vroeger in de overgang, andere later. Maar de overgrote meerderheid krijgt ermee te maken tussen 46 en 54 jaar. Een belangrijk teken dat de overgang is begonnen is het uitblijven van de menstruatie. Wanneer je de pil slikt merk je dit natuurlijk niet, omdat tijdens pilgebruik in de stopweek een onttrekkingsbloeding optreedt. Je komt er dan alleen achter of je in de overgang bent door met de pil te stoppen en af te wachten of je nog ongesteld wordt. Zo niet, dan kun je er vanuit gaan dat de menopauze is begonnen.

Huidproblemen tijdens de overgang

Tijdens de overgang kunnen huidproblemen optreden. De huid kan droger of juist vetter worden. Als de talgklieren in de huid verstopt raken kunnen puistjes ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van veranderende hormonen. Bij sommige vrouwen heeft dit invloed op de huid. Als jij die pech hebt kan het dus gebeuren dat je puistjes krijgt. Gelukkig kun je hier wel wat aan doen om ervoor te zorgen dat je huid in een zo goed mogelijke conditie komt en blijft.

Wat kun je doen als je tijdens de overgang puistjes krijgt?

Als je ontdekt dat je puistjes of andere huidproblemen ontwikkelt tijdens de overgang kun je daar verschillende dingen aan doen. Allereerst is goede reiniging van de huid belangrijk. Gebruik een lotion die past bij je huidtype. Verwijder dagelijks make-up zodat je met een ‘schoon’ gezicht gaat slapen.

Gebruik uitsluitend huid producten die bedoeld zijn voor jouw type huid. Ook voeding is belangrijk. Bepaalde voedingsstoffen kunnen de vorming van puistjes juist bevorderen.

Denk hierbij vooral aan voeding die veel vet bevat. Dit is niet alleen slecht voor de lijn, maar kan dus ook invloed hebben op je huid.

Voldoende water drinken kan ook een bijdrage leveren aan een gezonde huid.

Tips voor de overgang van Ria Kamelle

Overwin je overgangWil je tips voor klachten tijdens de overgang, lees dan “Overwin je Overgang” van Ria Kamelle.

Zij beschrijft in dit boek op heldere wijze hoe je bepaalde overgangsklachten zoals puistjes, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen kunt reduceren of er beter mee om kunt gaan.

De overgang is een periode waar iedere vrouw doorheen moet. De één heeft er meer last van dan de ander.

Natuurlijk is het niet eerlijk als je vriendinnen fluitend door de overgang rollen en jij er een aantal jaren flink last van hebt.

Wat kun je doen tegen vervelende overgangsklachten?

Niet alleen puistjes kunnen je tijdens de overgang parten spelen, er zijn ook nog andere ongemakken. Opvliegers bijvoorbeeld, die vaak optreden op de meest ongemakkelijke momenten. Je kunt hier enigszins op voorbereid zijn door luchtige kleding te dragen. Of draag laagjes over elkaar. Krijg je een zweetaanval dan kun je iets uittrekken om sneller weer af te koelen.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt, verschilt per vrouw. Er zijn vrouwen die er maar kort last van hebben. Na enkele maanden of soms een jaar zijn de klachten voorbij. Er zijn echter ook vrouwen bij wie het veel langer duurt. Zij komen soms bij de huisarts terecht die hen in het ergste geval hormonen voorschrijft om de klachten te beperken.

Deze medicatie kun je echter niet jarenlang blijven slikken Op een zeker moment moet je lichaam immers wennen aan een veranderde hormoonhuishouding die past bij een vrouw die niet langer vruchtbaar is.

Gelukkig is het zo dat overgangsklachten nooit de rest van je leven. Hoewel je er wat langer dan gemiddeld last van kunt hebben komt er hoe dan ook een moment waarop je door de overgang heen bent.

Voedingssupplementen kunnen soms helpen

Als je last hebt van puistjes of andere overgangsklachten kun je bepaalde voedingssupplementen gebruiken om deze klachten wat te verminderen.

Zware hoofdpijn
Zware hoofdpijn

Je kunt deze kopen bij de drogist. Als de klachten ernstiger zijn kun je ook naar de huisarts of maak een afspraak voor een consult met een homeopathisch arts. Soms kunnen natuurlijke middelen je ook heel goed helpen om goed door de overgang te komen.

Wissel ervaringen uit met vriendinnen

Als je last hebt van de overgang dan kan het helpen om er met vriendinnen over te praten. Zeker als zij in hetzelfde schuitje zitten kan het heel herkenbaar zijn om te ontdekken dat je niet de enige bent die puistjes krijgt omdat ze in de overgang zit. Zo kom je er misschien achter dat iemand in je omgeving veel meer last had of heeft van de overgang dan jij.

Een schrale troost misschien, maar wel een opsteker.

Ook een goed idee als je de mogelijkheid hebt, is om er met je moeder over te praten. De wijze waarop zij de overgang heeft ervaren is vaak een indicatie hoe het bij haar dochter zal verlopen.

Als je moeder zonder al te veel problemen door de overgang rolde is de kans aanwezig dat het ook bij jou met niet al te veel problemen zal verlopen.

Zoek afleiding als je overgangsklachten hebt

Als je last hebt van overgangsklachten dan kan het helpen om afleiding te zoeken.

Zeker buiten activiteiten zoals wandelen of fietsen kunnen ervoor zorgen dat je je beter goed. Gezonde buitenlucht is sowieso ook goed voor je gestel en voor je huid.

Daarnaast kun je natuurlijk de tips  ter harte nemen uit het boek “Overwin je overgang” van Ria Kamelle.

Door je zinnen te verzetten en niet voortdurend met de ongemakken van de overgang bezig te zijn maak je het jezelf soms wat makkelijker.

 

Plaats een reactie