Hoe herken je de overgang? – De overgang gaat – in eerste instantie – samen met een aantal onmiskenbare symptomen. Deze eerste symptomen van de overgang worden in de volksmond ook wel ‘overgangsklachten’ genoemd.
Enkele van deze klachten kunnen jou bekend voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers, stemmingswisselingen of toename in gewicht. Over het algemeen zijn de meeste klachten herkenbaar en direct te koppelen aan de overgang.
Weet jij de overgang echter niet te herkennen of ben je simpelweg op zoek naar meer informatie hierover? Dat is geen enkel probleem. Het enige wat jij hoeft te doen, is dit artikel tot het einde te lezen en al jouw vragen worden beantwoord. Lees je mee?
Hoe merk je dat je in de overgang bent?
Wil jij de overgang herkennen? Dat kan aan de hand van de eerste symptomen van de overgang. Deze symptomen komen echter in verschillende vormen voor. Bovendien heeft iedere vrouw hier in een andere mate last van.
Er zijn zelfs vrouwen die nauwelijks tot geen klachten ervaren tijdens deze levensfase. Pin je dus nooit helemaal vast op het ergste. Het kan in de praktijk altijd meevallen.
Ben jij nog niet op de hoogte van de overgangsklachten en weet jij deze dus niet te herkennen? In het onderstaande overzicht brengen wij enkele voorbeelden voor jou in kaart.
Herken de overgang door jouw menstruatie
In vrijwel alle gevallen begint de overgang met een rommelende menstruatie. Zeker als jouw cyclus altijd hetzelfde is geweest, vallen deze veranderingen natuurlijk extra op.
Van de een op de andere dag wordt jouw menstruatie meerdere maanden overgeslagen of ervaar je minder bloedverlies. Meer bloedverlies is echter ook een mogelijkheid. De eerste symptomen draaien veelal om de menstruatiecyclus.
Herken de overgang door de eerste klachten
Klachten als opvliegers en vermoeidheid kunnen plotsklaps de kop opsteken. In eerste instantie worden deze niet direct aan de overgang gelinkt. Iedereen zweet toch weleens? En vermoeidheid, je hoort tegenwoordig niet anders meer.
Toch kunnen deze symptomen aan de overgang te linken zijn. Zeker in combinatie met veranderde menstruatiecyclus, kun je hier een optelsom van maken.
Wat kun je doen aan overgangsklachten?
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor overgangsklachten. Deze variëren van medische tot natuurlijke behandelingen. Het ligt er maar net aan waar jouw voorkeuren en wensen liggen. Medische behandelingen – zoals hormoontherapie – gaan altijd in samenspraak met een huisarts. Daarbij is niet iedereen hiertoe in staat. Deze mogelijkheid moet je laten onderzoeken.
Toch is een behandeling niet in alle gevallen nodig. Door simpele aanpassingen, kun je klachten in mate verminderen en onder controle brengen. Hoe je dat doet? Hier hebben wij de volgende tips voor samengesteld:
- Blijf in beweging; Bewegen? Dat is misschien het laatste waar je zin in hebt – zeker als je last hebt van vermoeidheid of van stemmingswisselingen. Toch kan beweging van grote waarde zijn, als je last hebt van klachten. Zo zorgt het voor ontspanning, verminder je gewrichtsklachten en blijft ook jouw gewicht onder controle.
- Drink water; Water verkoelt, drijft vocht af en laat een droge huid weer stralen. Genoeg voordelen dus om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.
- Let op je eetpatroon; Snoepen en snacken op z’n tijd? Want ons betreft, is daar niets mis mee. Doe je dit echter vaker op een dag? Dan kun je merken dat je aankomt in gewicht. De overgang heeft namelijk een sterke invloed op je stofwisseling, waardoor je niet gemakkelijk meer afvalt.
- Ontspanning; Als je focust op beginnende klachten, dan kun je merken dat deze toenemen in mate. Probeer daarom te zoeken naar afleiding en ontspanning. Misschien heb je een leuke hobby of ben je graag bezig met sport. Niets is fout in dit geval.
- Praat erover; De overgang accepteren gaat niet over een dag ijs. Al die plotselinge veranderingen kunnen rauw op je dak komen. Zeker als je veel klachten ervaart en dagelijks functioneren niet meer vanzelfsprekend is. Door erover te praten, kun je de overgang een plek geven. Bovendien levert het waardevolle gesprekken en meer tips op. Dit kan jou helpen.
Hoe herken je de overgang als je een spiraal hebt?
Veel anticonceptiemiddelen onderdrukken de mate van overgangsklachten. Dit betekent dat de overgang niet direct te herkennen is voor jou persoonlijk. Hoe zit dat eigenlijk als je een spiraaltje hebt?
Omdat de meeste spiraaltjes – zoals de Mirenaspiraal – hormonen afgeven, valt de overgang niet direct te herkennen. Überhaupt word je met een spiraaltje niet maandelijks ongesteld. Dus uit jouw menstruatiecyclus kun je geen betrouwbare informatie halen.
Hormonen maken namelijk dat ook de eerste overgangsklachten onderdrukt worden. Deze komen nauwelijks of zelfs helemaal niet aan bod. Terwijl het proces (wellicht) al aan de gang is. Pas als het spiraaltje is verwijderd, kun je achterhalen of je nog ongesteld wordt en hoe jouw cyclus er op dat moment uitziet. En hetzelfde geldt voor de mate van overgangsklachten.
Overleg met jouw huisarts of je het spiraaltje wilt laten verwijderen en wanneer. Hij of zij kan jou daarin goed advies verlenen.
Conclusie – Het begin van de overgang herkennen, dat doe je zo
De overgang is voor veel vrouwen een herkenbaar proces. Zo zijn de eerste symptomen haast niet te missen en alom bekend. Toch is dat niet voor iedereen zo. Bijvoorbeeld omdat je geen klachten hebt of deze simpelweg niet aan de overgang weet de linken.
Is dat een ramp? Wat ons betreft niet. Je bent tenslotte niet voor niks bij dit artikel terechtgekomen. Zo hebben wij precies verteld wat je kunt herkennen aan de overgang. Ook als je een spiraal hebt, weet je welke stappen je kunt ondernemen.
Wil jij meer te weten komen over hoe de overgang te herkennen? Wij verwijzen jou – naast onze eigen blog – met plezier door naar het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Het digitale boek staat vol met informatie over de overgang, ervaringsverhalen en handige tips.
Ria zelf spreekt uit ervaring als het gaat over de overgang en bijhorende symptomen. Niemand in haar omgeving begreep haar worstelingen of kon antwoord geven op haar vragen. Ze besloot haar eigen zoektocht te starten en deze heeft ze gebundeld tot Overwin Je Overgang. Je kunt het E-book vandaag nog downloaden en starten met jouw eigen acceptatieproces. Waar wacht je nog op?