Als vrouw kom je in de overgang als het einde van de vruchtbaarheid nadert. Iedere vrouw krijgt hiermee te maken en de symptomen treden langzaam maar zeker op. Indien je gebruik maakt van anticonceptiemiddelen, is het vaak niet of moeilijk te zien als je in de overgang bent beland. Terwijl de overgang al een tijdje bezig is, bestaat de kans dat je het niet doorhebt. Dat geldt ook voor als je een spiraal hebt. In het geval van een spiraal kan het zelfs zijn dat je helemaal geen idee hebt dat je in de overgang bent. Maar hoe herken je de overgang als je een spiraal hebt? Op die vraag geef ik antwoord in dit blogbericht.
Hoe herken je de overgang als je een spiraal hebt?
Als vrouw komt er een moment dat het einde van de vruchtbaarheid nadert. Dit heet ook wel de overgang. Zo rond het 48ste levensjaar heb je al veel minder kans om zwanger te worden en neemt de vruchtbaarheid steeds verder af. Dit gaat gepaard met hormoonveranderingen in je lichaam waardoor je in de meeste gevallen al snel merkt dat je in de overgang bent. Je menstruatie verandert en word onregelmatig en overgangsklachten komen steeds vaker voor.
Dit merk je vooral als je geen anticonceptiemiddelen gebruikt. Indien je wel gebruik maakt van anticonceptiemiddelen, bestaat de kans dat je helemaal niet door hebt dat je in de overgang bent. De anticonceptiemiddelen zorgen namelijk voor een blijvend balans in je hormoonspiegel. Omdat overgangsklachten veroorzaakt worden door veranderingen in je hormoonspiegel, merk je het bij het gebruik van anticonceptiemiddelen niet of nauwelijks.
Welke anticonceptiemiddelen hebben invloed op de overgang?
Er zijn een aantal verschillende anticonceptiemiddelen die overgangsverschijnselen kunnen verbergen. Het gaat hierbij vooral om overgangsverschijnselen met hormonen. Enkele voorbeelden van dit soort anticonceptiemiddelen zijn:
De combinatiepil
Een van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen is natuurlijk de pil. In de pil zitten middelen die het hormoonbalans regelmatig houden. Dat betekent ook dat de pil ervoor zorgt dat de menstruatie regelmatig blijft. Ook als je eigenlijk al in de overgang bent. Het is daarom aan te raden om in ieder geval rond het 50ste levensjaar te stoppen met de pil. Niet alleen om dan te kunnen herkennen dat je in de overgang bent, maar ook omdat de pil andere risico’s met zich meebrengt zoals:
- Verhoogd risico op Hart- en vaatziekten
- Kans op baarmoederhalskanker
- Kans op trombose
Anticonceptiepleister
Een anti conceptiepleister wordt niet zo vaak gebruikt. Een anticonceptiepleister plaats je op je huis en verwissel je één keer per week. Omdat de anticonceptiepleister ook hormonen bevat, bestaat de kans dat je hierdoor niet kunt herkennen dat je in de overgang bent. De pleister zorgt er namelijk voor dat je je menstruatie kunt uitstellen. Hierdoor loopt je menstruatie niet meer regelmatig.
Anticonceptiering
Een anticonceptiering kun je vergelijken met een tampon. De ring is van zacht materiaal gemaakt en is bedoelt voor vaginaal gebruik. Ook dit anticonceptiemiddel is voorzien van hormonen om je menstruatie te regelen.
Spiraal
Daarnaast is er natuurlijk ook nog de spiraal. Er zijn twee verschillende soorten spiralen, namelijk de koper spiraal en de hormoonspiraal. Een hormoonspiraal bevat natuurlijk hormonen waardoor de kans bestaat dat je geen idee hebt dat je in de overgang bent. Daarom is het een beter idee om een koper spiraal te gebruiken als anticonceptiemiddel.
Zwangerschap voorkomen zonder anticonceptiemiddelen met hormonen
Om erachter te komen dat je in de overgang bent, is het belangrijk om afstand te doen van anticonceptiemiddelen die hormonen bevatten. Het is dan ook een goed idee om rond het 48ste levensjaar te stoppen met deze middelen.
Natuurlijk is er dan nog wel een kans om zwanger te worden. Gelukkig zijn er ook anticonceptiemiddelen die geen hormonen bevatten. Om het risico op zwangerschap zo klein mogelijk te maken is het een goed idee om tot het einde van de vruchtbaarheid gebruik te maken een van de volgende mogelijkheden:
- Condoom
- Pessarium
- vrouwen condoom
Als je helemaal geen kinderwens meer hebt, is er natuurlijk ook nog de optie tot Sterilisatie. Dit is een definitieve vorm van anticonceptie. Sterilisatie zorgt ervoor dat je helemaal niet meer vruchtbaar bent.
Herkenningspunten van de overgang
Nu alle mogelijke oorzaken om de overgang te verbergen zijn besproken, is het natuurlijk een goed idee om te weten waaraan je de overgang kunt herkennen. Een van de eerste symptomen die je tegenkomt als de overgang nadert, is dat de menstruatie gaat schommelen. Het kan daardoor zomaar zijn dat je ineens 3 of 4 weken geen menstruatie krijgt. Hoe verder je komt in de overgang hoe onregelmatiger dit wordt.
Daarnaast merk je ook dat je tijdens de overgang steeds minder vaginale afscheiding produceert. Hierdoor kan het hebben van seks minder fijn zijn of zelfs pijnlijk. Wat ook een veel voorkomende overgangsklacht is, is problemen met slapen.
Veel vrouwen in de overgang krijgen te maken met slaapproblemen tijdens de overgang. Een van de meest voorkomende problemen is dat je moeilijk in slaap komt, of midden in de nacht wakker wordt en daarna niet meer kunt slapen.
Verder kunnen ook stemmingswisselingen en andere psychische klachten voorkomen. Dat heeft vooral te maken met een grote verandering in je hormoonhuishouding. Gelukkig gaan deze klachten na de overgangsperiode weer weg en hebben niet alle vrouwen daar veel last van.
Als laatste herkenningspunt zijn er nog de opvliegers. Vrijwel alle vrouwen in de overgang krijgen met deze overgangsklacht te maken en komt vaak meerdere keren op een dag voor.
De overgang overwinnen
Denk je dat je in de overgang bent en heb je al vaak last van overgangsklachten? Of heb je nu nog een spiraal, maar wil je zo min mogelijk overgangsklachten ervaren? Dan raad ik je aan eens te kijken naar het boek “overwin je overgang”. In dit boek staan praktische oplossingen beschreven voor vrijwel alle overgangsklachten.
Met het boek kun je voor alle klachten die je ervaart een snelle praktische oplossing vinden. Al veel vrouwen hebben het boek aangeschaft en de recensies zijn heel positief. Wil je meer informatie over het boek? Neem dan eens een kijkje op de website van overwin je overgang >>