Hoe begint de overgang?

depreesie tijden de overgangTijdens het leven krijgt een vrouw met meerdere fases te maken. Eén van de meest bekende en beruchte fases is de overgang. In de overgang veranderen bepaalde zaken in het vrouwelijk lichaam, waardoor je last van bijvoorbeeld overgangsklachten kunt krijgen. Als je eenmaal uit de overgang komt, ben je niet meer vruchtbaar. Het is ná de overgang dus niet meer mogelijk om zwanger te raken.

In de afgelopen jaren is er onwijs veel geschreven en gezegd over de overgang. Feit is dat de overgang nagenoeg elke vrouw treft en daarom dus ook een veelbesproken onderwerp is. Vanwege de beladenheid van dit onderwerp vinden wij het belangrijk om jou op de juiste manier te informeren. Op onze website kan je dan ook uiteenlopende artikelen vinden over alles wat met de overgang te maken heeft. In dit artikel gaan we helemaal terug naar het begin van de overgang. We gaan namelijk het antwoord op de vraag ‘Hoe begint de overgang?’ voor jou formuleren. Wil je ook weten hoe je hoe kunt herkennen of je in de overgang zit? En wil je meer informatie over het ontstaan van de overgang? Lees dit artikel dan zeker even door.

Wat is de overgang?

Laten we allereerst beginnen met een duidelijke uitleg wat de overgang nou is. De overgang is een periode in het leven waarin de hormoonhuishouding van een vrouw gaat veranderen. Deze verandering zorgt er op den duur voor dat een vrouw niet meer vruchtbaar is, maar brengt ondertussen ook de nodige klachten met zich mee. Deze veranderingen zijn overigens niet tegen te houden; het is een natuurlijk proces waarbij je alleen kunt proberen om de klachten te minimaliseren/verminderen.

Wanneer begint de overgang?

Het moment van de aanvang van de overgang is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben last van de zogeheten vroege overgang. In dat geval zijn zij pas tussen de 30 en 40; op die leeftijd hoort de overgang normaliter nog niet te starten. Nee, de gemiddelde leeftijd waarop de overgang start, ligt ongeveer op de 47 jaar. Veel vrouwen raken tussen hun 45e en 55e levensjaar in de overgang.

Op wat voor manier begint de overgang?

Nu je weet wanneer de overgang ongeveer kan beginnen, wil je ongetwijfeld ook weten hoe je dit kunt signaleren. Het is zo dat de overgang begint met een verandering in jouw menstruatiecyclus. Deze cyclus gaat eigenlijk steeds onrustiger en onregelmatiger verlopen. Op het moment dat je langdurig last van een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, is dat een teken dat de overgang begonnen is.

Tijdens de overgang speelt ook de menopauze een grote rol. De menopauze is de allerlaatste menstruatie die je mee maakt. Wanneer deze menopauze plaatsvindt, is lastig te bepalen. Je weet het immers pas 12 maanden later. Op het moment dat je 12 maanden lang niet ongesteld bent geweest, weet je zeker dat je ook niet meer ongesteld gaat worden. De laatste keer dat je ongesteld geweest bent, is zodoende automatisch de menopauze.

Aan welke klachten kan je de overgang herkennen?

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang behoorlijk veel klachten. Deze klachten zijn onder te verdelen in verschillende groepen. Zo kunnen we geestelijke- en lichamelijke overgangsklachten onderscheiden, maar we kunnen ook onderscheid maken tussen typische- en atypische overgangsklachten. De atypische overgangsklachten zijn klachten die niet direct gerelateerd zijn aan de overgang.

Het begin van de overgang kan soms gepaard gaan met behoorlijk veel klachten. Dit verschilt echter van vrouw tot vrouw; elke vrouw ervaart de overgang namelijk op een andere manier. In onderstaande lijst hebben wij in ieder geval veel voorkomende overgangsklachten opgesomd. Deze klachten kunnen duiden op het begin van de overgang:

  • Je libido daalt
  • Je voelt je vermoeid(er)
  • Je hebt last van vaginale droogheid
  • Je hebt last van opvliegers
  • Je hebt last van stemmingswisselingen
  • Je menstruatie wordt steeds onregelmatiger
  • Je komt, zonder duidelijke redenen, aan
  • Je hebt moeite met concentreren
  • Je bent misselijk, duizelig of hebt hoofdpijn
  • Je hebt last van temperatuurwisselingen
  • Je gewrichten en spieren gaan pijn doen
  • Je hebt last van hartkloppingen
  • Je hebt last van zweetaanvallen (vergelijkbaar met opvliegers)
  • Je bent bovengemiddeld prikkelbaar

Let op: bovenstaande lijst is slechts een opsomming van mogelijke klachten die het begin van de overgang aan kunnen geven. Het lastige hieraan is dat elke vrouw de overgang op een andere manier ervaart.

Hoe lang duurt de overgang?

Heb je eenmaal van één of meerdere van bovenstaande symptomen last? Dan is de kans groot dat je reeds in de overgang zit. Over de duur van de overgang valt helaas geen zinnig woord te zeggen. De duur van de overgang verschilt namelijk óók van vrouw tot vrouw. Het is echter goed om te beseffen c.q. te onthouden dat de overgang behoorlijk lang kan duren. Sommige vrouwen zitten 7 tot 10 jaar lang in de overgang. Tijdens deze lange periode kan je behoorlijk veel last van bovenstaande overgangsklachten hebben.

De overgangsklachten worden door sommige vrouwen als onwijs vervelend ervaren. Zij hebben geen energie meer, ze hebben pijn en ze zijn snel prikkelbaar. Voor zowel de vrouwen als voor hun dierbaren kan dit tot vervelende situaties leiden. Door een juiste leefstijl aan te houden, is het echter mogelijk om de klachten enigszins te verminderen. Hierover vertellen we jou graag in het laatste hoofdstuk van dit artikel.

Overwin je overgang

Overwin je overgangHeb je last van de klachten tijdens de overgang? Ben je daar helemaal klaar mee? In dat geval willen wij je graag naar het boek ‘Overwin je overgang’ verwijzen. In dit uitgebreide boek worden alle aspecten van de overgang nader besproken.

Je krijgt hierdoor meer inzicht in de situatie waarin je je nu bevindt. Maar, in dit boek zijn ook onwijs handige tips te vinden om de overgang iets aangenamer te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een gezond voedingspatroon en voor voldoende beweging.

Wil je de overgang overwinnen? Schaf dit boek aan en maak de situatie voor jezelf (en voor je dierbaren) iets aangenamer!

Plaats een reactie