Het gebruik van arganolie tijdens de overgang

Het gebruik van arganolie tijdens de overgang

Tijdens de overgang kun je door je wisselende hormoonhuishouding last krijgen van verschillende overgangsklachten. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang bijvoorbeeld last van droog en dun haar, een slappe en droge huid en afbrokkelende nagels. Het gebruik van arganolie kan dan een uitkomst zijn.

Dit houdt allemaal verband met de veranderingen in de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Veel van deze problemen kunnen in zekere mate verminderd worden door je eetpatroon aan te passen, maar er is een makkelijkere en snellere manier: arganolie. Arganolie is olie die gewonnen wordt uit arganbomen.

Arganbomen groeien alleen in het zuiden van Marokka, wat het een zeldzame olie maakt. Het gebruik ervan wordt buiten Europa echter steeds populairder. Hier zullen we ingaan op wat arganolie voor jou kan betekenen tijdens je overgang.

Arganolie wordt al vaak gebruikt in crèmes en lotions, maar is ook als pure olie te gebruiken. Het staat vooral bekend als een stof die de natuurlijke bescherming van de huid ondersteunt, maar het is ook geschikt voor de verzorging van nagelriemen en om droog haar weer levendig te maken.

Omdat deze drie dingen –  huid, nagels en haar – vaak juist achteruit gaan tijdens de overgang, zal ik hier extra aandacht aan besteden.

 

Huid


Door de afnemende hoeveelheid oestrogeen in je lichaam daalt het collageen in je huid. Collageen zorgt ervoor dat je huid soepel en elastisch wordt. Tijdens de overgang neemt dit dus langzamerhand af en wordt de huid droog en trekkerig. Je krijgt rimpels en een slappe, hangende huid.

Arganolie is ultra-hydraterend. Hoewel het een olie is, is het niet vet en wordt het gemakkelijk opgenomen in de huid. De olie bevat vitamine E, wat de vochtigheidsgraad in de huid herstelt, waardoor uw huid weer gehydrateerd raakt.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt de essentiële vetzuren, zodat deze niet worden afgebroken in de huid. Je huid zal weer soepel en zacht aanvullen en ook rimpels zullen verminderen. 

 

Nagels


Sommige vrouwen hebben tijdens de overgang last van afbrokkelende of verkleurende nagels. Nagels zelf zijn gevormd uit dood hoornmateriaal. De nagelrand leeft echter wel, hier zit je nagel vast aan de huid. Direct onder de nagel liggen de zenuwuiteinden van je vingers en tenen.

Het is dus belangrijk dat je nagels intact blijven, om deze te beschermen. Afbrokkelende nagels wijzen op een vochttekort. Hiervoor kan arganolie opnieuw de uitkomst bieden. Dankzij de vitaminen, mineralen en antioxidanten die van nature in de olie voorkomen kan het broze en beschadigde nagels herstellen.

Bovendien beschermt de olie tegen verkleuringen en maakt het de nagels sterker, waardoor de kans op scheuren verminderd wordt.

 

Haar


Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van droog en dof haar. Sommige vrouwen krijgen zelfs last van haaruitval. Arganolie is erg voedzaam voor je haar en helpt het gezond te houden. Het bevat van nature omega 3, 6 en 9 en is rijk aan onverzadigde vetzuren.

Bovendien heeft vitamine E ook een positief effect op haarherstel en op de hoofdhuid. Je haar zal weer zacht, glanzend en sterk worden. Je brengt het na het douchen aan in je haar, waardoor je haar tevens direct makkelijk in model te brengen is.

Plaats een reactie