Helpt acupunctuur bij de menopauze?

De Overgang, voor veel vrouwen een vervelende periode met allerlei overgangsklachten. Als je in de overgang bent, wil je natuurlijk graag zo min mogelijk ervaren van die klachten. Er zijn allerlei medicijnen, tips en hulpmiddelen te verkrijgen voor het verminderen van overgangsklachten. Vandaag wil ik het met je hebben over acupunctuur tijdens de menopauze. Helpt het echt?

Wat is acupunctuur?

Bij de genezing en behandeling van allerlei soorten klachten zijn er ook verschillende behandelmogelijkheden. Sommige mensen laten zich behandelen met medicijnen van de dokter en andere mensen kiezen juist voor een alternatieve geneeswijze. Acupunctuur is een van die alternatieve geneesmethodes. Hoewel niet iedereen gelooft in de werking van acupunctuur, neemt deze vorm van genezen in populariteit toe.

Als je geen medicijnen wilt tegen overgangsklachten, is het wellicht de moeite waard om eens naar acupunctuur te kijken. Op basis van een onderzoek bij 53 vrouwen in de menopauze, is gebleken dat acupunctuur ervoor heeft gezorgd dat ze minder last hadden van overgangsklachten zoals opvliegers en nacht zweten.

Natuurlijk zijn er naast medicijnen en alternatieve geneeswijzes ook nog andere tips die de klachten tijdens de overgang en menopauze kunnen verminderen. Hier komen we later op terug.

Waarom helpt acupunctuur tegen klachten?

Een probleem dat bij veel vormen van alternatieve geneeswijze voorkomt is dat er vaak niet bewezen kan worden dat de methodes daadwerkelijk werken. Zo kan er ook bij Acupunctuur niet met zekerheid of wetenschappelijk worden aangetoond dat acupunctuur een geneeswijze is voor overgangsklachten.

Als je kiest voor alternatieve mogelijkheden voor genezen, is het altijd maar de vraag of de behandeling invloed zal hebben of niet. Maar als je heel veel last hebt van klachten tijdens de overgang, is het natuurlijk zeker de moeite waard om te proberen.

Onderzoekers denken dat acupunctuur helpt omdat acupunctuur de aanmaak van endorfine zou stimuleren. Dit zorgt er dan voor dat de lichaamstemperatuur beter in balans blijft. Maar ook hiervoor zijn geen wetenschappelijke uitslagen bekend.

Of acupunctuur dus echt helpt tegen de klachten is de vraag. Wel hebben veel vrouwen acupunctuur al geprobeerd en zijn er veel positieve ervaringen te vinden over deze methode.

Tips tegen overgangsklachten

Acupunctuur is geen bewezen methode om van de klachten af te komen tijdens de overgang en menopauze. Zo zijn er ook een tal van tips die overgangsklachten kunnen verminderen. In de meeste gevallen zijn die tips ook niet wetenschappelijk bewezen, maar werken ze wel voor veel vrouwen. Daarom help ik je graag voor uit om direct wat aan je overgangsklachten te kunnen doen met de onderstaande tips.

duizeligheid tijdens de menopauze1. Opvliegers verminderen

Een van de meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers. Bijna alle vrouwen in de overgang hebben wel eens last van opvliegers. Daarom staat het verminderen van opvliegers in ons lijstje op nummer 1. Tijdens de overgang en ook nog aan het begin van de menopauze, is je hormoonbalans vaak niet regelmatig. Door de grote schommelingen in je hormoonbalans ontstaan vaak opvliegers. Deze opvliegers gaan soms snel weer voorbij. Soms kunnen opvliegers ook even aanhouden.

Om opvliegers te verminderen is het een goed idee om kleding in lagen te dragen. Als je het dan ineens heel warm krijgt kun je een kledingstuk uittrekken. Ook is het een goed idee om de temperatuur in de slaapkamer wat te verlagen. Hierdoor krijg je het minder snel te warm. Het kan ook helpen om wat kouds te drinken als je een opvlieger hebt of een koude doek in je nek te leggen.

2. Gewichtstoename

Naast opvliegers komt ook de klacht gewichtstoename vaak voor bij vrouwen in de overgang. De kans is heel groot dat je er tijdens de overgang een paar kilo bijkrijgt. Ook dit heeft alles te maken met de verandering in het hormoonbalans. Eigenlijk is de beste methode om gewichtstoename te beperken tijdens de overgang door vooral zoveel mogelijk gezonde voeding te eten en regelmatig te sporten.

Natuurlijk is gezonde voeding en regelmatig bewegen altijd belangrijk, maar tijdens de overgang is dat nog veel meer van belang. Het zorgt er namelijk voor dat je hormoonbalans meer op orde blijft. Dit zorgt er ook direct voor dat je van veel andere overgangsklachten een stuk minder last zal hebben.

3. Vermoeidheid

Ook vermoeidheid speelt vaak een grote rol tijdens de menopauze. Niet alleen vraagt je lichaam veel meer energie tijdens de overgang, de kans is ook nog aanwezig dat je last krijgt van de overgangsklachten zoals; niet kunnen doorslapen of niet in slaap kunnen vallen. De kans bestaat dat je tijdens de overgang een stuk minder goed slaapt dan wanneer je niet in de overgang bent. Wat je hier het beste aan kunt doen is vooral een uur van te voren al niet meer op schermen kijken en alvast tot rust komen. Een goede manier om snel tot rust te komen is door een boek te lezen.

Als je moeilijk in slaap komt of niet goed kunt doorslapen is het ook een goed idee om juist overdag wat actiever te zijn. Probeer elke dag een half uur tot een uur intensief te sporten. Ook kan een lange avondwandeling je helpen om beter te slapen in de nacht.

Overwin je overgang

Overwin je overgangHierboven heb je al wat tips kunnen lezen een aantal van de meest voorkomende overgangsklachten. Natuurlijk zijn er nog veel meer overgangsklachten waar jij last van kan krijgen. Om je een oplossing te bieden voor alle overgangsklachten die er zijn wil ik je graag kennis laten maken met het boek overwin je overgang. Dit boek is geschreven door Ria Kamelle. Zij heeft namelijk voor alle overgangsklachten die er zijn meerdere oplossingen gevonden en deze verwerkt in haar boek.

Met het boek overwin je overgang wordt de overgang een stuk minder lastig. Ook leer je in dit boek precies wat de overgang is en waarom bepaalde dingen gebeuren tijdens de overgang. Daarom is dit boek ook uiterst geschikt om te laten lezen aan je partner. Zo begrijpt je partner ook precies wat er gebeurt met je lichaam. Benieuwd naar het boek? Neem dan eens een kijkje op de pagina van Overwin je overgang. Hier lees je alle belangrijke informatie over het boek. Klik hier.

 

 

 

Plaats een reactie