Heb jij ook zo’n last van zware hoofdpijn?

Zware hoofdpijn en migraine zijn helaas veel voorkomende overgangsklachten. Wanneer je door de hoofdpijn licht en geluid niet meer goed kunt verdragen. Ook ben je vaak misselijk of kan je niet meer goed bewegen, kan het je dagelijks leven ernstig beperken.

Zware hoofdpijn en migraineaanvallen worden vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen. Dat is ook de reden waarom hoofdpijn rond de menstruatie vaak zoveel heftiger is, dan hoofdpijn op andere momenten van de maand.

Vrouwen hebben drie keer zo vaak last van hevige migraine dan mannen. Aangezien vrouwen vaker te maken hebben met hormonale schommelingen.

 

Hoofdpijn en de overgang

 

Tijdens de overgang heeft je lichaam veel te maken met hormonale schommelingen. Vooral aan het begin van de overgang klagen veel vrouwen over ernstige hoofdpijn. Dit is niet vreemd als je bedenkt dat dit de periode is waarin je lichaam het vaakst te maken krijgt met veranderingen in de hormoonspiegel.

Het begin van de overgang wordt gekenmerkt door een afnemend aantal eicellen in de eileiders van een vrouw. Rijpende eicellen, follikels, produceren het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Wanneer het aantal eicellen afneemt, neemt ook de productie van oestrogeen af. Je lichaam moet zich dan aanpassen aan deze nieuwe hormoonbalans.

Uiteindelijk zal de productie van oestrogeen overgenomen worden door andere organen. Tot het zover is en de hormoonspiegels in je lichaam weer in balans zijn, kun je overgangsklachten, zoals zware hoofdpijn, ervaren.

Naast hormonale schommelingen, kunnen ook stress, slaaptekort en een onregelmatig ritme leiden tot hoofdpijn en migraineaanvallen. Dit zijn helaas ook zaken waar veel vrouwen in de overgang mee te maken krijgen.

Het is belangrijk om zowel je lichaam als je geest af en toe rust te gunnen wanneer je in de overgang zit. Veel vrouwen zijn echter full time aan het werk, zorgen voor kinderen en/of ouders en hebben daarnaast een druk sociaal leven.

 

Leven met zware hoofdpijn

 

Net als je menstruaties aan het begin van de overgang, worden je hoofdpijnen echter ook steeds onregelmatiger, wat het voorspellen ervan lastig maakt. Wanneer je voor de overgang al hoofdpijnklachten had, is de kans groot dat deze zullen verergeren.

Het is belangrijk dat je dit probleem niet gewoon probeert te negeren. Zware hoofdpijn heeft natuurlijk impact op je humeur en dit heeft een negatieve invloed op je omgeving. Ook kan het zijn dat je je noodgedwongen vaker ziek moet melden omdat de hoofdpijn je te ernstig belet.

Spreek hierover met je leidinggevende, bedrijfsarts of collega’s, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. Dit voorkomt dat je in een negatieve spiraal raakt. Het zou mooi zijn als je wat vaker vrij kunt nemen of wat momenten ‘rust’ in kunt plannen in je agenda.

Yoga of mediatieoefeningen helpen ook om stress en daarmee hoofdpijn te voorkomen. Pijnstillers kunnen de pijn op het moment zelf wegnemen, maar let erop dat je er niet teveel slikt om gewenning te voorkomen.

Bij zware hoofdpijn door de overgang kan het ook helpen om de anticonceptiepil door te blijven slikken. Hiermee onderdruk je de hormooncyclus en voorkom je ernstige hormoonschommelingen.  Bespreek vooral ook je klachten met jouw huisarts.

Plaats een reactie