Gewrichtspijn in de overgang – De overgang gaat veelal samen met lichamelijke ongemakken. Dit zijn de welbekende overgangsklachten. Klachten als opvliegers, hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn alom bekend.
Daarnaast is ook gewrichtspijn in de overgang geen onbekend verschijnsel. Er zijn steeds meer vrouwen die hier dagelijks veel last van hebben. Dat jij bij dit artikel terecht bent gekomen, betekent wellicht dat jij dezelfde klachten ervaart.
Heb jij vraagteksten bij gewrichtspijn in de overgang? Of zoek jij simpelweg naar verlichting voor jouw klachten? Dan zit je hier goed.
Wij vertellen wat de overgang en gewrichtspijn met elkaar te maken hebben. Ook krijg je enkele tips die daarbij helpen. Lees vooral verder voor meer informatie!
Hoe ontstaat gewrichtspijn in de overgang?
Eenmaal in de overgang, kun je last krijgen van gewrichtsklachten. Dit kan pijn of stijfheid zijn. Deze gewrichtsklachten kunnen vervolgens overslaan naar spierpijn. Dit kan ontzettend lastig zijn, vooral als dit op dagelijkse basis is.
Hoe het precies ontstaat en wat het lichaam precies ondergaat, dat is vrij moeilijk te zeggen. Tenslotte is ieder lichaam anders en reageert het verschillend. Wel zou oestrogeen hier een rol in spelen. Zodra de overgang wordt ingezet, wordt de productie van oestrogeen aanzienlijk minder. Oestrogeen is normaal gesproken verantwoordelijk voor eisprongen en de regeling van jouw menstruatiecyclus.
Deze daling zorgt vervolgens voor sterke hormoonschommelingen. Jouw lichaam probeert deze schommelingen zo goed mogelijk op te vangen, waarna overgangsklachten ontstaan – waaronder dus gewrichtspijn.
Dalend oestrogeen zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten minder soepel aanvoelen, en dus pijnlijk worden.
Wat zijn de kenmerken van gewrichtspijn in de overgang?
Als je in de overgang zit en je hebt gewrichtspijn, dan kun je de volgende kenmerken sterk ervaren:
- Je ervaart pijn tijdens bewegen;
- Gewrichten voelen warm of branderig aan;
- De kleinste bewegingen voel je;
- Sporten is pijnlijker dan daarvoor;
- Je voelt je vermoeid;
- Je slaapt slechter;
Is een behandeling voor gewrichtspijn in de overgang mogelijk?
In eerste instantie zijn er niet veel behandelingen of medicatie voor overgangsklachten. Zo is ook de behandeling voor gewrichtspijn vaak een hele zoektocht.
In overleg met de huisarts kun je kiezen voor hormoontherapie. Deze therapie is echter vooral van toepassing op hevige opvliegers. Hoe zit het dan met gewrichtspijn? Er zou toch iets moeten zijn wat werkt?
Er bestaan uiteraard (lichte) pijnstillers en zalfjes die de klachten wat verzachten. Deze kunnen jouw dagelijkse bezigheden en activiteiten dragelijker maken. Naast medische supplementen, zijn natuurlijke behandelingen eveneens effectief. Deze kun je aanschaffen bij de drogist of bij de natuurwinkel.
Ook kan een eventuele behandeling van een fysiotherapeut effectief werken. Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in dit soort klachten. De pijn wordt bij de kern aangepakt, waarna je minder klachten ervaart. Ook kan een fysiotherapeut effectieve oefeningen meegeven. Hierdoor houd je je gewrichten los en soepel, wat ook qua pijnbeleving scheelt.
Het is vooral belangrijk om te zoeken naar een behandeling of remedie die past bij jou en waar jij profijt van hebt. Je kunt hiervoor altijd bij een huisarts of specialist terecht voor advies, mocht je toch nog je twijfels hebben.
Tips voor gewrichtspijn in de overgang
Wil jij leren omgaan met de pijn? Of wil jij deze simpelweg zelf aanpakken? Dat komt goed uit. Hiervoor hebben we de beste tips samengesteld. Misschien kun jij hier iets mee. Lees hieronder verder:
- Blijf bewegen. Pijn maakt dat je liever niet beweegt. Dit verergert de klachten, toch? Het tegendeel is echter waar. Door te bewegen houd je je gewrichten soepel, waarna pijnklachten dragelijker of zelfs minder worden. Wandel dagelijks een rondje of pak wat vaker de fiets. Het is erg simpel.
- Zoek warmtebronnen. Warmtebronnen zorgen ervoor dat jouw spieren en gewrichten ontspannen, waarna de pijn aanzienlijk afneemt. Het is dus niet verkeerd om hier gebruik van te maken. Dit kan in de vorm van een sauna, zwembad of een warme douche.
- Koelen. Ervaar je een branderig of warm gevoel? Als je het prettig vindt, dan kun je koelelementen inzetten om dat gevoel te verminderen. Bijvoorbeeld in de vorm van een koude doek of koud water.
- Trek aan de bel. Worden de klachten erger? Of lijkt niets te werken? Twijfel nooit om aan de bel te trekken bij een huisarts. Samen komen jullie vast tot een passende oplossing.
Wat zijn de overgangsklachten?
Gewrichtspijn in de overgang is – vanzelfsprekend – niet de enige overgangsklacht. Er zijn genoeg vrouwen wiens gewrichten niet pijnlijk zijn, maar wel andere klachten ervaren. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
- Stemmingswisselingen;
- Hoofdpijn;
- Verlaagd libido;
- Droge huid;
- Vermoeid;
- Droogheid rondom de vagina;
- Somberheid;
- Misselijkheid;
- Gewichtstoename;
Overgangsklachten zijn niet bij iedereen hetzelfde. Zowel de klacht zelf als de mate ervan kan per persoon enorm verschillen. Ervaar jij geen klachten of heb jij hier weinig last van? Dan is dat geen vreemd verschijnsel. Er zijn zelfs vrouwen die de gehele overgang nergens last van hebben.
Conclusie – Meer weten over de overgang?
Gewrichtspijn in de overgang is een veel voorkomend verschijnsel. Veel vrouwen geven aan hier last van te hebben. Heb jij hier last van? Dan levert dat – wellicht – vraagtekens op. Tenslotte is het geen bekende overgangsklacht, zoals hoofdpijn en opvliegers.
In dit artikel hebben we de oorzaak van gewrichtsklachten onder de loep genomen. Deze is echter nooit volledig vast te stellen. Wel is duidelijk geworden dat deze klachten in verbinding staan met een dalende productie van oestrogeen.
Deze klachten zijn niet onbehandelbaar. Zo kan een fysiotherapeut veel betekenen in dit geval. Bovendien hebben we enkele tips met je gedeeld, die de pijn wellicht verzachten of zelfs verminderen. Kijk hier vooral nog eens naar.
Vond jij dit artikel interessant? Of wil jij simpelweg meer weten over de overgang? Speciaal voor jou is het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle gelanceerd – hét E-book voor vrouwen die in de overgang zitten. Grote kans dat je je met Ria kunt identificeren.
Ria zelf heeft er veel moeite gehad met haar klachten. Haar zoektocht naar verlichting heeft ze vastgelegd in Overwin Je Overgang. Het boek staat vol met tips, informatie en ervaringsverhalen. Wij kunnen het boek ten zeerste aanraden. Het is alleen een kwestie van downloaden. Dus: waar wacht je nog op?