Een van de verschillen tussen het mannelijke- en het vrouwelijke geslacht is terug te vinden in de hormoonhuishouding. Sommige hormonen komen bij zowel mannen als bij vrouwen voor, maar er bestaan ook hormonen die geslachtsgebonden zijn. Daarnaast is ook de werking van de hormonen in beide lichamen niet gelijk aan elkaar. Dat blijkt maar al te goed tijdens de overgang; een vrouw heeft hier, over het algemeen, veel meer last van dan een man.
Tijdens deze natuurlijke fase krijgt een vrouw te kampen met veranderingen in de hormoonhuishouding. Doordat bepaalde hormonen niet meer of in mindere mate aangemaakt worden, krijgt het lichaam te kampen met flinke veranderingen. Deze veranderingen kunnen niet direct opgevangen worden, waardoor een vrouw tijdens de overgang met de nodige klachten te maken kan krijgen. In hoeverre je van klachten last gaat krijgen, is afhankelijk van verschillende factoren. Sommige vrouwen gaan fluitend door de overgang, terwijl andere vrouwen behoorlijk last van de overgang hebben. Ook het soort klacht verschilt van vrouw tot vrouw.
Eén van de overgangsklachten waar je wel eens iets over leest, zijn de zogeheten hartkloppingen. In dit artikel kan je lezen hoe hartkloppingen tijdens de overgang ontstaan, wat je hier tegen kunt doen en of het eventueel ook mogelijk is om deze klacht te voorkomen.
Wat zijn hartkloppingen precies?
Allereerst kijken we graag naar wat hartkloppingen nou exact zijn. Als je last van hartkloppingen hebt, voel je jouw eigen haart in je borstkas en/of keel kloppen. Je merkt daarbij dat je hart onwijs hevig bonst en dat je van een onregelmatige hartslag last hebt. In sommige gevallen kan je hart ook onwijs snel kloppen; geen van beide gevallen is per definitie gevaarlijk. Dat is alléén het geval als je ondertussen een druk in/op de borst voelt, benauwd bent, misselijkheid bent, overmatig transpireert en/of bleek ziet. Heb je last van één of meerdere van deze symptomen in combinatie met de hartkloppingen? Dan is het zaak om direct bij de huisarts aan te kloppen.
Vrouwen in de overgang kunnen ook last van hartkloppingen krijgen. Over het algemeen gaan die hartkloppingen dan niet gepaard met één of meerdere van bovenstaande symptomen. Mocht dat onverhoopt wel het geval zijn, is het dus zaak om direct de huisarts te bellen. Deze hartkloppingen kunnen namelijk op erge(re) gezondheidsproblemen wijzen.
Hoe ontstaan hartkloppingen tijdens de overgang?
Hoe kan het nou dat je tijdens de overgang last van hartkloppingen hebt? Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen; dit hormoon speelt tijdens de gehele overgang een bepalende rol.
Eén van de functies van oestrogeen is om de kransslagader te bedienen. Op het moment dat het niveau van het oestrogeen hormoon hoger wordt, dan wordt de kransslagader wijder. Het tegenovergestelde gebeurt bij een laag niveau van oestrogeen; in dat geval trekt de kransslagader samen. Op het moment dat je last van schommelingen in het oestrogeen niveau hebt, is dit dus van invloed op de kransslagader. Deze ader is uiteindelijk bepalend voor onder meer de bloeddruk en het hartritme. Een oestrogeen niveau dat flink aan het veranderen is, heeft dus een behoorlijke invloed op het hart.
Dat wordt verder versterkt door de invloed van oestrogeen op het autonome zenuwstelsel. Dit stelstel is verantwoordelijk voor een flinke hoeveelheid, meestal, onbewust plaatsvindende functies in het lichaam en geest. Dit systeem is zodoende bepalend voor de hartslag. Op het moment dat het oestrogeen niveau flink aan het veranderen is, heeft dat dus ook invloed op het autonome zenuwstelsel. Deze invloed kan vervolgens voor een verandering in de regelmatigheid van de hartslag zorgen.
Al met al ontstaan de hartkloppingen dus doordat het niveau oestrogeen in het lichaam aan het veranderen is.
Wat kan je doen tegen hartkloppingen tijdens de overgang?
Als je last van hartkloppingen hebt, brengt dat niet direct gevaarlijke situaties met zich mee. Dat is alleen het geval als je ondertussen ook last van andere symptomen hebt, zoals een druk in de borst en overmatige transpiratie. Zolang je geen last van dergelijke symptomen hebt, is het niet noodzakelijk om naar de huisarts te gaan.
Je bent gelukkig zelf ook in staat om iets aan deze hartkloppingen te doen. Met onder meer de onderstaande tips kan je de hartkloppingen (tijdelijk) wegnemen:
- Drink koud water; door het drinken van koud water is het mogelijk om je borst onder druk te zetten. Door de borst onder druk te zetten, kan het hart mogelijk weer het normale ritme aan gaan nemen. Het drinken van koud water helpt daarnaast ook tegen mogelijke uitdroging.
- Neem een koude douche; deze tip ligt in het verlengde van bovenstaande tip. Door de koude douche krijgt je lichaam een shockeffect, waardoor je hart weer in een normaal ritme gaat kloppen.
- Haal diep adem; het kan daarnaast ook helpen om te gaan zitten en rustig/diep adem te halen. Op deze manier kan je weer zelf de controle over je hartslag krijgen. Op deze manier is het mogelijk om je hartkloppingen te verminderen, maar dit vereist soms wel enige oefening. Je moet namelijk ervoor zorgen dat je buik bol gaat worden en dat je vervolgens weer uit je mond uitademt.
- Probeer te hoesten; door te hoesten kan je druk in je borst opbouwen. Dat helpt vervolgens weer om de hartslag onder controle te krijgen.
Met bovenstaande tips kan je de hartkloppingen tijdens de overgang zoveel mogelijk verminderen. Een bezoek aan de huisarts is dus niet per definitie nodig. Heb je tijdens de hartkloppingen last van andere symptomen? Dan is het wel zaak om naar de huisarts te gaan.
Is het mogelijk om hartkloppingen te voorkomen?
Nee, het is niet mogelijk om de hartkloppingen volledig te voorkomen.
Wat je wél kunt doen, is de tips van het ‘Slank door de overgang’ e-book volgen. In dit e-book wordt onder meer besproken hoe je de klachten tijdens de overgang kunt beperken.
Dat kan je meer doen door een gezond voedingspatroon er op na te houden; daarover lees je veel meer in dit interessante e-book. Absoluut een aanrader voor alle vrouwen in de overgang!