Hoelang duurt haaruitval tijdens de overgang?

De overgang is een fase tijdens de levenscyclus van de vrouw, waarop haar lichaam langzaam transformeert. Je hoort wel eens zeggen dat ze in de menopauze is terecht gekomen. Het lichaam past zich op een bepaald moment aan, waardoor de vrouw niet meer zwanger kan worden.

Tijdens deze overgang kunnen er heel wat kwaaltjes ontstaan. Je kunt last hebben van zweten tijdens je slaap, opvliegers en hoofdpijn, maar ook haaruitval is een veelvoorkomend neveneffect van de menopauze.

Vraag je je af hoe het komt dat er haaruitval kan optreden tijdens deze overgang, of wil je weten hoelang de haaruitval ongeveer zal duren? Dan ben je hier op de juiste pagina terecht gekomen.

Haaruitval tijdens de overgang: een duidelijke verklaring

Veel vrouwen zijn echter niet op de hoogte dat haaruitval kan optreden tijdens deze fase van hun leven. Ze maken zich al snel zorgen wanneer hun haar dunner wordt of sneller uitvalt. Toch is het een heel normaal fenomeen dat te maken heeft met, hoe kan het ook anders, hormonen.

Voor de overgang, wanneer een vrouw nog vruchtbaar is, maakt haar lichaam veel oestrogeen aan. Oestrogeen wordt ook wel het belangrijkste vrouwelijke hormoon genoemd. Zodra een vrouw in de menopauze komt, begint het lichaam automatisch minder oestrogeen aan te maken.

Naast het feit dat oestrogeen in de eerste levensfases gebruikt wordt om de vrouwelijke geslachtskenmerken te ontwikkelen, gebruikt het lichaam oestrogeen ook als bescherming voor de huid en het haar.

Aangezien vrouwen in hun menopauze veel minder oestrogeen gaan aanmaken, is het ook logischer dat de “kwaliteit” van het haar achteruitgaat. Haren komen sneller los, worden veel makkelijker droog en ze vallen heel vaak uit. Naast oestrogeen, speelt ook testosteron een belangrijke rol.

De verandering in de productie van testosteron kan ervoor zorgen dat er meer lichaamsbeharing opduikt. Testosteron wordt soms ook het mannelijke hormoon genoemd, bij mannen is het door dat hormoon dat lichaamsbeharing voorkomt over het hele lichaam.

Naast deze hormonale factoren, zijn er ook nog enkele externe factoren die een invloed kunnen hebben.

Een van de belangrijkste veranderingen die optreden tijdens de overgang, is een wijziging in de voedingsbehoeftes van de vrouw. Door zich niet bewust te zijn van deze veranderingen, is het mogelijk dat er langzamer wijze een tekort ontstaat aan bepaalde vitaminen die onmisbaar zijn voor een gezonde haardos.

Wat te doen bij haaruitval tijdens de overgang?

 

Hoelang zal deze uitval duren?

Het is heel moeilijk in te schatten hoe lang deze haaruitval zich zal voordoen. Dit om de eenvoudige reden dat niet alle vrouwen even lang in de overgang zullen zitten. Bij de ene vrouw duurt de overgang minder dan één jaar, maar bij anderen kan het zelfs drie of vijf jaar duren.

In principe kan er ook tijdens deze hele periode haaruitval blijven optreden. De meeste vrouwen moeten echter rekenen op een periode van één à twee jaar.

Meestal is het zo dat het haar eerst en vooral droog wordt. Men zegt wel eens dat er geen leven meer in de topjes zit op dat moment. Ook is het zo dat het haar heel vaak splits zal beginnen te vertonen, waardoor het steeds dunner wordt.

De volgende stap is het uitvallen van haar. Uiteraard valt niet plots al je haar uit, maar je zult vaker zien dat er meerdere haren tegelijk wegspoelen tijdens het douchen, of dat er verschillende haren in de borstel blijven hangen. Na verloop van tijd kunnen er op die manier kale plekken ontstaan. Deze plekken komen meestal voor op het kroontje van het hoofd, bovenaan en op het achterhoofd.

Wat kan je zelf doen tegen de haaruitval tijdens de overgang?

Uiteraard kan je je lichaam niet dwingen om meer oestrogeen aan te maken, dat is dus geen optie. Toch zijn er enkele zaken die je kan doen om haaruitval zo veel mogelijk tegen te gaan.

Ga ermee akkoord

In de eerste plaats zal het belangrijk zijn om te leren aanvaarden dat je haar uitvalt. Je zou kunnen denken dat dit niets verandert aan de haaruitval op zich, maar dat klopt niet altijd. Het is namelijk zo dat hevige stress ook haaruitval kan veroorzaken. Door de hormonen die op dat moment uit evenwicht raken, is het mogelijk dat je alleen maar sneller haar verliest.

Bovendien is het belangrijk om te voorkomen dat je er depressief van wordt. Nee, er is geen enkele vrouw die het leuk vindt om haar prachtige haardos te verliezen, maar het is zeker niet het einde van de wereld.

Aanvaarden dat je lichaam verandert is enorm belangrijk tijdens de overgang. Indien je dat nodig acht, zou je ook altijd een gesprek kunnen inplannen met een psycholoog. Die zou je kunnen begeleiden tijdens dit proces, waardoor je je veel gelukkiger zal voelen.

Meer bewegen, anders eten

Wat ook vaak voorkomt tijdens de menopauze, is een toename van het gewicht, aangezien het lichaam makkelijker vet opstapelt. Ook hierbij spelen de hormonale veranderingen een belangrijke rol. Je lichaam heeft plots meer nood aan bepaalde voedingsstoffen en minder nood aan andere voedingsstoffen.

Het belangrijkste wat je kan doen, is een gezonde levensstijl blijven aanhouden. Je hoeft niet noodzakelijk veel meer te gaan sporten, maar probeer dagelijks wat meer te bewegen door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift.

Naast beweging, is uiteraard ook voeding van belang. Specifiek voor je haar, kan het nuttig zijn om maaltijden te consumeren die rijk zijn aan proteïnen. Deze hebben een versterkende werking voor het haar. Ook zink kan een belangrijke rol spelen.

Door voldoende zink op te nemen, is je lichaam in staat om de huid en het haar te beschermen. Zink vind je terug in verschillende soorten vlees en in schelpdieren of producten met granen. Naast deze zaken, blijft ook een algemene gezonde voedingsgewoonte van belang om jouw lichaamsgewicht op peil te houden. Probeer dagelijks een mooie portie groenten en fruit te eten.

Tot slot

Overwin je overgangHet lijkt me duidelijk dat de overgang geen fijne periode is, maar iedere vrouw moet erdoor. Hoelang de overgang en dus de haaruitval zal duren, is niet altijd duidelijk. Het verschilt van vrouw tot vrouw.

Het is belangrijk om eerst en vooral te leren aanvaarden dat je lichaam verandert.

Daarnaast kan je er best voor zorgen dat je de juiste voedingsstoffen zeker inneemt. Indien je meer wil te weten komen over alles wat met de overgang te maken heeft, dan raad ik je zeker aan om het boek Overwin je overgang van Ria Kamelle te lezen.

Plaats een reactie