Tijdens de overgang is het hebben van haarproblemen een bekende klacht. Veel vrouwen klagen over droog en dun haar. Het glanst minder, het breekt sneller en bij sommige vrouwen valt het tot overmaat van ramp zelfs uit.
Hoe is dit mogelijk?
Hier zal ik ingaan op de oorzaak van haarproblemen tijdens de overgang en zal ik een aantal tips en trucs geven om je haar gezond te houden en haaruitval te verminderen!
Haarproblemen
Al het haar op je lichaam kan veranderen onder invloed van de veranderende hormonen in je lichaam. Het hoofdhaar wordt vaak droger en gaat minder glanzen. Het overige lichaamshaar kan van textuur veranderen.
Bij sommige vrouwen wordt dit ook minder, terwijl bij andere vrouwen het lichaamshaar juist dikker en taaier wordt. Dit laatste verschijnsel wordt hirutisme genoemd.
Daarnaast krijgen sommige vrouwen dus last van overmatig haaruitval. Dit kan zulke ernstige vormen aannemen dat een bezoek aan een arts de enige uitkomst is.
Gelukkig zijn de problemen bij de meeste vrouwen minder ernstig en is het op een simpeler manier te voorkomen dan wel te genezen.
Hormonen en veranderingen
Tijdens de overgang maken vrouwen steeds minder van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen aan. Oestrogeen heeft verschillende functies binnen het lichaam en veranderingen in de hormoonspiegel hebben vaak een direct merkbaar effect.
Een van de dingen waar oestrogeen voor zorgt is de conditie van de huid en het haar. Tijdens je overgang raakt het aantal eicellen, de producenten van oestrogeen, op.
Je zult hierdoor een relatief lage concentratie oestrogeen in je lichaam hebben en een relatief hoge concentratie androgenen, mannelijke geslachtshormonen. Deze verandering in de hormoonhuishouding leiden dus uiteindelijk tot droger en dunner haar.
De overgang en haaruitval
Meestal gaat de overgang naar dunner en brosser haar heel geleidelijk. Sommige vrouwen krijgen echter plotseling veel last van overtollig haaruitval. Dit heeft niks te maken met haartype or haardracht.
Het is een fabeltje dat mensen met lang haar sneller last krijgen van haaruitval. Het is wel zo dat het bij mensen met lang haar eerder opvalt. Wat daarentegen wel invloed heeft op haaruitval zijn stress en roken.
Stress heeft invloed op het groeipatroon van het haar. Bij teveel stress zal je haar minder snel terug groeien. Roken verslechterd de doorbloeding van de hoofdhuid, wat ook haaruitval in de hand werkt. Dit kan er zelf toe leiden dat je wenkbrauwhaar uitvalt.
Tips en trucs
Naast stress vermijden en stoppen met roken is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk om je haar en hoofdhuid gezond te houden. Het broos worden van het haar kun je vertragen door je lichaam te voorzien van voldoende keratine, het materiaal waaruit haar bestaat.
Keratine wordt opgebouwd uit het eiwit cysteïne, wat weer grotendeels uit zwavel bestaat. Zwavelhoudende groenten, zoals paksoi, asperges en broccoli, helpen dus de brosheid tegen te gaan.
Fruit, noten, eiwitten, bladgroenten en de vitamines B6, B8 en B12 zijn bovendien goed voor de haargroei. Vitamines A en C versterken de kwaliteit van je haar. Naast gezond eten, kunnen regelmatige hoofdhuidmassages ook helpen om de doorbloeding te stimuleren en haaruitval tegen te gaan.
Verder kun je haaruitval tegengaan door, wanneer je al bros haar hebt, over te gaan op een zachte borstel en je haar niet meer te stylen, krullen of föhnen.