Gewrichtspijn tijdens de menopauze

Gewrichtspijn tijdens de menopauze

Als vrouwen in de overgang komen, kan er gewrichtspijn tijdens de menopauze optreden. Dit kan erg vervelend zijn, het kan zelfs samengaan met spierpijn. Je zou gewrichtspijn kunnen zien als een van de meest gehoorde klachten in de overgang.

Het kan zijn dat je tijdens de overgang af en toe last hebt van stijve gewrichten. Je hoeft je daar dan ook geen zorgen over te maken. Een gewricht zou je kunnen zien als iets ingewikkelds wat erg kwetsbaar is. De uiteinden van de botten zijn verpakt in een soort hoesje en dat is gevuld met een vloeistof. Er is aan de binnenkant van het hoesje bekleding aanwezig en deze maakt vloeistof aan.

Daaromheen is een netwerk van banden aanwezig en die noemen we ook wel ligamenten. Deze zorgen dat je gewrichten goed kunnen bewegen. Maar tijdens de overgang is het hormoon oestrogeen aan het schommelen. Na je menopauze neemt het verder af en dan kun je na een tijdje last krijgen van gewrichtspijn. Je lichaam is echt aan het veranderen en dan komt er ook een verandering in het evenwicht van de opbouw en de afbraak van je kraakbeen.

Na de menopauze is de laag kraakbeen dunner en dat blijft zo. Ook de smering is een stuk minder en dan kan gewrichtspijn optreden. Je kunt last hebben van pijn, ook bij het bewegen kun je last hebben van gewrichtspijn.

 

Klachten bij gewrichtspijn

 

Wanneer je last hebt van gewrichtspijn tijdens de overgang, hebben de meeste vrouwen last van gewrichtspijn in de handen en vingers, de polsen, de knieën, heupen, de schouders en de bovenbenen.

Je kunt er in het begin niet zoveel aan doen, het overkomt je namelijk gewoon en dit is een fase waar je doorheen moet. Het hoort bij het ouder worden en bij vrouwen treedt dit op tijdens de overgang. Je lichaam krijgt ook in deze fase veel te verduren.

Je kunt met gewrichtspijn te maken krijgen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook vrouwen die te maken krijgen met angst, onzekerheid en een depressie en zij hebben misschien wel geen gewrichtspijn. Kortom: elke vrouw krijgt andere klachten tijdens de overgang, de ene vrouw ook weer meer dan de andere.

 

Kenmerken overgang, altijd gewrichtspijn?

 

Zoals al is aangegeven, krijgen niet alle vrouwen  te maken met gewrichtspijn tijdens de menopauze . Je kunt ook last krijgen van opvliegers en/of andere symptomen. Dit kan allemaal erg vervelend zijn, maar er kan niet altijd wat aan gedaan worden.

Geef het de tijd, zorg dat je lichaam tot rust kan komen en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn om hier een balans in te vinden. Het kan namelijk zijn dat als je genoeg blijft bewegen dat je dan minder klachten hebt. Voldoende bewegen in altijd aan te raden ook als je geen last hebt van gewrichtspijn.

Plaats een reactie