Op een bepaalde leeftijd steekt bij heel erg veel vrouwen de overgang de kop op. Tijdens de overgang kunnen erg veel klachten ontstaan die als vervelend of onprettig worden ervaren.
Het is een heel erg groot vraagteken op welke leeftijd de overgang in gang gezet word. Hoewel dit een groot vraagteken is, bestaat er wel een gemiddelde leeftijd voor. Maar, wat is de gemiddelde leeftijd van de overgang eigenlijk? Daar gaan we achter komen.
In dit artikel ga ik je het antwoord geven op de vraag wat de gemiddelde leeftijd van de overgang is. Alles wat jij moet weten over de overgang lees je in dit artikel.
Wat is de gemiddelde leeftijd van de overgang?
Laten we direct gaan starten met het beantwoorden van de vraag wat de gemiddelde leeftijd van de overgang is. Tenslotte ben je niet voor niks bij dit artikel terecht gekomen. Daarom dat we hiermee gaan beginnen.
Vooraf wil ik je meegeven dat iedere vrouw anders is en dat de leeftijd kan verschillen. Kijken we naar het algemene plaatje, dan is de gemiddelde leeftijd van de overgang rond de 51 jaar. Dit komt dus niet zo precies.
Wat is de overgang?
Wat er allemaal bij de overgang komt kijken, dat zul je als vrouw vast wel weten. Maar, weet je ook welke lichamelijke processen plaatsvinden tijdens de overgang? Mocht je dat nog niet weten, dan ga ik je dat nu uitleggen.
Normaliter krijg je als vrouw maandelijks een eisprong. Word het eitje niet bevrucht, dan word je ongesteld. Kom je in de overgang, dan word dit anders. Het geslachtshormoon oestrogeen dat normaliter zorgt voor een eisprong, is tijdens de overgang flink aan het dalen. Je krijgt dus geen eisprong meer en je menstruatie zal volledig wegblijven. In principe word je onvruchtbaar.
Is je menstruatie langer dan een jaar helemaal uitgebleven? Dan kan je officieel zeggen dat je in de overgang zit. Wanneer je in de overgang komt? Dat is vooraf dus niet te voorspellen.
Wat zijn de klachten van de overgang?
De klachten die duidelijk naar boven komen tijdens de overgang, die worden ook wel de overgangsklachten genoemd. Deze zijn redelijk bekend en ik weet zeker dat jij er ook een aantal zou kunnen opnoemen.
Naarmate je in de overgang komt of zit, kunnen deze klachten duidelijk merkbaar worden. Iedere vrouw is natuurlijk anders en dus hoeft het niet te betekenen dat ook jij hier last van hebt of krijgt. Mocht je een even een opfrisser willen wat betreft de overgangsklachten, dan vindt je hieronder een kort overzicht van een aantal overgangsklachten.
- Hoofdpijn.
- Uitblijvende menstruatie.
- Stemmingswisselingen.
- Gewichtstoename.
- Droogheid rondom de vagina.
- Opvliegers.
- Nachtzweten.
- Slecht slapen.
- Onzuivere of droge huid.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de daling van het geslachtshormoon oestrogeen kan zorgen voor deze overgangsklachten. De hormoonhuishouding in het lichaam word ineens heel erg anders en je lichaam is als het ware op zoek naar een nieuwe balans. Hierdoor komen deze overgangsklachten duidelijk naar voren. Met name de hoofdpijn en de opvliegers staan duidelijk in verbinding met de daling van oestrogeen.
Kan je iets aan deze klachten doen?
We kunnen de daling van oestrogeen of de overgang zelf niet stoppen. Helaas werkt het niet zo. Is er nu helemaal niks aan deze overgangsklachten te doen? Gelukkig wel. Het is mogelijk om de klachten aanzienlijk minder te maken. Helemaal laten verdwijnen word lastig, maar je kan er straks wel beter mee omgaan.
Wil jij graag weten wat je zelf kan doen aan de overgangsklachten of hoe je deze kan verminderen? Ik heb een aantal stappen voor je verzameld en in een duidelijk overzicht. Hier kan jij helemaal zelf mee aan de slag gaan.
- Drink meer water: Water zorgt voor de afdrijving van overtollig vocht en maakt je huid weer stralend. Mocht je last hebben van gewichtstoename, dan kan veel water drinken je daarbij helpen. Water is vrij van calorieën en mag je dus onbeperkt drinken. Een aanrader is om 3 tot 4 liter per dag te drinken. Ben je het water even zat? Wissel dit dan af met bijvoorbeeld thee.
- Stop met roken: Stoppen met roken kan duidelijk bijdragen aan het verminderen van overgangsklachten. Op met name de opvliegers heeft het duidelijk effect.
- Meer bewegen: Bewegen is bevorderlijk voor lichaam en geest. Het helpt je stemmingswisselingen te verminderen en het draagt bij aan het verliezen van gewicht, mocht je last hebben van gewichtstoename. Probeer iedere dag minimaal een half uur te gaan bewegen. Hoe je dat doet? Dat is helemaal aan jou.
- Verzorg je huid: Behalve genoeg water drinken, kan je huid wel wat meer verzorging gebruiken. Gebruik een goede olie en smeer je huid goed in als je de zon in gaat. Een aanrader is een dagcrème met SPF. Deze bied je bescherming voor de zon en voed de huid optimaal.
Ervaringen over de overgang
Zou jij je graag begrepen willen voelen wat betreft de overgang en ben je op zoek naar ervaringsverhalen? Dan is het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle een hele goede tip voor jou.
Ria Kamelle kwam op een bepaalde leeftijd in de overgang en worstelde hier ontzettend mee. Wat ze ook probeerde, niks hielp en niemand kon haar helpen bij haar overgangsklachten. Hoewel haar huisarts een luisterend oor bood, kon ook hij haar niet helpen. Ze besloot het zelf te gaan uitzoeken en bundelde haar zoektocht in een e-book.
Overwin Je Overgang is er speciaal voor vrouwen die de overgang als lastig of vervelend ervaren. Het e-book staat vol met tips, ervaringsverhalen en andere handige informatie. Zou jij meer over de overgang te weten willen komen of zoek jij gewoon naar herkenning? Download vandaag nog het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en ga er direct mee aan de slag.
Conclusie
Inmiddels ben je heel erg veel te weten gekomen over de overgang. Ook heb je antwoord gekregen op de vraag die vooraf dit artikel gesteld werd. Wat is de gemiddelde leeftijd van de overgang? Mocht je dit nog even willen nalezen, dan raad ik je aan even terug te scrollen naar boven.
Zou jij meer willen weten over de overgang of zoek jij gewoon naar een stukje begrip? Download vandaag nog het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en krijg antwoord op al je vragen.