Gejaagd gevoel tijdens de overgang? Heel normaal!

Iedere vrouw wordt ongesteld en iedere vrouw gaat in de overgang. Dit zijn beiden fases in het leven van een vrouw. Meisjes die ongesteld worden die gaan de pubertijd in. Het hormoon oestrogeen neemt toe in deze fase. In de overgang keert alles om, eigenlijk is het een omgekeerde puberteit. Het hormoon oestrogeen wordt langzaam minder en uiteindelijk neemt de vruchtbaarheid bij een vrouw af.

De overgang loopt bij iedere vrouw anders. Sommige vrouwen merken er bijna niets van en andere vrouwen die hebben enorm veel klachten.

Er kunnen zich diverse klachten voordoen zoals: opvliegers, gewichtstoename, hartkloppingen en dergelijke. Hartkloppingen kunnen bij vrouwen in de overgang een gejaagd gevoel veroorzaken. Dit is voor veel vrouwen niet prettig en kan heel lastig zijn.

 In dit artikel lees je waar dit gevoel vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Waar komt een gejaagd gevoel tijdens de overgang vandaan?

Last hebben van stress of een opgejaagd gevoel tijdens de overgang is een veelvoorkomende klacht. Het is niet prettig en het kan je dagelijks leven aardig overhoop halen. Met alle gevolgen van dien. Maar waar komt een gejaagd gevoel tijdens de overgang vandaan?

De overgang is eigenlijk een soort omgekeerde puberteit. De pubertijd is een nieuwe levensfase waar als jong meisje inkomt. De overgang is een nieuwe levensfase waar je als rijpe vrouw in komt. Beiden fases brengen allerlei nieuwe dingen met zich mee. Zo ga je in je pubertijd nadenken over je studie, werk en relaties.

In de overgang is het vaak andersom. Je kijkt terug op je leven en gaat nadenken over wat je nog meer wilt doen. Vaak moet je nog een hele tijd werken en zijn je kinderen het huis uit. Wellicht heb je zelfs al klein kinderen. Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen.

Je gaat ook nadenken over je leven en jezelf wel afvragen of je alles wel goed hebt gedaan. Er overlijden steeds meer mensen in je omgeving, iedereen wordt ouder, ook je ouders. Wellicht heb je zelfs de zorg over hun. Kortom je leven is niet zo zorgeloos en rustig meer als in de pubertijd. Er komt veel om de hoek kijken en alles brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee.

Je lichaam verandert en de hormonen nemen af. Je bent extra gevoelig en daardoor gevoeliger voor stress. Je emoties lopen sneller op en je trekt je waarschijnlijk ook meer aan. Niet vreemd dat al deze factoren een rol gaan spelen en je meer last krijgt van de overgang. Deze factoren kunnen een gejaagd gevoel veroorzaken.

Wat kun je doen om een gejaagd gevoel tijdens de overgang te verminderen?

Je weet nu hoe een gejaagd gevoel ontstaat. Doordat je de oorzaak weet kun je dit nu aanpakken. Het is wel goed om te weten dat deze klachten gewoon bij de overgang horen, maar er zijn altijd manieren om deze klachten te verminderen. Om je hierbij te helpen heb ik een aantal tips opgezocht. Tips die je zullen helpen en het gejaagde gevoel verminderen.

Tips om het gejaagde gevoel te verminderen

Door onderstaande tips op te volgen ga je lekkerder  in je vel zitten. Je voelt jezelf minder gestresst en het gejaagde gevoel neemt af. Neem rustig de tijd om alles door te lezen en gebruik alleen de tips die bij jou aansluiten.

Tip 1: Lach genoeg!

Lachen is gezond. Door te lachen maak je bepaalde stoffen aan die jou gelukkig maken. Deze stoffen helpen je om vrolijker te zijn en gelukkiger te voelen. Dit is natuurlijk perfect als je last hebt van dat gejaagde gevoel. Je lacht meer waardoor je zorgen wat verdwijnen.

Tip 2: Blijf altijd positief!

Positiviteit is de sleutel tot alles. Neerslachtig zijn en in een negatieve spiraal hangen werkt niet. Het veroorzaakt alleen maar meer stress en verdriet.

Tip 3: Mediteer!

Door te mediteren creëer je rust in je hoofd. Je komt erachter dat al die zorgen eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Je leven valt vanzelf wel op zijn plaats. Mediteer elke dag minimaal 10 minuten en ontdek dat al die stress in je hoofd zit. Door te mediteren los je al zeker een derde van het probleem op.

Vrouw, Yoga, Meditatie, Ontspanning

Tip 4: Beweeg voldoende!

Sporten is gezond dat is algemeen bekend. Het wekt bepaalde stoffen in je lichaam op waardoor je jezelf beter gaat voelen. Verder is voldoende bewegen belangrijk omdat het je energie geeft. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je beter met stress kunt omgaan, waardoor je jezelf minder gejaagd voelt.

Tip 5: Eet gezond!

Een cliché antwoord maar het werkt wel. Door gezond te eten krijg je alles wat je nodig hebt. Je lichaam voelt zich sterker en kan daardoor beter omgaan met stress en andere klachten die bij de overgang horen. Er zijn zelfs speciale diëten voor als je in de overgang bent. Ook zijn er diverse blog-artikelen, boeken en filmpjes online te vinden die jou vertellen welke voeding je het beste kunt nuttigen tijdens de overgang.

Tip 6: Lees ‘Overwin je overgang ‘ van Ria Kamelle

Overwin je overgangRia Kamelle heeft zelf in de overgang gezeten. Ook zij had last van diverse klachten, waaronder dat gejaagde gevoel.

Ze wist niet goed hoe ze er mee om moest gaan. Ze ontwikkelde zelf en methode en leerde zichzelf hoe ze beter met de overgang kon omgaan.

Ria Kamelle ontdekte dat er niet veel over de overgang werd gesproken en dat er niet veel informatie te vinden was.

Daarom schreef zij het boek ‘Overwin je overgang’. In dit boek vind je allerlei informatie en tips.

Ria Kamelle helpt je in dit boek stap-voor-stap om je overgang te overwinnen. Heb jij last van dat gejaagde gevoel? Lees dan zeker dit boek, want er staat genoeg in en je leert zo hoe je van dit gejaagde gevoel afkomt.

 

Tip 7: Zoek afleiding!

Afleiding kan jou helpen om je zorgen even te vergeten. Zoek een nieuwe hobby. Ga kaartjes maken of haken. Er is zoveel om te doen, maar blijf niet piekeren en laat jezelf niet opjagen. Blijf dicht bij jezelf. Zoek afleiding en overwin de overgang.

 

Plaats een reactie