Geheugenverlies tijdens de overgang? – Praktische tips

Ben jij in de overgang en last van geheugenverlies? Van verwardheid tot zaken die letterlijk aan je zijn ontgaan. Het komt vaker voor dan je denkt. Dat is meer dan vervelend en in het bijzonder ook nog eens hinderlijk in het dagelijkse leven. Je hebt waarschijnlijk ook al last van andere klachten.

De verwardheid en het geheugenverlies komt door achteruitgang van de cognitieve functie die de hersens hebben. Daar is op zichzelf niets mis mee en zal iedere vrouw ervaren. Maar het gevoel dat je niets onthouden kan zonder op te schrijven zal je ongetwijfeld in de weg zitten. Het gevoel wordt ook wel omschreven als watten in het hoofd hebben en niets kunnen opslaan. Maar wees gerust want vaak komen herinneringen en het geheugen ook weer terug.

Er zijn gelukkig veel methodes en handvatten om deze periode makkelijker en dragelijker te maken. Veel van deze tips komen rechtstreeks uit het boek overwin de overgang dat geschreven is door Ria Kamelle.

Wat kun je doen tegen geheugenverlies?

Je kunt tegen het verschijnsel zelf tijdens de overgang niet veel beginnen. Het hoort er nu eenmaal bij en staat in direct verband met de vele veranderingen in het lichaam. Maar je kunt deze periode wel beïnvloeden waardoor je alles beter in de hand hebt. Zonder dat het geheugenverlies of ook wel de warrigheid genoemd niet langer op de voorgrond staat.

Voor veel vrouwen is geheugenverlies of warrigheid een heikel punt. Ze willen vaak alles zelf in de hand houden. Terwijl het tijdens deze periode even niet de prioriteit heeft. Door de juiste oefeningen en taakgerichter te werken heb je ondanks de klachten meer controle. Focus je tijdens de overgang daarom op echt belangrijke taken.

Heb je al eens aan denk spelletjes gedacht?

Je bent misschien niet een puzzelaar of liefhebber van denkspellen. Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan. Omdat denksporten en puzzels daadwerkelijk helpen de hersens actief te houden. Wat dus uiteindelijk een positieve bijdrage levert aan het kunnen onthouden en grip houden.

Er zijn bovendien bijzonder veel denksport spellen en puzzels ook via de telefoon en tablet te doen. Dat is natuurlijk een bijkomend groot voordeel.

Neem je voldoende nachtrust en rustmomenten?

Het nemen van voldoende rust is tijdens de overgang bijzonder belangrijk. Je zult na een goede nacht direct merken dat je beter in je vel zit. Dat je minder last van de verwarring of het vergeten hebt. Daarnaast ben je beter opgeladen waardoor je minder snel gestrest bent. Wat uiteindelijk een groot aandeel heeft in de verwarring die je ervaart.

Door voldoende nachtrust en rustmomenten over de dag kun je het allemaal wat makkelijker plaatsen en voel jij je al snel veel beter.

Bij het nemen van rustmomenten is het belangrijk dat je absoluut geen afleidingen hebt. Je kunt voor het vinden van rustmomenten aan mindfulness oefeningen denken. Maar ook gewoon een momentje gaan liggen om echt tot rust te komen en het lichaam te ontspannen.

Wanneer komt een vrouw in de overgang

Probeer stress absoluut te vermijden

De overgang is een periode van lichamelijke en mentale veranderingen. Dat kan behoorlijk veel met je doen. Dat is ook te lezen in het boek van Ria Kamelle; overwin de overgang. Het is tijdens deze periode vooral heel belangrijk dat je veel rust hebt en jezelf niet te druk maakt.

Juist omdat er zoveel veranderingen op je afkomen en dat veel van je vraagt is het ook een moment dat je echt wel even voor jezelf mag zorgen. Een moment dat je minder belangrijke zaken aan je voorbij mag laten gaan.

Door keuzes te maken, die in het begin vaak ongemakkelijk voelen kun je de hele situatie en vaak als een rollercoaster omschreven periode beter aan.

Laat drank echt even staan, kies voor gezonde dranken

Je drinkt misschien graag een lekker glas wijn bij het eten of in de avonduren. Hoe lekker en ontspannen dit ook kan zijn, het heeft wel invloed op je hersenen. Het is daarom beter om een tijdje geen wijntje of avonddrankje te nemen. Het kan voor meer verwarring en geheugenverlies tijdens de overgang zorgen.

Wat wel helpt is veel water drinken om je lichaam sneller te zuiveren. Dit werkt ook uit op het een warrig geheugen. Omdat je lichaam minder moeite hoeft te doen stoffen te zuiveren.

Ook andere gezonde dranken als een smoothie of zuiveldranken hebben een positieve invloed op je geheugen en hersenen. Deze dranken voorzien je in veel (zeker tijdens de overgang) belangrijke bouwstoffen, vitamines en mineralen.

Kies voor gezonde voeding

Je denkt misschien na het lezen over gezonde dranken wat voeding met verwarring en verlies van geheugen te maken heeft. Maar denk er dan eens aan dat de voedingsbehoeften van je lichaam en dus ook de hersenen tijdens deze periode aanzienlijk veranderen. Waardoor gezonde voeding je veel kan opleveren in de vorm van het actief houden van activiteiten en stimulatie.

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt op forums is het eten van algemene voedings supplementen die niet aan te raden voor gebruik tijdens de overgang. Veel van deze supplementen versterken het gevoel van warrigheid en geheugenverlies.

Het is dus veel verstandiger om voor specifieke voedingssupplementen die te gebruiken zijn tijdens de overgang te kiezen. Deze hebben minder invloed op de hersenen blijkt uit onderzoek. Waarover je in het boek overwin de overgang ook alles kunt lezen.

Overwin je overgang met Ria Kamelle

Overwin je overgangVond je deze tips en handvatten al handig? Dan moet je zeker het boek overwin de overgang eens lezen. Die staat vol praktische zaken waarmee je de periode van overgang gemakkelijker kunt overwinnen. Waarbij veel overgangsklachten en verschijnselen zelfs afnemen of stoppen.

Hoewel je weinig kunt doen aan geheugenverlies en warrigheid tijdens de overgang zijn er wel mogelijkheden om er makkelijker mee om te gaan. Of om minder last te ervaren. Van eenvoudige tips die eigenlijk voor iedereen gezond zijn “minder alcoholhoudende dranken drinken en meer rust” tot het kiezen van de juiste supplementen.

Het boek overwin de overgang is wanneer je wilt omgaan met overgangsverschijnselen een echte aanrader waarmee je absoluut vooruit kunt. Ook op het gebied van geheugenverlies en warrig zijn.

Klik hier om naar de pagina van Overwin je Overgang te gaan > 

Plaats een reactie