Fruit als aanvulling op je vitamine tekort

Fruit als aanvulling op je vitamine tekort

Fruit als aanvulling op je vitamine tekort? De overgang wordt vaak ervaren als een stressvolle en vermoeiende periode in het leven van een vrouw. Vitamines zijn noodzakelijk om je lichaam tijdens deze zware periode aan de gang te houden.

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang echter juist een tekort aan hun noodzakelijke vitamines. Het is natuurlijk mogelijk om je vitaminetekort weg te werken met voedingssupplementen en vitamine tabletten. Het is echter beter om je dieet aan te vullen met een natuurlijke bron van de noodzakelijke vitaminen: fruit.

Fruit bevat veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Dit maakt dat het perfect in een gezond voedingspatroon past, zeker voor een vrouw in de overgang. Verschillende soorten fruit bevatten verschillende voedingsstoffen.

Het wordt daarom aangeraden om verschillende fruitsoorten op te nemen in je dieet. In deze blog zal ik een korte omschrijving geven van vitamines waar vrouwen in de overgang vaak een tekort aan hebben en welke fruitsoort of fruitsoorten kunnen dienen als aanvulling voor dit tekort.

 

Vitamine C

Een vitamine C tekort is heel gebruikelijk tijdens de overgang. Vitamine C is belangrijk voor het functioneren van je afweersysteem, je tandvlees en je huid, maar bijvoorbeeld ook je humeur, slaap en stressbeheersing. Een tekort aan vitamine C leidt dus tot stress en humeurig gedrag.

Bovendien veroorzaakt een vitamine C tekort een enorme behoefte aan suiker. Dit is een belangrijke vitamine om tijdens de overgang genoeg van binnen te krijgen dus. Vitamine C zit vooral in citrusvruchten, zwarte bessen, aardbeien, papaja en kiwi. Gedroogd fruit bevat nooit vitamine C, aangezien dit tijdens het droogproces  verloren gaat.

Vitamine B11

 

Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is belangrijk bij het aanmaken en in stand houden van rode en witte bloedcellen. Tijdens de overgang daalt het oestrogeengehalte in je bloed, waardoor er meer druk op je bloedvaten komt te staan en je bloeddruk stijgt.

Vitamine B11 is dan essentieel om je hart en bloedvaten gezond te houden. Foliumzuur is vooral te vinden in aardbeien en sinaasappels.

 

Vitamine A


Retinol, zoals vitamine A ook wel genoemd wordt, is belangrijk voor je ogen, haar, huid, nagels, botten en slijmvliezen. Een tekort aan vitamine A kan bijvoorbeeld leiden tot uitdroging van je haar en ogen. Vitamine A reguleert oestrogenen tijdens de premenopauze.

Het is daarom belangrijk dat je altijd voldoende vitamine A binnenkrijgt tijdens de overgang. Deze vitamine is vooral te vinden in bananen en citrusvruchten.

 

Vitamine E


Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding en overgangsverschijnselen. Wanneer je genoeg vitamine E binnenkrijgt, zal het aantal opvliegers dat je krijgt verminderen. Vitamine E speelt verder een rol bij bloedstolling, doorbloeding, het afweersysteem en vruchtbaarheid.

Het is met name te vinden in avocado’s, maar zit in beperkte mate in vrijwel alle fruitsoorten.

Kortom, fruit kan een belangrijke bijdrage leveren wanneer je je vitamine tekort wilt beperken tijdens de overgang. Het is hiervoor van belang dat je verschillende fruitsoorten eet, zodat je verschillende vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het voedingscentrum raadt twee stuks fruit per dag aan. Genoeg ruimte voor variatie dus! En zodoende is fruit als aanvulling op je vitamine tekort zeker aan te raden.

Plaats een reactie