Vrijwel iedere vrouw in de overgang heeft er wel eens last van: stemmingswisselingen en humeurigheid. Dit is natuurlijk erg vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Vrouwen in de overgang ervaren nu eenmaal vaak veel stress en zijn vaak vermoeid en prikkelbaar. Maar naast de diepe dalen, is de overgang ook de tijd van hoge pieken. Je kunt van extreme blijdschap naar totale futloosheid gaan. Hoe ga je nu om met die achtbaan van emoties?
Een nieuwe balans
Die snel veranderende emoties zijn lastig om mee om te gaan, maar je stemmingswisselingen hebben een logische verklaring. Tijdens de overgang veranderen je hormoonspiegels. Omdat je eicellen opraken produceert je lichaam minder oestrogeen. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de fluctuerende concentraties en moet opnieuw zijn balans vinden.
Voor dit zover is hebben de veranderende hormoonspiegels effect op allerlei processen in je lichaam. Emoties fluctueren hierdoor in de overgang vaak net zo hevig, aangezien oestrogeen rechtstreeks invloed op de productie van serotonine, het ‘gelukshormoon’ heeft. Hierdoor voel je je tijdens de overgang soms heel gelukkig en slechts enkele seconden later diep bedroefd.
Negatieve gevolgen
Stemmingswisselingen en met name de negatieve emoties kunnen allerlei vervelende invloeden hebben op het leven van een vrouw in de overgang. Verhoogde stress en irritaties kunnen leiden tot relatieproblemen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, en zelfs tot depressies.
Sommige vrouwen krijgen concentratie- of geheugenproblemen of voelen zich opgejaagd of kwetsbaar. Door de stemmingswisselingen gaan vrouwen soms ook ongepast of overdreven reageren op bepaalde situaties.
De kans op deze klachten is bij vrouwen met een verleden van angstklachten en depressies vaak hoger. Problemen uit het verleden komen vaak weer naar boven tijdens de overgang.
Omgaan met je emoties
Wanneer je moeite hebt met het omgaan van je emoties, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen om zaken uit het verleden af te sluiten. Verschillende alternatieve therapieën, zoals de Bachbloesemtherapie, zijn daarnaast ontworpen om je te helpen ontspannen en je kalmte te bewaren.
Meestal zijn zulke maatregelen echter niet nodig en zijn het voornamelijk veranderingen in je levensstijl die een positieve invloed uit kunnen oefenen op je emoties. Voldoende slaap doet wonderen.
Probeer op regelmatige tijdstippen te gaan slapen en schermen te mijden voor het slapen gaan. Vrouwen in de overgang slapen bovendien vaak beter in een koele kamer, omdat dit de kans op nachtzweten verkleind.
Ook je dieet en bewegingspatroon hebben een grote invloed op je serotonine gehalte. Serotonine wordt opgebouwd uit het eiwit tryptofaan. Dit zit vooral in dierlijke producten, maar bijvoorbeeld ook in soja, cacao, kikkererwten, spinazie, bonen, noten en champignons.
Je lichaam maakt serotonine aan onder invloed van licht en beweging. Hoe meer je sport, hoe meer serotonine je aanmaakt. Let er wel op dat je een sport doet die je leuk vindt, zodat je er makkelijk tijd voor vrij maakt.
Serotonine wordt onder invloed van donker omgezet in melatonine, het hormoon wat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Die drie kunnen dus niet zonder elkaar: gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen. Dat is het geheim achter je emoties onder controle houden.