Heb jij last van duizeligheid rondom de menopauze? Heb je daardoor vaak het gevoel je evenwicht te verliezen? Of heb jij misschien wel last van een licht gevoel in je hoofd tijdens de overgang?
Maak je dan niet te druk, want deze klachten horen helaas ook bij de overgang. De overgang gaat meestal gepaard met allerlei vervelende symptomen, en helaas is duizeligheid er ook een van.
Misschien heb jij jezelf de vraag al gesteld of het gevaarlijk is om duizeligheid te ervaren tijdens de menopauze? En of je er iets tegen kan doen? Ik ga het je in deze blog allemaal uitleggen. Maar wat nog veel waardevoller is: ik ga je tips geven hoe je iets tegen de duizeligheid kan doen tijdens de menopauze.
Wat zijn de symptomen van duizeligheid tijdens de menopauze?
Als de wereld om jou heen draait, of misschien heb jij zelf wel het gevoel dat je zelf rondtolt. Maar wist je dat er ook vrouwen zijn die zich een soort van dronken voelen tijdens de overgang?
Het gevoel van duizeligheid kan dus verschillende vormen aannemen. Heel vervelend en ontzettend naar. Maar misschien stelt het je gerust dat iedere vrouw op haar manier last heeft van de menopauze. Op een uitzondering na komt er geen vrouw ongeschonden door de overgangsperiode heen.
Zie jij soms sterretjes, of heb jij het gevoel dat je flauw gaat vallen tijdens de menopauze? Lees dan nog even met me mee.
Hoe komt het nou dat je duizelig wordt tijden de menopauze?
Het is heel normaal dat je wil weten waarom je duizelig wordt tijdens de menopauze. Maar wist je dat het vaak gissen is naar de exacte reden voor de duizeligheid tijden de menopauze? Gelukkig geven sommige aanwijzingen echter meer duidelijkheid:
- Draaigevoelens en op-en-neer bewegingen kunnen wijzen op aandoeningen binnen het evenwichtsorgaan
- Vage klachten/gevoelens wijzen vaak meer op stoornissen in het zenuwstelsel. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een zweverig gevoel, licht gevoel in het hoofd ervaren of soms het gevoel hebben dat je dronken bent.
Maar er zijn ook aanwijzingen dat je hormoonschommelingen tijdens de menopauze deze klachten kunnen veroorzaken. Omdat je hele hormoonhuishouding verandert tijdens de menopauze, zou dit ook een effect kunnen hebben op de evenwichtsorganen. Deze zorgen dan voor duizeligheid klachten tijdens de menopauze.
Wat kan het gevolg zijn van duizeligheid klachten tijdens de menopauze?
Ben jij regelmatig licht in het hoofd, en zit je in de overgangsfase? Neem deze klachten dan uiterst serieus. Want duizeligheid kan er namelijk voor zorgen dat je ook last krijgt van andere klachten. Denk hierbij aan angst en stressklachten.
Sommige vrouwen die in de overgangsperiode zijn, kunnen zich namelijk plotseling zo duizelig voelen dat ze het gevoel hebben dat ze flauw gaan vallen. Je begrijpt wel dat dit angstig is voor deze vrouwen.
Dit zorgt dan weer voor spanningen. Op deze manier kan de duizeligheid je dagelijkse leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Angst kan daardoor op zijn beurt weer gepaard gaan met overmatig zweten, bleek zien en misselijkheid. Dit zijn klachten die als gevolg van duizeligheid tijdens de menopauze kunnen optreden.
Is duizeligheid tijdens de menopauze dan ook gevaarlijk?
Vrouwen die in de overgangsperiode zitten kunnen gewoon last hebben van duizeligheid. Het is ook een bekend symptoom dat er “gewoon bij hoort”. Maar het kan zo zijn dat het je leven beïnvloed op een negatieve manier en je door de duizeligheid ook last krijgt van andere klachten. Denk hierbij aan:
- Pijn in de oren
- Gehoorverlies
- Dubbelzien
- Moeilijk praten of slikken
- Nekpijn
- Hoofdpijn
Wanneer jij last hebt van een combinatie aan klachten, dan is het niet geheel onverstandig om dit te bespreken met je huisarts. Want hij of zij kan je namelijk hulp bieden in de zoektocht naar de oorzaak van je duizeligheid en je bijbehorende klachten.
Kan mijn duizeligheid ook passen bij andere aandoeningen dan de overgang?
Jazeker kan dat. Soms is duizeligheid namelijk een symptoom van een andere aandoening, en hoeft dit helemaal niet door de overgangsperiode te komen. Wist je dat je duizeligheid kan ervaren tijden de overgang als symptoom van:
- Lage bloeddruk
- Hoge bloeddruk
- Te laag bloedsuikergehalte
- Nicotinegebruik
- Bloedvatproblemen
- Bloedarmoede
- Opvliegers
Daarom kan het misschien handig zijn om eens een check-up te doen bij je huisarts om uit te sluiten dat je duizeligheid ergens anders wegkomt dan alleen bij de overgang. Het is helemaal niet erg om gewoon een afspraak te maken met je huisarts. Op deze manier kun je namelijk dingen uitsluiten en verder zoeken naar oplossingen.
Wat kan je zelf doen bij duizeligheidsklachten tijdens de menopauze?
Goede vraag. Om duizeligheid te voorkomen of juist te verminderen tijdens de menopauze, kun je zelf heel goed aanpassingen maken in je leefstijl. Door simpelweg beter voor jezelf te zorgen kunnen de klachten afnemen, of misschien zelfs helemaal verdwijnen.
Doe het wat rustiger aan
Het is normaal gesproken al van belang dat je niet zoveel wordt blootgesteld aan stress, maar tijdens de overgang is dit net iets belangrijker voor je. Zorg er dus voor dat je stress verminderd en daarnaast voldoende ontspant. Stress kan namelijk een trigger zijn voor duizeligheidsklachten.
Let op je voeding
Eet daarom zo gezond mogelijk tijden de overgangsperiode. Ook het gebruik van alcohol kan je beter vermijden. Alcohol kan namelijk ook een trigger zijn om je duizeligheidsklachten te verergeren. Nicotine en cafeïne kun je tijdens de overgang ook beter laten staan en vermijden. Deze producten kunnen nadelig zijn voor je duizeligheidsklachten.
Beweeg voldoende
Door je voldoende te bewegen ontspan je ook meer. Daarnaast voorkom je stress door dagelijks een lekkere wandeling te maken.
Zorg voor een goede nachtrust
Door een goede slaaproutine op te bouwen, voorkom je ook allerlei klachten. Zorg je goed voor een nacht rust, dan zorg je goed voor jezelf. Wist je dat slaapproblemen ook kunnen leiden tot duizeligheidsklachten? Duizeligheid is dus goed te voorkomen door ook simpelweg goed te slapen, zeker tijdens de menopauze.
Wil jij meer informatie over de overgangsperiode en hoe je goed omgaat met alle klachten die daarbij komen kijken? Veel klachten zoals duizeligheid tijdens de menopauze kun je voorkomen of verminderen. Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina.
Ik herken mezelf helemaal in het verhaal ben 47 jaar en ruim een jaar aan het tobben weet niet hoe ik hier vanaf kom nu een bloedonderzoek gedaan krijg morgen de uitslag wil volop in het leven staan maar die duizelingen maken me erg onzeker ook heb ik het gevoel dat ik aankom terwijl mijn eetpatroon onveranderd is zijn er meer vrouwen die dit hebben en zo ja wat kan ik ertegen doen groetjes van ellen
Hallo ellen,
De duizelingen zijn een heel vervelend symtoom van de overgang en begrijp dat je hierdoor erg onzeker voelt. Gelukkig is het een tijdelijk probleem en zat het vanzelf weer verdwijnen, maar dat haalt niet weg dat het erg vervelend is. Uiteraard is het altijd wijs om een doktor te bezoeken met jouw klachten.
Wat betreft het aankomen.
Dat heeft te maken met de hormonale schommelingen die plaatsvinden in jouw lichaam, waardoor onder andere de stofwisseling kan veranderen. Ook de verdeling van vet over het lichaam kan anders zijn, waardoor we dus gewichtstoename ervaren. In de overgang maakt het lichaam namelijk minder spiermassa aan, waardoor er minder energie wordt verbruikt. In dat geval kan het dus gebeuren dat je meer aankomt wanneer je je voedingspatroon hier niet op aanpast. Ik hoop dat je wat kan met mijn antwoorden en succes.
groet wilma
Dank je wel Wilma .Ik weet dat ik niet de enige bent in het begin kwamen de menstruatie s achter elkaar zo om de week heb bloedtest gedaan maar dokter zegt dat mijn hormonen nog goed zijn van een jonge vrouw daarna was er 2 en halve maand tussen en nu komen ze weer op tijd wel heb ik hele zware benen en word rood in mijn gezicht is dit normaal en is er iets tegen te doen groetjes ellen