Droge ogen tijdens de overgang bij vrouwen

De overgang bij vrouwen noemen we ook wel menopauze. Tijdens de overgang hebben vrouwen vaak veel last van de veranderingen in het lichaam. Droge ogen komt hierbij vaker voor. De oorzaak is de minimale aanmaak van traanvocht. Dit heeft droge ogen als gevolg. Droge ogen kunnen heel vervelend of zelfs pijnlijk zijn. Hier wil je dus zo snel mogelijk iets aan doen. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Er bestaan verschillende manieren om droge ogen tijdens de overgang aan te pakken.

Door droge ogen kun je last krijgen van verschillende symptomen. De meest voorkomende zijn wazig zien, jeuk, branderig gevoel tot het idee dat er zand in de ogen zit. Heel vervelend dus. Ik vertel je hoe droge ogen ontstaan. Wat je kan doen tegen droge ogen. Welke hulpmiddelen er zijn. Over gezondheid en droge ogen. Maar ook wanneer je naar de huisarts moet met droge ogen tijdens de overgang.

Waardoor ontstaan droge ogen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang verandert er van alles in het vrouwelijk lichaam. Waaronder de aanmaak van het geslachtshormoon oestrogeen. Dit heeft gevolgen voor vrijwel het hele lichaam en zorgt voor een droge mond en ogen. Dit is bij vrouwen in de overgang de meest voorkomende klacht.

De symptomen die je kan ondervinden bij droge ogen in de overgang zijn onvoldoende aanmaak van traanvocht in de ogen, lichte tot zware uitdroging in de oppervlakte van de ogen, pijnlijke ogen of een branderig gevoel maar ook wazig zien.

Aanpakken van droge ogen tijdens de overgang

Last van droge ogen? Dan wil je deze zo snel mogelijk aanpakken met een middel dat werkt. En die middelen zijn te koop. Je kan denken aan oogdruppels of zalf. Wanneer je ernstige hinder of klachten ondervindt is een bezoek aan de huisarts natuurlijk aan te raden. Ook de huisarts kan je medicatie in de vorm van oogdruppels en zalven voorschrijven. Indien die niet voldoende helpen kun je ook andere methoden proberen. Enkele voorbeelden van mogelijkheden die kunnen helpen zijn:

  • Direct zonlicht in ogen voorkomen met een zonnebril.
  • Een bril tegen de wind in de ogen dragen
  • Schermen van telefoon, computer of televisie minder scherp en helder zetten.
  • Regelmatig blijven druppelen of zalven (ook als je geen last hebt)
  • Geen gebruik van airco in de auto, werk of thuis.
  • Lucht in woonruimten bevochtigen (waterbakjes aan radiator)

Dit zijn enkele methoden om geïrriteerde ogen zoveel mogelijk te voorkomen.

duizeligheid tijdens de menopauze

Omgevingsfactoren die van invloed zijn op droge ogen

Tijdens de overgang zijn je ogen droger en kwetsbaarder. Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn en de last van droge ogen kunnen verergeren. De meest belangrijke zijn de omgevingsfactoren als warmte, zonlicht, vocht of wind. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn om ergere klachten te voorkomen. Maar ook medicatie wat je misschien al inneemt kan zorgen voor extra droge en gevoelige ogen. Hiervan zijn anticonceptie, antihistaminica of andere vochtafdrijvende middelen voorbeelden.

Maak tijdens de overgang, bij last van droge ogen geen gebruik van contactlenzen, draag liever een bril. Je ogen zijn tijdens deze periode extra gevoelig en kwetsbaar wat de kans op extra irritatie of beschadiging groter maakt.

Sommige oogdruppels die je regulier kan kopen. Bijvoorbeeld bij de drogist of in de supermarkt zijn synthetische oogdruppels. Hieraan zijn conserveringsmiddelen toegevoegd. Die kunnen bij langdurig gebruik ook zorgen voor droge ogen. Dat wil je zeker tijdens de periode van overgang voorkomen.

De overgang kan voor vrouwen een stressvolle periode zijn. Logisch, er veranderd van alles in het lichaam en gevoelsmatig. Ook dat kan droge geïrriteerde ogen veroorzaken. Probeer stress dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Gezondheid en droge ogen tijdens de overgang

Een gezonde levensstijl heeft ook invloed op droge ogen tijdens de overgang. Gezonde voeding dat bestaat uit variatie zal klachten en symptomen verminderen. Daarnaast is een gezonde levensstijl verstandig tijdens de overgang. Het voorkomt gewichtstoename tijdens de overgang en geeft je energie. Eet voldoende groenten, fruit, vetten en bouwstoffen. Ze helpen samen de gezondheid van ogen verbeteren. Waardoor je mogelijk minder hinder of last zal ondervinden.

Wanneer naar de huisarts met droge ogen tijdens de overgang

Droge ogen tijdens de overgang zijn niet direct een reden voor paniek. Of aanleiding om naar de huisarts te gaan. Toch kan het in sommige gevallen wel verstandig zijn om de huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van aanhoudende oog klachten of symptomen zoals voorgaand te lezen. Twijfel je of je oog ontstoken is? Dit merk je vaak aan de afscheiding of rode kleur van je oog. Maar een huisarts kan dit beter beoordelen en je de zorg geven die je nodig hebt. Je ogen zijn een kostbaar bezit waarop je zuinig moet zijn.

Een huisarts heeft daarnaast de mogelijkheid om je te verwijzen naar een oogarts. Die weet meer over ogen en methoden om pijnlijke droge ogen tegen te gaan. Daarnaast is medicatie via de huisarts vaak sterker en beter werkend.

Een huisarts kan je ook onderzoeken waarna hij kan geruststellen over de klachten die je ervaart. Droge ogen tijdens de overgang hoeft natuurlijk niets te betekenen. Tijdens een periode als de overgang komt er veel op je af. Er gebeurd veel met je lichaam. Een huisarts weet als geen ander waarop gelet moet worden tijdens de overgangsperiode bij vrouwen. Als de huisarts niets bijzonders kan vinden ondanks de klachten die je hebt is dat natuurlijk een geruststelling.

Overwin je overgang

Overwin je overgangOndervind je veel last van de overgang en wil je de overgang overwinnen. Dan is overwin de overgang een goede oplossing. Je krijgt praktische tips en informatie over het bestrijden van symptomen van de overgang. Direct minder klachten en meer energie. Lees over de oplossingen, tips over opvliegers, vermoeidheid en andere veel voorkomende klachten.

Je krijgt handvatten over voedingsmiddelen die essentieel zijn. Gezonde alternatieven voor voeding. Leer luisteren naar je lichaam met overwin de overgang. Dus veel tips en advies waar je direct profijt van hebt.

Ben jij klaar met de overgang? Overwin de overgang vandaag nog met overwin de overgang. Direct een goed gevoel.

Plaats een reactie