De overgang is voor veel vrouwen één van de meest vervelende periodes in het leven. Tijdens deze periode verandert er behoorlijk veel in de hormoonhuishouding. Deze veranderingen gaan absoluut niet onopgemerkt voorbij. Integendeel zelfs. Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van uiteenlopende klachten. Bekende overgangsklachten zijn onder andere de opvliegers, de stemmingswisselingen en pijn in/op de borsten. Maar, sommige vrouwen hebben ook last van een droge mond tijdens de overgang. Dit klinkt wellicht onschuldig, maar kan na verloop van tijd toch behoorlijk irritant worden.
In dit artikel willen we je graag meer vertellen over een droge mond tijdens de overgang. Na het lezen van het artikel weet je exact waar deze droge mond door komt en hoe je dit eventueel kunt voorkomen. Uiteraard kijken we in dit artikel ook nog in het kort naar andere overgangsklachten. Het doel is om de overgang voor jou zo aangenaam mogelijk te maken. Om dat doel te verwezenlijken, hebben we aan het einde van het artikel ook nog een handige tip voor je staan. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even door!
Waar komt de droge mond vandaan?
Als je last van een droge mond hebt, wijst dit op droge slijmvliezen. De slijmvliezen hebben in het menselijk lichaam een belangrijke functie voor het immuunsysteem. Deze slijmvliezen beschermen je lichaam namelijk en bedekken de volgende lichaamsdelen:
- De ogen
- De mondholte
- De neusholte
- De keelholte
- De longen
- De vagina
- De blaas
- De darmen
In een ‘normale’ situatie zijn je slijmvliezen vochtig, waardoor bovengenoemde lichaamsdelen ook ‘vochtig’ zijn. In de overgang verandert dit echter. Tijdens de overgang stopt, zoals je wellicht weet, de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Toevalligerwijs speelt dit hormoon een belangrijke rol bij het vochtig houden van de slijmvliezen. De oestrogeen verdwijnt uit het vrouwelijk lichaam en daardoor worden de slijmvliezen ook niet meer vochtig gehouden. Het gevolg is dat de bovengenoemde lichaamsdelen allemaal droog gaan worden. Aangezien je de hele dag met je mond bezig bent, merk je een droge mond al snel op. Deze droge mond is dus het gevolg van het niet meer aanmaken van het hormoon oestrogeen.
Dat is echter niet het enige. Tijdens de overgang maakt het vrouwelijk lichaam ook nog minder speeksel aan. Hierdoor gaat de mond ook droog aanvoelen, maar je gaat ook nog last van andere gevolgen krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je speeksel dik is, dat je speeksel vezelig is en dat je een slechte adem gaat krijgen. Hoe je dit kunt voorkomen c.q. oplossen, lees je hieronder.
Kan je iets tegen een droge mond doen?
Ja, het is zeker mogelijk om iets tegen een droge mond te doen. Je kunt namelijk je lichaam gaan stimuleren om meer speeksel aan te maken. Daarvoor is het onder meer belangrijk dat je dagelijks meer dan voldoende drinkt. Let wel op; dat je voldoende water drinkt. Laat koffie, thee en frisdranken links liggen. Drink gedurende de dag alleen maar water. Dit heeft uiteindelijk een positieve invloed op de aanmaak van het speeksel.
Daarnaast kan je ook hulpmiddelen tegen een droge mond gaan gebruiken. Dergelijke middelen zorgen er onder meer voor dat er meer speeksel in de mond aangemaakt wordt. Hierdoor voelt de mond al snel minder droog aan en verdwijnt ook de onaangename geur.
Ook willen we adviseren om gedurende de dag regelmatig te kauwen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door kauwgom met natuurlijke ingrediënten te kopen. Kauw gedurende de dag regelmatig op de kauwgom; ook dit bevordert de aanmaak van speeksel namelijk.
Tot slot willen we je adviseren om goed op de tandpasta te letten. Het advies is om tandpasta met de bestanddelen alcohol, sodium lauryl sulfaat en menthol links te laten liggen. Deze bestanddelen zorgen juist alleen maar voor een droge mond.
Met behulp van bovenstaande ‘maatregelen’ is het dus (deels) mogelijk om iets tegen de droge mond te doen. Je moet je er ondertussen wel goed bewust van zijn dat de overgang een natuurlijk proces is. Je bent tijdens dit natuurlijke proces overgeleverd aan de grille van het lichaam. Ook ben je afhankelijk van de manier waarop jouw lichaam op de overgang reageert. Sommige vrouwen hebben onwijs last van de overgang, terwijl andere vrouwen fluitend door het leven gaan.
Zorg voor een gezonde leefstijl
Het advies is al vaker gegeven; zorg tijdens de overgang voor een gezonde leefstijl. Dit houdt onder meer in dat je voldoende moet bewegen en dat je voldoende water moet drinken. Drink ook alleen maar water en geen andere frisdranken, alcoholische dranken of koffie.
Daarnaast is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Dat is zeker het geval als je last van een droge mond hebt. Bij een droge mond is het dus zo dat de slijmvliezen niet meer naar wens functioneren. De werking van slijmvliezen kan echter gestimuleerd worden door de juiste voeding binnen te krijgen.
Hierbij hebben we het bijvoorbeeld over vitamine E, vitamine C, caroteen, zink en selenium. Deze zogeheten antioxidanten zijn bevorderlijk voor de staat van de slijmvliezen. In onder meer groene thee, boerenkool en blauwe bessen kom je deze antioxidanten veelvuldig tegen.
Door een gezonde leefstijl te hanteren, kan je ook stress voorkomen. Stress is ook een bepalende factor voor de klachten tijdens de overgang. Beweeg dus voldoende, let op je drinken en let op je voeding. Door hier bewust mee om te gaan, kan je de overgangsklachten minimaliseren.
Overwin je overgang
Heb je het gevoel dat je binnenkort in de overgang gaat komen? Of zit je nu al in de overgang en heb je last van de bijbehorende klachten?
Wij kunnen je van harte het Overwin je overgang boek aanraden. In dit boek krijg je meer informatie voorgeschoteld over de overgang.
Daarbij vind je ook meerdere handige tips terug, waarmee je de klachten echt kunt minimaliseren.
Schaf direct het boek aan, lees het boek door en maak de overgang een stuk draaglijker!