Dikker worden in de overgang? Dit kan de oorzaak zijn

Dikker worden in de overgang – De overgang gaat gepaard met de nodige klachten en lichamelijke veranderingen. Wellicht heb je dit zelf al ondervonden.

Misschien heb je geen rekening gehouden met aankomen door de overgang. Plotseling is je kleding strakker gaan zitten of voel je je opgeblazen. De overgang en aankomen staan met elkaar in verbinding. Toch zijn je vragen hiermee waarschijnlijk nog niet beantwoord.

Ben jij dikker geworden in de overgang en ben je benieuwd naar de oorzaak hiervan? Al jouw vragen worden in dit blogbericht voor je beantwoord.

Dikker worden in de overgang

Waarom word je in de overgang dikker?

Het kan erg vervelend zijn om tijdens de overgang dikker te worden. De meeste vrouwen voelen zich hier onprettig bij. De overgang is hierbij een betrokken partij. Hoe zit dit eigenlijk?

Naast de overgang gaat het ook om leeftijd. Om te beginnen is oestrogeen hierbij een belangrijke schakel.

Oestrogeen zorgt normaliter voor een menstruatiecyclus, eisprongen en zwangerschappen. De productie van het hormoon is tijdens de overgang aan het dalen. Eisprongen en menstruaties zijn tenslotte niet meer nodig. Deze daling zorgt op zijn beurt voor hormoonschommelingen. Deze hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de stofwisseling trager gaat werken, waardoor ook calorieën trager verbrand worden.

Naast oestrogeen heeft ook de leeftijd hier alles mee te maken. Is de 50 eenmaal gepasseerd, dan wordt ook hier de stofwisseling trager van – dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor zowel mannen. Hierdoor wordt vet eerder opgeslagen, waardoor aankomen in gewicht onvermijdelijk is.

Is aankomen tijdens de overgang gevaarlijk?

Je gezondheid staat voorop! Een goede gezondheid gunt je meer levensjaren en laat je vitaal voelen. Gewichtstoename tijdens de overgang is niet altijd onschuldig. Het is belangrijk hier de ernst van in te zien.

Nu zijn die extra kilo’s niet direct levensbedreigend. Wel kunnen er een aantal gezondheidsrisico’s aan vastzitten die op de lange termijn de kop kunnen opsteken. Denk hierbij aan de volgende risico’s:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker
  • Slijtage van gewrichten
  • Verhoogd cholesterol

Maak je je zorgen of heb je er twijfels over? Bespreek alle eventuele zorgen die jij nog hebt dan vooral eens met je huisarts. Hij of zij kan een plan van aanpak maken en je zo nodig onderzoeken. Het kan bovendien nooit kwaad om eens in de zoveel tijd een bloedonderzoek te laten doen. Dit is om de nodige risico’s uit te sluiten.

Hoe zien andere overgangsklachten eruit?

Aankomen in de overgang is niet de enige overgangsklacht. De dalende productie van oestrogeen brengt wat dat betreft heel wat teweeg. Hoe de andere overgangsklachten eruit kunnen zien? Dit zijn de volgende:

  • Stemmingswisselingen
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Vaker plassen
  • Slecht slapen
  • Somber of depressief
  • Hoofdpijn
  • Minder energie
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Nachtzweten
  • Opvliegers
  • Verlaagd libido
  • Droge huid
  • Droogheid rondom de vagina

Bovenstaande klachten zien er bij iedere vrouw anders uit. Pin je hier dus nooit op vast. Tenslotte is ieder lichaam anders en uiten ook de klachten anders.

Tips voor aankomen door de overgang

Je hoeft het gewicht tijdens de overgang niet los te laten. Hoewel het een overgangsklacht is, kun je hier zelf iets aan doen. Je kunt afvallen en lekkerder in je vel gaan zitten. Wat je kunt doen aan gewichtstoename in de overgang?

Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet. Grote kans dat je hier iets mee kunt.

1.      Verbranding boven inname

Door een trage stofwisseling wordt het moeilijker om calorieën te verbranden. Daarbij helpt de overgang ook niet mee. Gewichtstoename kun je beperken door meer calorieën te verbranden dan dat je ze inneemt.

Probeer te letten op het voedingspatroon en beweeg daarbij minimaal een half uur per dag. Op welke manier je gaat bewegen? Dat is aan jou. Zolang jij het leuk vindt en goed vol kan houden. Dit brengt de lichamelijke balans terug.

2.      Wees je bewust van stress

Overmatige stress is voor niemand goed. De stresssymptomen kunnen ingrijpend en heftig zijn. Wanneer we stress ervaren, komt het hormoon cortisol vrij. Cortisol kan ervoor zorgen dat je door de dag heen meer trek krijgt.

De kans op aankomen tijdens de overgang wordt hierdoor groter. Stress kun je niet met een knopje uitschakelen. Wel kun je je dit zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar ontspanning.

Dikker worden in de overgang

3.      Drink veel water

Wist je dat water drinken veel voordelen heeft? Zo is het verfrissend, bevat het geen calorieën en drijft het vocht af. Probeer het vochtinname zoveel mogelijk te laten vervangen door water. Dit kan voor de gewichtstoename wel degelijk een verschil maken.

4.      Houd de moed erin

Niemand vindt het prettig om aan te komen in de overgang. Je bent niet de enige. Je kunt je erg onzeker en rot voelen. Houd de moed erin en geef het niet op. Je kunt er iets aan doen.

5.      Genieten met mate

Al het lekkers afzweren? Dat is niet nodig. Je mag nog steeds genieten van een stukje chocolade, schaaltje chips of glaasje wijn. Het moet tenslotte wel leuk blijven.

Genieten hierbij echter wel met mate. Let hierbij dus goed op je inname. Beperk zoveel mogelijk koolhydraten, vet, suiker en cafeïne. Dit zorgt er ook voor dat je beter gaat slapen en opvliegers kunt verminderen.

Conclusie – Aan de slag met de overgang

Dikker worden in de overgang; het kan iedere vrouw overkomen. Het gewicht kan toenemen door een trage stofwisseling, in combinatie het hormoon oestrogeen dat daalt. Hierdoor kunnen hormoonschommelingen ontstaan – met alle gevolgen van dien.

Overwin Je OvergangJe hoeft de moed als vrouw niet op te geven. Hier kun je iets aan doen. Ben je zelf aangekomen door de overgang? In het blogbericht staan wat handige tips voor je beschreven. Hier kun jij zelf mee aan de slag gaan. Bij twijfel of zorg, trek dan vooral aan de bel bij je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen, je zorgen wegnemen en zo nodig een plan van aanpak maken.

Wil jij met de overgang en met gewichtstoename aan de slag gaan? Dat kan met Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Het e-book staat vol met handige tips, uitgebreide informatie én ervaringsverhalen van andere vrouwen in de overgang. Mocht je dit interessant vinden, dan kan ik het e-book bij je aanraden. Download deze op ieder gewenst apparaat, zodat je het altijd bij je hebt.

Plaats een reactie