Depressie tijdens de menopauze. De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd. Dit is voor vrouwen het laatste proces voordat ze definitief onvruchtbaar worden. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode gebleken.
De overgang gaat namelijk gepaard met allerlei vervelende symptomen en klachten. Bekende klachten die bij de menopauze horen, zoals: slaapstoornissen, angst en paniekaanvallen. Als je deze klachten niet goed behandeld kunnen ze zelfs uitgroeien tot een depressie.
Ik ga je in deze blog allerlei handige informatie geven die je gewoon moet weten als je de overgang genaderd bent. Het is juist in deze periode extra belangrijk om op je gezondheid te letten.
Ga er daarom maar eens lekker voor zitten en lees maar eens met me mee. Want een depressie kan je tijdens de menopauze voorkomen door goed voor jezelf te zorgen.
Wat is de overgang?
De menopauze is de periode rond de laatste eisprong en dus ook de laatste menstruatie van een vrouw. Hiermee komt een einde aan de vruchtbare periode van een vrouw. De overgang begint gemiddeld bij vrouwen die op middelbare leeftijd zijn, dus ongeveer tussen de 45 en 55 jaar.
Tijdens de overgangsperiode verandert er een heleboel in het lichaam van een vrouw. Dit komt onder andere omdat het lichaam minder oestrogeen gaat produceren dan voordat je in de overgang kwam.
In deze periode is je lichaam dus van slag en zal het een nieuw evenwicht moeten zoeken in de hormoonhuishouding. Dit zorgt voor allerlei symptomen en klachten die niet mild zijn voor ons vrouwen.
Iedere vrouw krijgt op haar beurt te maken met deze symptomen of klachten, al zijn er uitzonderingen bekend die geen enkele last hebben ondervonden tijdens de menopauze.
Er zijn een heleboel vervelende klachten die als normaal worden beschouwd, maar kunnen uitgroeien tot andere, bijvoorbeeld psychische klachten. Hiermee bedoel ik natuurlijk een depressie.
Bekende klachten tijdens de overgang
Zoals ik hierboven al aangaf komt bijna geen enkele vrouw ongeschonden door de menopauze heen. Er zijn namelijk een heleboel symptomen die er nou eenmaal bij horen. Ik heb er eens een paar voor je opgesomd:
- Opvliegers
- Onregelmatige menstruatie
- Vaginale droogheid
- Verminderd libido
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Haaruitval
- Slaapstoornissen
- Moeilijk kunnen concentreren
- Veranderende stembanden
- Incontinentie
- Opgeblazen gevoel
- Broze nagels
- Allergieën
- Angst depressie
- Onregelmatige hartslag
- Nachtelijk zweten
Ik zal er eens een paar tussenuit halen en die voor je uitlichten. Want een depressie ontstaat namelijk niet vanzelf tijdens de menopauze. Een depressie kan namelijk ontstaat door meerdere factoren.
Opvliegers
De schatting is dat tussen de 60 en 80 procent van de vrouwen opvliegers krijgt als ze in de menopauze zitten. Bij deze opvliegers krijg je een plotseling, tijdelijk gevoel van warmte dat zich verspreidt over het lichaam.
Bij veel vrouwen uit het zich vooral door blozen op het gezicht en een duidelijke verhoogde temperatuur van het bovenlichaam.
Wees gerust als je ze zelf hebt, want dit is volstrekt normaal. Ook kun je ’s nachts last krijgen van opvliegers, beter bekend als nachtelijk zweten.
Verlies libido
Seks blijft voor veel vrouwen een heikel punt als de overgang begint. Weet wel dat een laag libido alleen een probleem is als je er in je relatie last van hebt. Een teruglopend libido is namelijk niet voor alle stelletjes meteen een issue. Het levert vooral problemen op als de partner een ander verwachtingsniveau heeft.
Denk vooral niet meteen dat er iets mis is in je relatie als je een lager niveau van verlangen hebt. Iedereen ervaart pieken en dalen in seksueel verlangen. Ook het libido kent haar tijden van eb en vloed.
Stemmingswisselingen
Een persoon met stemmingswisselingen is als een mens in de achtbaan. De gemoedstoestand schiet heen en weer. Uitstappen is er niet bij en er lijkt soms geen einde aan te komen. Stemmingswisselingen kunnen heel intens zijn en het effect wordt vaak onderschat.
Begrip van de omgeving maakt deze fase een stuk makkelijker, maar daar kan helaas niet iedere vrouw op rekenen.
Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of plotseling in tranen uitbarsten, het is niet gemakkelijk. Dit kan zelfs tot huiselijke ruzies leiden. Maar je kan er ook van door in een depressie raken.
Gelukkig kan het probleem, net als een lichamelijk probleem, wel worden behandeld. Je kunt contact opnemen met je huisarts om meer advies te krijgen over de stemmingswisselingen.
Depressie
Gevoelens van verdriet horen bij het leven en zijn zelfs noodzakelijk om begrip te kunnen tonen en om tegenslagen te kunnen verwerken. Maar als deze gevoelens aanhouden of effect hebben op uw dagelijks leven, dan is het symptoom van een depressieve stoornis.
Een depressie wordt vaak duidelijk als de stemming van een persoon voor langere tijd verandert en samengaat met interesse in gebruikelijke activiteiten, slaap-en eetstoornissen en terugtrekking van vrienden.
Depressie kan iedereen overkomen, ongeacht de leeftijd. Het treft zeer veel mannen en vrouwen. Vrouwen ervaren echter wel vaker depressieve gevoelens. De overgang is een periode die veel energie kost.
Niet zelden raakt een depressie vrouwen die in deze emotioneel soms zware periode zitten. Als je een depressie ervaart tijdens de menopauze is dit natuurlijk net als in andere levensfases heel goed te behandelen.
Behandeling depressie tijdens de menopauze
Een depressieve stoornis tijdens de menopauze wordt in principe hetzelfde behandeld als die tijdens andere levensfasen. Ondersteunende gesprekken met de huisarts, gesprekstherapie of psychotherapie kunnen vaak voldoende verlichting geven bij de lichte depressies.
Voor vrouwen met een depressie met vitale kenmerken is het gebruik van antidepressiva aan te raden. Indien de lichamelijke klachten die de overgang vergezellen op de voorgrond staan, kunnen oestrogene hormonen in veel gevallen tot herstel leiden, zeker als de stoornis niet opklaart door een behandeling met antidepressiva.
Tot slot
Als jij last ervaart van een depressie tijdens de menopauze dan is het zaak om dit bespreekbaar te maken met je huisarts. Jullie zouden dan samen kunnen zoeken naar een oplossing. In sommige gevallen is het raadzaam om een psychiater in te schakelen. Maar de huisarts is de eerste logische stap doe je moet maken.