De overgangscyclus: hoe werkt dat?

De meeste vrouwen komen vanaf een bepaalde leeftijd in de overgang. Voor heel veel vrouwen kan dit erg vervelend zijn. Dit komt natuurlijk vooral door de overgangsklachten die de overgang met zich meebrengt.

Maar vooraf aan de overgang, zijn er een aantal fases waar je als vrouw doorheen gaat. Ook wel de overgangscyclus genoemd. Hoe die cyclus precies in zijn werk gaat, dat lees je allemaal in dit artikel.

Het begint bij de menstruatiecyclus

Ik kan me voorstellen dat je wat meer te weten wil komen over hoe de overgang in zijn werk gaat. Hoe dat allemaal werkt en wat erbij komt kijken, dat ga ik je precies vertellen.

Allereerst begint het natuurlijk allemaal bij de menstruatiecyclus. Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, dat verschilt heel erg per vrouw. Als we naar het algemene plaatje kijken, dan begint het rond de puberteit. Doordat je lichaam verschillende hormonen produceert, word je ongesteld. Deze hormonen zijn oestrogeen en progesteron, die ervoor zorgen dat de eierstokken eitjes produceren en er dus een eisprong plaats vindt. Word het eitje niet bevrucht, dan word je ongesteld. Je weet vast wel hoe dat ongeveer werkt.

Iedere cyclus is anders, maar de meeste menstruatiecyclussen zijn tussen de 21 en 35 dagen. Je spreekt van een menstruatiecyclus vanaf de eerste dag dat je ongesteld bent, tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Natuurlijk verschilt het heel erg per vrouw hoelang de menstruatiecyclus is. De cyclus kan korter of zelfs langer zijn.

De overgangscyclus: hoe werkt dat?

Op een gegeven moment kan een vrouw in de overgang komen. Net als de menstruatie, kan dit heel erg per vrouw verschillen. Er zijn vrouwen die eind 30 al in de overgang komen. Over het algemeen ligt de leeftijd tussen de 45 en 55, maar pin je er niet helemaal op vast. De overgang kent drie verschillende fases. Wat die fases inhouden en hoe de overgangscyclus er precies uitziet? Dat lees je in het onderstaande overzicht.

Fase 1: Premenopauze

De allereerste fase in de overgang, is de premenopauze. De premenopauze start ongeveer 4 jaar voordat de overgang daadwerkelijk begint. In deze fase denk je waarschijnlijk nog helemaal niet aan de overgang en merk je er nog weinig van. Toch is het proces in het lichaam volop in gang. De kwaliteit van de eierstokken wordt minder en de hormonen oestrogeen en progesteron nemen langzaam af.

Toch kan je wat verschijnselen ervaren door de premenopauze. Zo kan de mate van de menstruatie veranderen in heviger of minder bloedverlies, kan je al last krijgen van opvliegers, ervaar je wellicht stemmingswisselingen of ga je ’s nachts heel erg zweten. Allemaal verschijnselen die bij de premenopauze horen.

Fase 2: Menopauze

Na de premenopauze, komt de menopauze. Dit is de tweede fase in de overgangscyclus. Dit is namelijk de dag dat je je laatste menstruatie hebt gehad. Dit weet je van de tevoren niet, maar is je menstruatie na deze dag een heel jaar uitgebleven, dan kan je spreken van de menopauze. Tijdens de menopauze kan je veel klachten ervaren. Het lijkt alsof je ongesteld gaat worden, maar deze blijft dan toch uit. Veel vrouwen spreken van heftige opvliegers in deze periode. Het lijkt alsof je lichaam voor de gek gehouden wordt.

Fase 3: Postmenopauze

Je menstruatie op dit moment langer dan een jaar uitgebleven. Is dit het geval, dan zit je officieel in de postmenopauze. Deze derde en laatste fase duurt ongeveer een jaar of 3. In deze fase kunnen de overgangsklachten erg pittig en heftig zijn of worden. Je lichaam heeft last van hormoonschommelingen en is daardoor een beetje uit balans. Doordat je lichaam aan het zoeken is naar die balans, kunnen de overgangsklachten (meer) gaan optreden. De klassieke klachten herken je vast wel. Dit zijn onder andere opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, gewichtstoename en hoofdpijn. Niet iedere vrouw ervaart overgangsklachten in de overgang. Dat is per vrouw weer heel erg verschillend.

Uiteindelijk stoppen de eierstokken met het produceren van eitjes, doordat de vrouwelijke hormonen zijn gestopt. Doordat de eierstokken geen eitjes meer produceren, ben je onvruchtbaar en dus is de overgang officieel voorbij. Overgangsklachten kunnen nog wel terugkomen, ook al is de overgang voorbij.

Typische overgangsklachten

Je ziet dat een vrouw door heel wat fases gaat voordat de overgang officieel voorbij is. Tijdens de overgang kunnen er een aantal klachten ontstaan, dit zijn de typische overgangsklachten in de overgangscyclus waar je er vast wel een aantal van herkend. Om je een duidelijk beeld te geven hiervan, heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Opvliegers; plotseling zonder reden het erg warm krijgen of zweten. Dit komt door de daling van het hormoon oestrogeen.
  • Nachtzweten; met name in de nacht heel erg zweten, hier kan je ook van wakker worden.
  • Stemmingswisselingen; dit wordt mede veroorzaakt door de hormoonschommeling in het lichaam.
  • Gewichtstoename; door de daling van oestrogeen en het testosterongehalte, daalt de spierkracht en neemt het vetgehalte toe. Daarnaast gaat de stofwisseling trager werken wat ook voor gewichtstoename zorgt.

Lees ‘Overwin je overgang’ voor hulp en herkenning

Misschien vind jij het heel erg lastig om met je overgang om te gaan en begrijp je omgeving hier helemaal niks van. Of misschien zoek jij naar lotgenoten en herkenning. In dat geval is het e-book ‘Overwin je overgang’ van Ria Kamelle écht iets voor jou.

Net zoals veel vrouwen, kwam ook Ria Kamelle op een bepaalde leeftijd in de overgang. Ze ervaarde veel klachten en haar dagelijks leven werd er heel erg door beheerst. Na een gesprek met haar huisarts, kwam ze erachter dat niet veel mensen haar begrepen. Ze voelde zich niet gehoord. Ze besloot en zelf uit te gaan zoek en schreef het e-book Overwin je overgang. In het boek kan je lezen over haar ervaringen, vind je nuttige informatie en geeft ze je handige tips hoe jij met je overgangsklachten om kan gaan. Het e-book is zeker een aanrader voor vrouwen in de overgang.

Conclusie

Het proces bestaat uit drie verschillende fases. Fases die duidelijk te merken zijn in het lichaam en waar je flink last van kan krijgen. De typische overgangsklachten zijn opeens een feit. Mocht je nog even terug willen lezen hoe dit werkt en wat die klachten precies zijn, scrol dan even terug naar boven.

Vind jij de overgang lastig of zou je graag wat meer informatie willen? Dan is het e-book Overwin je overgang van Ria Kamelle wellicht iets voor jou. In het boek vind jij tips en tricks over je hoe jij met je overgang kan omgaan en de overgangscyclus. Naast de informatie die in het boek vindt, vind je vast ook een hoop herkenning.

Plaats een reactie